Olavsmerket - Den norske kirkes våpen

Den norske kirkes våpenskjold (Olavsmerket) har vært benyttet som kirkens merke, segl eller våpen her i landet siden 1500-tallet.

Øksen er helgenkongens (Olav den hellige) fremste kjennemerke. Øksen står også som merke for Olsok på primstavene, på erkebiskopens mynter og på Nidarosdomens segl. Omkring 1280 ble også løven i riksvåpenet utstyrt med en øks i framlabbene.

I designmanualen forklares og illustreres eksempler på hvordan logo, farger, fonter, og visuelle elementer skal brukes.

Trykk-originaler av Olavsmerket m/ egennavn til det enkelte kirkelige organ, fremstilles på trykksak.kirken.no.

Her er farge- og sort/hvitt-utgaver av Den norske kirkes våpenskjold m/ tekst i formatene jpg, eps og Adobe Illustrator (Ai):

          
MIDTSTILT  - bokmål

Farger

Sort/hvitt


MIDTSTILT - nynorsk

Farger

Sort/hvitt

 


SIDESTILT - bokmål

Farger

Sort/hvitt


SIDESTILT - nynorsk

Farger

Sort/hvitt

 
 
Litt om bruken av Olavsmerket
I nyere tid har Bispemøtet blant annet i 1965 kommet til at Olavsmerket er det samlende symbolet for Den norske kirke.  I 1989 ba Kirkemøtet Kirkedepartementet om å foreslå en kongelig resolusjon for å få vedtatt en nytegnet utgave av Olavsmerket som kirkens offisielle våpen.  Året etter forelå vedtaket.

Kirkerådet som i 1990 vedtok forskrift for bruk av Den norske kirkes våpen, kan ikke i juridisk forstand pålegge Den norske kirkes lokale organer å bruke kirkens våpen. Men Kirkerådet har myndighet til å instruere dem som velger å bruke våpenet om hvordan det skal brukes.

Den norske kirkes våpenskjold fungerer i praksis som kirkens logo. Farger, typografi og størrelsesforhold må presenteres på en enhetlig måte av kirkens organer.

Olavsmerket kan bare brukes av Den norske kirkes offisielle organer og stillinger under utøvelse av kirkelige tjenester.

Trossamfunnets navn - Den norske kirke - skal som hovedregel gjengis når våpenskjoldet gjengis. Olavsmerket er en signatur, og skal så presist som mulig identifisere avsenderen bak trykksaken, annonsen eller nettsiden. Det er derfor naturlig å gjengi navnet på det aktuelle kirkelige organet, rådet, embetet i en egen tekstlinje i tilknytning til våpenskjoldet. Til tekst sammen med våpenet benyttes ITC Garamond Book Condensed i linje en (i versaler - blokkbokstaver) og Helvetica Neue 55 Roman (i minuskler - små bokstaver) i linje to.

Tekstlinje én er kirkesamfunnets egennavn på bokmål, nynorsk, samisk, engelsk (og andre språk). Tekstlinje to identifiserer menighet, kirkelig fellesråd, prosti, bispedømmer.

Midtstilt eller justert mot venstremarg
Det er to varianter for gjengivelse av våpenskjoldet sammen med tekst: Midtstilt eller justert mot venstremarg.

Originaler til lokale utgaver av våpenskjold med tilhørende tekst, kan lages på trykksak.kirken.no

(Evt. bestilles fra Kirkerådets kommunikasjonsavdeling, ho949@kirken.no)

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"