Om Kirkemøtet

Kirkemøtet samles til et seks dagers møte hvert år. Kirkemøtet har 116 medlemmer og er det øverste demokratisk valgte organet i Den norske kirke.

• Kirkemøtet  2018: 11.-16. april

- - - -

Kirkemøtet består av medlemmene i de 11 bispedømmerådene.

Sammensetningen av Kirkemøtet er slik:
65 leke medlemmer som ble valgt ved direkte valg
12 leke medlemmer som ble valgt ved indirekte valg (dvs. at medlemmene i menighetsrådene i det aktuelle bispedømmet hadde stemmerett.)
22 representanter for prester og leke kirkelig tilsatte (valgt av henholdsvis prestene i bispedømmet og de leke kirkelig tilsatte i bispedømmet)
12 biskoper
3 samiske representanter. (En nordsamisk representant i Nord-Hålogaland bispedømmeråd, en lulesamisk representant i Sør-Hålogaland bispedømmeråd og en sørsamisk representant i Nidaros bispedømmeråd).
1 representant fra Døvekirken (i Oslo bispedømmeråd).
1 leder i Samisk kirkeråd.

Leder av Mellomkirkelig råd, de tre teologiske fakulteter og 4 representanter for Ungdommens kirkemøte er gitt plass på møtet med tale- og forslagsrett.

Kirkemøtet er opprettet ved lov av 8. juni 1984.

Det generelle mandat for Kirkemøtet omfatter saker av felles kirkelig karakter og interesse, alt som kan gjøres for å vekke og nære det kristelige liv i menighetene og fremme av samarbeidet innen Den norske kirke.
Blant de uttrykkelige ansvarsområder for Kirkemøtet er uttalelse om viktige lovendringer på det kirkelige området, planer og programmer for den kirkelige under visning, diakoni og kirkemusikk og forslag til retningslinjer for soknereguleringer.
Kirkemøtet skal dessuten utføre gjøremål og gi uttalelser etter pålegg av Kongen eller Kirkedepartementet.

Kirkemøtet velger et Kirkeråd, som har ansvar for det forberedende og iverksettende arbeid og forøvrig leder arbeidet mellom Kirkemøtets samlinger.

Kontaktinformasjon for Kirkemøtet

Kirkemøtets adresse: Kirkerådet Rådhusgata 1-3, Pb 799 Sentrum, 0106 Oslo.

T 23 08 12 00. E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Kirkemøtet  2018: 11. - 16. april  - Trondheim