Vi tror at hver og én må skape fred, og at først når en slik bevissthet formidles fra menneske til menneske, kan vi forandre verden. Vi vil fortsette å be om fred i hjertene og fred i verden.
Koko Kondo (75), overlevende etter atombomben i Hiroshima. Fra bønn skrevet til gudstjenesten i Oslo Domkirke 6. august 2020
Den norske kirke markerer 75-årsdagen sammen med andre kirker og trossamfunn, organisasjoner og enkeltmennesker over hele verden, med budskapet: Aldri mer Hiroshima!
- Som kristne tror vi på en god Gud som har skapt og elsker alle mennesker og alt som lever på jorden. Atomvåpen, med sin enorme evne til ødeleggelse av alt liv, bryter med Guds gode skapervilje. Derfor har kampen mot atomvåpen vært et viktig anliggende for Den norske kirke i årtier, sier Olav Fykse Tveit, preses for bispemøtet i Den norske kirke.
- Dessverre er atomvåpentrusselen mer aktuell i dag enn noen gang. Atomvåpenstatene investerer milliarder i atomvåpenindustrien og moderniserer sine arsenaler, og det internasjonale nedrustningsregimet vakler. Samtidig ser vi et sterkt folkelig engasjement som gir håp. Folkelig press har blant annet bidratt til den internasjonale traktaten for et forbud mot atomvåpen, som ble vedtatt i 2017. Jeg vil utfordre regjeringen til å slutte seg til denne traktaten, og bidra til å stigmatisere og forby disse våpnene, sier Fykse Tveit.
Per i dag har 40 land sluttet seg til forbudstraktaten mot atomvåpen, gjennom både å signere den og at parlamentet i landet har ratifisert den. Traktaten trer i kraft når 50 land har ratifisert. Den norske regjeringen har, i likhet med andre NATO-land, til nå ikke vært villige til å slutte seg til traktaten.
75-årsdagen for bombene over Hiroshima og Nagasaki markeres med en rekke arrangement mellom 1. og 9. august. I Oslo domkirke arrangeres det gudstjeneste på Hiroshimadagen, 6. august, kl. 08.00, hvor Hamar-biskop Solveig Fiske vil tale. Denne gudstjenesten blir strømmet på Den norske kirkes Facebook-side. Samme kveld klokken 19.45 sender NRK en direktesendt konsert i anledning Hiroshimadagen, og senere på kvelden det blir lanternemarkeringer flere steder i landet. På bibliotek rundt om i hele landet inviteres barn og voksne til å bli med å brette fredsduer og traner i japansk origamitradisjon.
Den norske kirke er gjennom Mellomkirkelig råd tilsluttet ICAN Norge. ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) er den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen. I 2017 fikk ICAN Nobels Fredspris for sitt arbeid.