– Det er ufattelig trist det som nå skjer i Myanmar, sier Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd.
– Til tross for skuffelser de seinere åra med blant annet myndighetenes og Aung San Suu Kyis unnfallenhet og undertrykkelse overfor minoriteter slik som de muslimske rhoningaene, har de siste månedene ført til en betydelig forverring for sivilbefolkningen generelt. I likhet med utenriksminister Ine Eriksen Søreide fordømmer Mellomkirkelig råd militærkuppet og den utbredte volden mot demokratiforkjemperne som nå demonstrerer i landet, sier Hagen Agøy.
Hun besøkte selv Myanmar i 2019 som del av en delegasjon fra Kirkenes verdensråd, som særlig så på diskrimineringen av religiøse og etniske minoriteter.
Årelang konflikt
Tidligere i vår tok militæret kontrollen i Myanmar og satte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi igjen i husarrest. Landet som tidligere het Burma har vært preget av konflikt helt siden det ble uavhengig i 1948. I lange deler av landets historie har det vært under kontroll av militæret. Det fikk en sivil regjering i 2011. Så, tre måneder etter valget, skjedde altså militærkuppet som satte de folkevalgte i husarrest eller fengsel.
– Et nytt kapittel av mørke, blodbad og undertrykkelse har startet i Myanmar. Vi er satt mer enn ett tiår tilbake, til militær brutalitet, vold og diktatur. Det sier den katolske kardinal Charles Maung Bo i en hilsen til kristne støttespillere i Europa etter militærkuppet, i følge Stefanusalliansen. – Be om at Gud skal endre de militæres hjerter, slik han gjorde med Paulus på vei til Damaskus, oppfordrer kardinalen.
Les mer under.
Bredt samarbeid
Den norske kirke samarbeider med Stefanusalliansen gjennom Samarbeidet menighet og misjon. Sammen med Kirkens Nødhjelp, har de begge viktige partnere og arbeid i Myanmar, samarbeidspartnere som er både utsatte men også gjør en svært viktig innsats i disse dager.
Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett har et langt engasjement for Myanmar, og han har truffet Aung San Suu Kyi en rekke ganger. Gjennom sitt engasjement i Religions for Peace, har han vært blant dem som har bidratt til å gjøre verdenssamfunnet oppmerksom på situasjonen i Myanmar. Les mer under.
Den norske kirke er medlem av Det lutherske verdensforbund (LVF) som har flere medlemskirker i Myanmar. LVF følger nøye med på den tragiske utviklingen siden militærkuppet og har fordømt på det sterkes volden mot demonstranter og oppfordrer medlemskirkene til å be om fred og for folket i Myanmar.
Les mer under.