Kjernen i vennskapsarbeidet er gjensidig og likeverdig utveksling, gjennom post og kanskje over internett, samt gjennom besøk. Gjennom personlig kontakt med mennesker i andre deler av verden skapes forståelse og respekt. Kjennskapet til andres levevis øker, og mange får hjelp til å sette et kritisk blikk på vår egen kultur.
Mange steder inngår menighetens kontakt i et større lokalt samarbeid, der skolen holder kontakt med en skole, kommunen med vennskapskommunen, idrettslaget med idrettsgrupper på vennskapsstedet og så videre. Dersom det finnes slike kontakter i lokalmiljøet, bør menigheten knytte seg til dem, i stedet for å starte et annet helt uavhengig arbeid. Dersom det ikke finnes slikt arbeid, kan man trekke andre i lokalmiljøet inn helt fra starten.
Vennskapstanker
Gi meg hånden, la oss sammen
slå en ring omkring vår jord,
mens vi sender vennskapstanker
rundt til alle der de bor.
Vennskapstanker er så varme,
vennskapstanker skaper fred.
Den som går med vennskapstanker
bærer gode gaver med.
(Eyvind Skeie. Gjengitt med tillatelse.)
Du verden!
Veiledningshefte for vennskapssamarbeid i menigheter. Heftet gir inspirasjon og konkrete ideer til hvordan man kan skape og vedlikeholde en meningsfull kontakt med en vennskapsmenighet - enten det er en menighet langt borte, eller en migrantmenighet i nærområdet.
Den norske kirkes nord/sør-informasjon (KUI) og Mellomkirkelig råd, i samarbeid med Samarbeidsråd menighet og misjon (SMM) og Tunsberg bispedømme.