Utfordrer tausheten, uvitenheten og fornektelsen

I samarbeid med Kirkenes verdensråd arrangerer Samisk kirkeråd i Den norske kirke 20.-21. juni 2016 en internasjonal konferanse om urfolk og forsoningsprosesser. Dette skjer i Trondheim. Samiska rådet i Svenska kyrkan, Samiska rådet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland og Kirkelig utdanningssenter nord er medarrangører.

Urfolkskonferansen holdes i forbindelse med at Sentralkomiteen i Kirkenes verdensråd samles i Trondheim 22.-28. juni.

- Å snakke sant om historien utfordrer den tausheten, uvitenheten og fornektelsen som fortsatt preger forholdet mellom urfolk og majoritetssamfunn mange steder i verden, sier Tore Johnsen. Han er generalsekretær i Samisk kirkeråd, leder referansegruppa for urfolk i Kirkenes verdensråd og har ansvaret for å tilrettelegge konferansen.

I senere år har konkrete forsoningsprosesser mellom urfolk og majoritetssamfunn funnet sted i ulike deler av verden. Samtidig har historien med kolonisering og undertrykking fortsatt virkninger på både urfolk og majoritetsamfunn. Dette gjør forsoning til et relevant perspektiv på sosiale endringsprosesser mellom urfolk og majoritetssamfunn, sier Johnsen.

Konferansen setter søkelys på "sannhet", "helbredelse" og "forandring" som nøkkelkomponenter i all forsoning, og legger vekt på kristne kirkers særlige ansvar og rolle i slike sammenhenger.

- Konferansen bidrar til å styrke det økumeniske urfolksnettverket og kaster lys over innholdet i "the Pilgrimage of Justice and Peace" ,  som er det overordnede tema for arbeidet i Kirkenes verdensråd fram til 2021, forteller Tore Johnsen

Blant bidragsyterne på konferansen finner vi

Victoria Tauli-Corpuz, FNs spesialrapportør for urfolksrettigheter. Hennes innlegg har overskriften “Respekt for urfolksrettigheter betyr gjenopprettelse av relasjoner”.

Marie Wilson, kommisjonær i Canadas Sannhets- og forsoningskommisjon. Hennes bidrag handler om “Erfaringer fra Canadas Sannhets og forsoningskommisjon”.

Miguel Salanic, urfolkskoordinator i Latin American Council of Churches. Hans bidrag handler om “Sannhet som kamp mot vold og ødeleggelse”.

Biskopen i Härnösand Eva Nordung Byström som tar for seg Svenska kyrkans hvitbokprosjekt under overskriften ”Hvor går veien videre fra ignoranse?

En forestilling med artisten Mari Boine og religionshistorikeren Brita Pollan inngår i konferanseprogrammet. Mellom musikalske innslag blir det der lest utdrag fra misjonærberetninger fra 1700-tallet.

Konferansen er åpen for alle interesserte. Mer informasjon om program og påmelding her.

Les om konferansen på nettsidene til Kirkenes verdensråd.

Kontaktinformasjon for Sámi girkoráđđi - Sáme girkoráde - Saemien gærhkoeraerie - Samisk kirkeråd

Besøksadresse:

Stakkevollveien 41