«Livskraftig og likeverdig» er visjonen for samisk kirkeliv i Den norske kirke. Målet er
- at samisk kirkeliv får utvikle seg i pakt med samiske kristne tradisjoner og samisk selvforståelse
- at samer gis mulighet til å forme sitt eget kirkeliv i Den norske kirke
- at samer kan oppleve seg inkludert i sine menigheter, uansett hvor i landet de bor
Samisk kirkeliv er en naturlig del av folkekirkens fellesarv i Norge. Samene er urfolk i Norge. Det samiske tradisjonelle bosettingsområdet dekker ca. 40 % av Norges landareal. I dag bor det samer i de fleste kommuner og menigheter i landet, også i Sør-Norge.
I 2019 vedtok Kirkemøtet en revidert strategiplan. Det er et mål at strategiplanen også i fortsettelsen bidra til systematisk og kontinuerlig arbeid for å fremme samisk kirkeliv i ulike deler av Norge. Planen berører alle menigheter i Den norske kirke. Samers mulighet for å delta i kirken ut fra egen kultur og eget språk settes i sentrum. Menighetsråd og kirkelige tilsatte bes om å ta særlig ansvar for å inkludere samisk kirkeliv i gudstjenester, trosopplæring, ungdomsarbeid, diakoni, kirkemusikk, kirkerom og på andre områder.
Samiske språk er levende bruksspråk i Norge. Språk er viktig for menneskers identitet og trosliv. Anerkjennelse og bruk av samisk er derfor sentralt for et livskraftig og likeverdig samisk kirkeliv i Den norske kirke. Dette omfatter de tre offisielle samiske språk: sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk.
Nidaros, Sør-Hålogaland og Nord-Hålogaland bispedømmer har et særlig ansvar for å styrke henholdsvis sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk kirkeliv.
Samisk kirkeråd er Kirkemøtets organ for samisk kirkeliv og urfolksspørsmål. Dette innebærer samarbeid over landegrensene til Sverige, Finland og Russland, samt deltakelse i internasjonalt kirkelig urfolksarbeid.
Her finner du et historisk tilbakeblikk om Samisk kirkeråd
Samisk kirkeråd kan kontaktes på tlf 23081200, eller post.kirkeradet@kirken.no
Kontaktinformasjon til sekretariatet nedenfor, ytterligere informasjon finnes under boksen Samisk kirkeråd.