Etterlyser kraftigere kutt i norske utslipp

- Vi må få reelle kutt i utslipp i Norge. Det gjør vi ikke ved å satse stort på fortsatt utbygging av nye oljefelt, sier Paul-Erik Wirgenes, leder for styringsgruppen til Skaperverk og bærekraft om statsbudsjettet.

I sommer var mer enn 7000 mennesker engasjert i klimapilegrimsvandringer over hele landet. Til sammen ble mer enn 57.000 km tilbakelagt for en mer rettferdig klimapolitikk. Meldingen fra klimapilegrimene er klar: Norge må kutte mer av sine egne utslipp og finansiere mer av tiltak i fattige land.

Klima og miljøminister Tine Sundtoft var selv med på en av vandringene under Arendalsuka.

- Det regjeringen legger opp til i årets statsbudsjett bærer ikke bud om de drastiske kuttene i klimagassutslipp og omleggingen av samfunnet i Norge som kreves for å ta vår del av ansvaret for klimaendringene, sier Wirgenes.

Han mener vi står foran et veiskille.
-  Det er en nedtrapping av oljeavhengigheten og satsing på nye, grønne klimajobber og bærekraftige næringer som etterlyses. Det grønne skiftet som alle politikere snakket så mye om i valgkampen ser vi altfor lite av i årets statsbudsjett. Klimautfordringene må besvares i alle samfunnssektorer, og ikke bare i et eget klimabudsjett.

Klimaendringene rammer allerede. Det er ikke bare fattige som rammes, men de fattigste har minst mulighet til å beskytte seg. Klimatilpasning er nødvendig, men det koster. Her har også Norge et ansvar for å bidra. Det er lovet 850 milliarder per år fra 2020 til klimatilpasningstiltak i utviklingsland. Kun 50 av disse er kommet på bordet.

- Her må Norge bidra med langt mer enn de 400 millionene de har lovet så langt, oppfordrer Wirgenes.

 

Kontaktinformasjon for Samarbeid menighet og misjon

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke

Postboks 799 Sentrum

0106 Oslo

E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Ansvarlig redaktør: Knut Hallen (kh558@kirken.no)

Nettredaktør: Olav Dahle Svanholm (os266@kirken.no)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"