Folkerikt og mangfoldig i Nepal

Nepal er berømt for vill og vakker natur, mange verdifulle gamle minnesmerker, og en svært mangfoldig befolkning som snakker over 100 språk og har bevart mye gammel og tradisjonell kultur

Nepal er en innlandsstat i Himalaya på det indiske subkontinentet. I utstrekning er Nepal et lite land, men her finner vi den største høydeforskjellen i verden, fordi Nepal strekker seg fra lavlandsområder (90 moh) og helt til toppen av Mount Everest (8848 moh).

Den nepalske hinduismen er blandet med buddhisme. I 2015 var det et stort jordskjelv i landet med store ødeleggelser. Landet har den senere tid vært preget av mye politisk uro.

Mental helse

Det er anslått at 20 % av Nepals befolkning lider av mentale forstyrrelser. Mange er preget av sosial diskriminering, urettferdighet, fattigdom og posttraumatiske lidelser etter ti års borgerkrig. Spesielt kvinner i fruktbar alder er hardt rammet; 16 % av alle dødsfall i denne gruppen skyldes selvmord. 

Det trengs utstrakt opplæring for å lære mer om symptomer for mentale lidelser

Mange har en fysisk lidelse som kan være utløst av psykisk sykdom eller belastning. I et samfunn der mentale lidelser i så stor grad er forbundet med frykt og skam, er det viktig med opplysning for å motvirke stigmatisering og diskriminering. Dermed kan de som lider og de pårørende våge å stå fram og søke hjelp. Det er vanlig å gjemme bort mennesker med mentale lidelser. Man låser dem ofte inne, og begrunner det med egen og andres sikkerhet.

Faggruppe for mental helse

Med støtte fra Digni har HimalPartner etablert en faggruppe for mental helse i Norge og, sammen med United Mission to Nepal, initiert et tverrfaglig nettverk for mental helse i Nepal. Både i Norge og i Nepal står bevisstgjøring sentralt. I tillegg er mange av prosjektene rettet mot å ivareta mennesker og sikre deres verdighet og skape et varmere samfunn.

 

NEPAL
Folketall: 31 mill.
Urfolk: 50 %. 50-60 urfolksgrupper, blant annet Gurung, Magar og Sherpa

 

Kontaktinformasjon for Samarbeid menighet og misjon

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke

Postboks 799 Sentrum

0106 Oslo

E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Ansvarlig redaktør: Knut Hallen (kh558@kirken.no)

Nettredaktør: Olav Dahle Svanholm (os266@kirken.no)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"