Krise = kaos og mulighet                                        - Utfordringer i Koronatiden

Når generalsekretær Helge Gaard i NMS skal beskrive utfordringen for kirker over hele verden i koronatiden sier han «Det er tid for å være ærlig om alvoret i situasjonen som Corona har satt oss i som organisasjon og hvilke ringvirkninger dette får for våre samarbeidskirker verden over». Han legger til: «På kinesisk inneholder ordet krise tegnene for både kaos og mulighet. Det er ikke til å stikke under en stol at organisasjoner og kirker nå befinner seg i spenningen mellom opplevelsen av kaos og usikkerhet, samtidig som enkelte lysglimt gir håp og inviterer til oss å se på muligheter»

Han sier videre «Vi gjør alle det vi kan, der vi er. Samtidig er ikke dette alltid nok. Viruset skiller verken på folk eller land. Utfallet av hvordan det rammer er svært forskjellig avhengig av hvilke forutsetninger en person eller stat har for forebygging og behandling. Der hjemme karantene for middel- og overklassen blir beskyttelse mot sykdom og død, blir det for en fattig dagarbeider bli nærmest et fengsel. Det er svært vanskelig å forholde seg til et virus man ikke ser, når sulten tvinger deg til å gå ut og finne penger til livets opphold. Dette er dessverre realiteten til store deler av befolkningen i land der NMS er engasjert. Enkelte sosiale grupper rammes enda hardere da de faller utenfor ordninger i sine samfunn.»

Kan du gi oss noen konkrete eksempler på hvordan de nasjonale kirkene og samarbeidsorganisasjonene møter denne situasjonen?

«I Pakistan er det den kristne minoriteten som bor i slummen, og Kirken i Pakistan og Peshawar bispedømme har respondert nettopp til dette ved å initiere utdeling av matpakker og informasjon om beskyttelse mot viruset. Mekane Yesus kirken i Etiopia benytter sine nettverk og sin posisjon og initierer støtte til myndighetens allerede pågående arbeid med begrensning av smitte i Vest Etiopia samt stiller med vann, materiell og helsetjenester i Blånildalen. I Midtøsten der våre partnere jobber med TV og sosiale medier står de nå spesielt på for å nå ut til mennesker med budskap om håp og oppmuntring i tillegg til økt informasjon om hvordan best beskytte seg mot viruset.»

Sammen som kirke i hele verden
Inn i denne situasjonen bidrar gjerne menighetene i Den norske kirke i Agder- og Telemark bispedømme. Vi vil ta i et tak og vise misjonssolidatitet. Aksjonen «Sammen som kirke i hele verden» ønsker å fokusere på den internasjonale kirkes utfordringer nå i denne vanskelige tiden. Samarbeidet menighet og misjon (SMM) danner felleskapet om misjon i Den norske kirke. Her ønsker vi ved aksjonen å vise at vi som søsken ser hverandre og stiller opp for hverandre i en tøff tid. Lederen av aksjonsgruppen «Sammen som kirke i hele verden» i bispedømmet, Ivar Sandnes, legger til følgende ønske: «Måtte denne aksjonen føre til ekte solidaritet og en ny bevissthet på oppdraget vi forvalter sammen!»

Kontaktinformasjon for Samarbeid menighet og misjon

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke

Postboks 799 Sentrum

0106 Oslo

E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Ansvarlig redaktør: Knut Hallen (kh558@kirken.no)

Nettredaktør: Olav Dahle Svanholm (os266@kirken.no)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"