Drømmer om en grønn jul!

Anne Marie Jernquist hadde svart belte i shopping. Nå har hun grønt belte i miljø!

Hun var god på julehandel, Anne Marie Jernquist. Som alle andre løp hun inn og ut av kjøpesentre i desember. Handleposene var fulle av klær og sko og bøker og småting som skulle gis bort til jul. Hun var glad i å shoppe og ønsket å gi alle en fin julegave.

Skygger for julebudskapet

Det ønsket har hun fremdeles, men nå gir hun bort brukte gaver. – I fjor skjønte jeg at gavehysteriet og forbruket rundt julehandelen ikke kunne fortsette. Det skygget for julebudskapet samtidig som jeg var oppriktig oppgitt over at alle gikk rundt og målte hvor dyre og flotte julegaver man kunne gi hverandre. For meg ble det et feil fokus, sier hun engasjert. – Jeg ønsket å skape en annen jul, en grønn og mer miljøvennlig jul, en jul med fokus på de gode relasjonene og derfor bestemte jeg meg for at det bare skulle handles brukte gaver. Og jeg kan love deg at det ikke ble noen nedtur. Det er så utrolig mye fint som selges eller gis bort på Finn.no, forteller Anne Marie.

I fjor ble alle hennes julegaver kjøpt på Finn.no, i en bruktbutikk eller hjemmelaget håndarbeid, og i år gjør hun det igjen. – I fjor ga jeg bort en splitter ny Henry Choice bukse, kjøpt for noen hundrelapper, en pent brukt Helly Hansen jakke med verdi til over 3.000 kroner – kjøpt for 10 kr, en Ralph Lauren frakk med verdi til 4500 som jeg ga 200 kroner for. En ting er at det er mye å spare, men det er så viktig at vi tar et tydelig miljøstandpunkt i forhold til julehandelen og forbruket vårt, - det er det som motiverer meg, forteller Anne Marie.

LES MER: Her finner du Anne Maries grønne adventskalender.

Innredet huset med brukte møbler

For noen år siden flyttet Anne Marie inn i nytt hus. Et stort hus som skulle møbleres og renoveres. Nå er huset fiks ferdig, vakkert oppusset og nydelig innredet. – Tenk deg, vi fikk 20 kvm eikeparkett på Finn.no for 1400 kroner, forteller hun entusiastisk. Han som solgte hadde gjort et feilkjøp og var i ferd med å kaste parketten, men Anne Marie slo til umiddelbart.

Sparte 100.000 kroner

Det samme gjorde hun med sofaen fra Bolia i petrol farge, den røde designstolen, tv-benken i eik og tv-skjermen og alt annet i huset. – Det er bare sengen vår vi har kjøpt helt ny, sier Anne Marie. Hun førte nøyaktig regnskap over alt hun hadde kjøpt brukt, hvor hun hadde hentet, hvem hun hadde møtt, og hva hun hadde måttet gi for tilsvarende produkt nytt. – Da jeg så at jeg hadde spart over 100.000 kroner stoppet jeg regnskapet. Det var tydelig at dette hadde spart meg for mye penger, og miljøet for mye forbruk, forteller hun.

Miljøengasjementet har smittet over på datteren som snart er ni år. – Hun synes brukthandel har blitt like morsomt som jeg synes det er. Sammen finner vi både klær og fine leker som er verdt å gi bort, forteller Anne Marie. Og til bursdagen leverer datteren ønskeliste med saker fra Finn.no.

Grønn jul

Også i år blir det grønn jul hjemme hos Anne Marie og familien. – Jeg er glad for valget jeg har tatt. Ingen i familien har klaget på dette, ler hun og gir oss noen gode tips for en grønn julehandel.

LES MER: Klikk her for å følge adventskalenderen på Facebook.

LES ANNE MARIES TIPS TIL GRØNN JULEHANDEL UNDER BILDENE.

Utestoler.jpg

De robuste gamle utestolene ble satt igjen av tidligere eiere av huset, nå har de fått litt kjærlighet og med «nye» puter fra Finn.no får de mange år til.

Smykkeboks.jpg

En fin bursdagsgave! Det er populært med Anne Maries håndlagde gaver.
En liten hjerteboks med to heklede hårspenner.

 

Anne Maries tips til grønn julehandel

  • Start med penn og papir – hvem skal få gave, og hva skal de få.
  • Bruk Finn.no, lokale bruktbutikker eller hekletøyet.
  • Besøk Kirkens Nødhjelp, Kirkens Bymisjon eller andre organisasjoner og kjøp gaver fra dem på nett.
  • Bruk Finn.no appen.
  • Sett deg godt inn i søkemulighetene på Finn.no, du kan utelate treff ved for eksempel å skrive -skinn, samt avgrense søk etter avstand.
  • Ikke legg ut din adresse, e-post eller telefonnummer, men la appen håndtere varsler og svar.
  • Fant du noe du vil kjøpe? Se om selger eller andre selgere i nærheten har flere produkter til salgs, da sparer du miljøet for kjøring.
  • Bruk tid og ha is i magen, det kan ta tid før det du leter etter dukker opp. Kanskje du har for spesifikt søk, fjern noen kriterier, og tål at du får noen uinteressante objekter som forslag.
  • Gled deg over alle menneskene du møter – og fortell dem gjerne at du satser på en grønn julehandel. Kanskje det smitter?

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"