Stiftsdagen 2018

Oslo biskop ønsker velkommen til stiftsdag 29. mai 2018. Alle ansatte i Oslo bispedømmeråd og i fellesrådene i Oslo, Asker, Bærum og Døvekirken skal samles til en felles fagdag. Årets tema: Frivillighet.

Biskop Kari Veiteberg. Foto: Hege Flo Øfstaas/Bispemøtet

Sted: Meet Ullevål, Ullevål stadion.
Les om konferansestedet og finn veibeskrivelse her: https://www.meet-ullevaal.no/

Registrering fra kl. 08: 30

09.00- 10.00 Gudstjeneste ved staben i Norberg og Maridalen menigheter. Preken ved biskop Kari Veiteberg

10.00- 10.20 Kaffe, te og litt småmat.


Stine Kiil Saga. Foto: Dag Smemo

10.20- 12.00 Møteleder: Stine Kiil Saga  er kapellan i Haslum. 
Hun er en erfaren møte- og konferanseleder, og skal lede oss gjennom dagen.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

      • Hilsen ved Oslos ordfører, Marianne Borgen

      • Frode Kyvåg, byrådssekretær for kultur, idrett og frivillighet og  tidligere leder av
        Norway Cup: Erfaringer om frivillighet.
        Frode Kyvåg utviklet fotballarrangementet Norway Cup til å bli en av verdens største fotballturneringer for unge. Utviklingen hadde vært umulig uten et samspill mellom en engasjert leder, en ledergruppe og dedikerte frivillige. På stiftsdagen vil Frode Kyvåg fortelle om sine egne erfaringer knyttet til å rekruttere, engasjere, oppmuntre og veilede frivillige.

      • Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen og Nancy Herz, ved Frivillighet Norge.
        Frivillighet Norge er paraplyorganisasjon for frivillighet med over 300 medlemsorganisasjoner av alle størrelser. Stian Slotterøy Johnsen og Nancy Herz vil fortelle oss om organisasjonens arbeid og gi innspill til å tenke stort om frivillighet.
        Stian Slotterøy Johnsen er generalsekretær i Frivillighet Norge, han har lang erfaring fra frivillig sektor, blant annet fra LNU. Han har markert seg som en tydelig stemme når det gjelder bedre vilkår for frivilligheten.
        Nancy Herz jobber som organisasjonsrådgiver i Frivillig.no, hun har vært aktiv i frivilligheten siden 2011. Hun jobber til daglig med å følge opp frivillige organisasjoner og gi opplæring i rekruttering av frivillige.

 

      • Hege Merakerås er forteller og humorist med utdannelse fra bl.a. Høyskolen i Oslo og NTNU i teaterkommunikasjon og musikkvitenskap. Hege har jobbet mange år som pedagog og undervist innenfor skole, kirke- og kulturliv i musikk og fortellerkunst. Flere av dere kjenner henne fra trosopplæringskonferansen på Lillestrøm. Her, på stiftsdagen, skal hun underholde og utfordre oss med sitt skråblikk på menighet, ansatte og frivillige. Les mer om Hege Merakerås her: http://dengodehistorien.no/

12.00-12.50 Lunsj
Meet Ullevål inviterer til minglelunsj med wraps eller bagett og salat, te og kaffe.
Under lunsjen er det mulig å gjøre seg kjent med Oslo bispedømmes nylansering: Verktøykasse for arbeid med frivillige.

 

12.50- 13.50 Seminarer

Merk: Det er ikke påmelding til seminarene. Ansatte i stabene oppfordres til å være med på ulike seminarer, slik at man i etterkant i stabene kan dele med hverandre det man lærte på seminaret.

Seminarrom Solskjær: Rekuttering av frivillige v/ Nancy Herz

Nancy Herz jobber som organisasjonsrådgiver i Frivillig.no, og har selv vært aktiv i frivilligheten siden 2011. Hun jobber til daglig med å følge opp frivillige organisasjoner, og gi opplæring i rekruttering av frivillige. Frivillig.no er en oppslagstavle for frivillige oppdrag . Den gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne folk og enklere for folk å finne frivillige oppdrag. Frivillig.no er et ledd i kampanjen for fellesskap og økt sosial støtte, og det er et mål å fremme sosialt fellesskap, inkludernede møteplasser og deltagelse i alle typer frivillige organisasjoner i lokalsamfunn over hele landet.

 

Seminarrom M5: Praksis fra bakkeplan v/ Jorunn Bottolfs og Audhild Årøen

Jorunn Bottolfs, menighetspedagog i Vardåsen menighet, har utarbeidet gode rutiner og systemer for oppfølging av frivillige. Mange sliter med å finne gode verktøy til oppfølging. På dette seminaret får man gode ideer til å finne fram til et system som fungerer, over tid.

Sagene og Iladalen menighet har utarbeidet en plan om frivillighetsarbeid i menigheten knyttet opp mot menighetens visjon: «Et åpent rom for alle. Et sted å møte Gud og mennesker. En kilde til hvile, vekst og velsignelse». Planen brukes for å arbeide systematisk med frivillighet i menigheten. Deres påstand er: «ved å knytte frivillig innsats opp mot menighetens visjon, plasseres frivilligheten helt sentralt i menighetens tenking og virksomhet». Audhild Årøen, daglig leder i Sagene og Iladalen menighet, vil presentere planen og gi utfordringer til å tenke helhetlig og stort om frivillighetens plass i menighetene.

 

Seminarrom M4: I kjølvannet av #metoo v/ Inger Lise Guttormsen

#metoo har utfordret oss alle til å tenke gjennom hvordan man best forebygger og motarbeider hendelser som trakassering og overgrep i våre menigheter. Det er behov for både å sikre og kvalitetssikre de frivillige, gjennom framvisning av vandelsattest/ politiattest, utarbeidelse av kontrakter o.l., samt å ha rutiner for oppføling av varsling og hendelser. Eldrid Røyneberg, personalsjef på Oslo bispedømmekontor, vil redegjøre for rutiner som er utarbeidet på kontoret når det gjelder å følge opp varsling.

Inger Lise Myhre Guttormsen, prest på Blakstad og tidligere gateprest i Asker, er seminarholder. Hun har bred kompetanse angående forebygging av trakassering og overgrep, og var med på å utforme Lokal beredskapsplan for forebygging, melding og håndtering av overgrepssaker.

Beredskapsplanen skal være på alle menighetskontor.

 

Seminarrom M2/3: Frivillige i gudstjenestearbeidet, til besvær eller berikelse v/ Anne Pettersen, Ådne Svalastog, Lars Martin Dahl og Olav Rune Bastrup

En av intensjonene ved gudstjenestereformen var at frivillige skulle involveres enda mer enn før med arbeid knyttet til liturgiske ledd og til medvirkning i gudstjenesten. Det er mange grunner til at involveringen fungerer godt noen steder og dårlig andre. Frivillighet er blitt omtalt som: «Nåtidens dannelsesreise til Roma.» Folk vil, i større grad enn før, få noe igjen for sin frivillighet og det er ingen grunn til at det ikke skal gjelde frivillige som deltar i gudstjenester.

Gamlebyen og Grønland menighet har satset på å gi frivillige en liturgisk kompetanse slik at frivillige kan oppleve å få mer igjen for sin innsats. Bastrup og Dahl vil innlede om hvordan menigheten har jobbet målrettet mot en «kompetanseheving» av frivillige, særlig av kormedlemmer og barn, slik at de kan få «noe igjen» for å delta som frivillige i gudstjenesten. Pettersen og Svalastog fra Voksen menighet tar utgangspunkt i menighetens strategiplan hvor oppfølging og organisering av gudstjenesteteam og involvering av frivillige er vesentlig for utvikling av menigheten.

 

Seminarrom Brann: Mennesker med bistandsbehov som ressurser i frivilligarbeid v/ spesialprest Ole Johan Beck, diakon Jarle Klungrehaug og diakonvikar Monica Landmark

Som kirke må vi ha blikk for at alle mennesker kan være en ressurs og bidra utfra sine ulike forutsetninger – også som frivillige. Noen ganger trengs det ekstra omtanke og tilrettelegging. Men det er verdt det!

Spesialprest Ole Johan Beck, diakon Jarle Klungrehaug og diakonvikar Monica Landmark vil  åpne sine praksisrom og dele kunnskap og erfaring fra arbeid med inkluderende kirkeliv.

Seminarholdere: Ole Johan Beck, spesialprest, inkluderende kirkeliv i Oslo bispedømme, Jarle Klungrehaug, prostidiakon for inkluderende kirkeliv i Asker prosti/diakon i Østenstad menighet, og Monica Landmark, diakonvikar i Høybråten, Fossum og Stovner menighet

 

Seminarrom M1: Frivillighet og kirkebygget v/ Torbjørn Borgen, bygg- og anleggssjef i Oslo, Arne Eggen, tidligere driftssjef i Asker og Kristine Thorstvedt, områdeleder Oslo Vest.

Er vi avhengige av de frivillige for å ta vare på kirkene våre? På hvilken måte kan frivillige være en ressurs for vedlikehold av  kirkebygget og kirketomten? Er det oppgaver de frivillige ikke kan eller bør påta seg? Hva sier regelverket? Hvem har ansvaret for å organisere dette arbeidet?

 

Seminarrom M6: Kirken må gjøre det den forkynner

Innleder: Harald Hegstad, professor i teologi ved MF og Stephanie Dietrich, professor på fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag, VID

Harald Hegstad vil sette kirkens arbeid med frivillighet ut fra en tanke om det allmenne prestedømme og kirken nedenfra inn i en teologisk sammenheng. Tjenesteteologisk blir det hans poeng å se at alle, både vigslede medarbeidere, de ansatte og de frivillige må forstås som uttrykk for et kall til tjeneste som gjelder alle kristne.

Stephanie Dietrich følger dette opp utfra et diakonalt perspektiv og sier at det nettopp er kirkens diakonale identitet som er nøkkelen til en fornyet tjenesteteologi hvor hun eksplisitt kritiserer begrepet «frivillighet» og vil fremheve budskapets relevans og troverdighet som innfallsport til å tenke nytt om frivillighet.

 

Seminarslutt: 13: 50

 

13.50- 14.10: Kaffe, te og småmat

14:10- 15.30:                     

  • Hege Merakerås innleder til ny fellessamling i konferansesalen
  • Sturla Stålsett, professor ved Menighetsfakultetet, har tidligere vært valgt styreleder i Frivillighet Norge. I sin innledning vil han knytte tanker rundt den utfordringen som ligger i forståelsen av hvem «de» frivillige» er. Hvem bestemmer og hvem tar avgjørelser?


Birte Nordahl. Foto: UiO

  • Samtale ledet av Birte Nordahl. Birte Nordahl er prest i Kirkens Bymisjon og stipendiat ved TF. Hun har lang erfaring med frivillighet fra både fra kirke, organisasjonsliv og aktivisme.
  • Etter Sturla Stålsetts innledning blir det samtale som følger opp temaet: hvordan kan vi løse en eventuell konflikt når de frivillige vil noe annet med menigheten enn de ansatte og de folkevalgte?  Med i samtalen er Christian Holberg Heggen, som arbeider som frivillig i Høvik menighet og trosopplæringsleder i Bøler menighet, Margit Bente Steensnæs.           

 

  • Oppsummering og avslutning ved biskop Kari Veiteberg

 

Programmet avsluttes klokken 15.30

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"