Vandring mellom de hvite kirkene

I midten av september gikk en pilegrimsflokk det siste stykket av pilegrimsleden til Austbygde kyrkje, og en flott guidebok ble lansert. Siden 2015 har det blitt arrangert vandringer hvert år. Det var i 2014 diakon Silje Sjøtveit fikk ideen til en lokal pilegrimsled mellom de hvite kirkene rundt Tinnsjøen, og 5 år senere er den nå etablert.

Uken i forkant av denne omtalte helgen var vi 4 kristiansandere som tok runden. Vi hadde blitt fascinert av diakon Siljes begeistrede beskrivelse av den kortreiste pilegrimsleden som var under etablering. Vi ankom Mæl søndag kveld, og fredag, drøye 9 mil senere, endte vi opp i Dal kirke utenfor Rjukan. Da hadde vi også rukket å treffe flere hyggelige og hjelpsomme mennesker i Tinnbygdene.

Terrenget vi gikk i var variert. Det var lite asfalt, og ellers grusveier, gressveier og tråkk. Flere steder gikk vi på forseggjorte stier som var etablert for å få dyrene opp på fjellet, eller det var en gammel kirkevei som ble brukt fra den ene bygda til den andre. En kommer heller ikke utenom en båttur på Tinnsjøen, noe som var en flott start på den første etappen.

Her er min bønn, min sang, min lengsel
Kom bli mitt liv, min pust, mitt lys og min ro
Vær du min vei blant alle veier
Og vær du det sted hvor min sjel kan bo

Thore Thomassens nydelige salme fulgte oss disse dagene. Vi fikk muligheten til å komme inn i de vakre hvitmalte kirkene og her kunne vi be en tidebønn, spise matpakken og hvile trette kropper.

Jeg tenker at det er to elementer som definerer en pilegrimsled. Det ene er historie og pilegrimsmål, og det andre er å vandre med et fokus. Det er meningsfylt å vandre med en kirke som mål og flott når det viser seg at tråkket vi går på er en gammel kirkevei. Så er det verdifullt å kunne ha en tidebønnsrytme og noen fokus som vi kan reflektere over i stillhet, og samtale om i etterkant.

www.kvitekyrkjer.no er en informativ nettside, som beskriver de forskjellige etappene, forteller om den enkelte kirke og har nødvendig praktisk informasjon om overnatting, måltider og mat. Alt dette finnes nå også i pilegrimsguiden. Så finnes det også en facebookside som heter "Kvite kyrkjer".

Vel hjemme i Kristiansand prøver vi å bære med oss gode inntrykk fra vandringen mellom de seks hvite kirkene, som handler om skjønnhet og langsomhet, ro og Nærvær.

Jon Andreas Lauvland

Kontaktinformasjon for Agder og Telemark bispedømme

Besøksadresse:
Gyldenløvesgt 11
4611 Kristiansand

Postadresse:
Postboks 208
4662 Kristiansand

Ved seksuelle overgrep/grenseoverskridende seksuell adferd i kirkelig sammenheng: Kontakt Kirkelig ressurssenter mot vold og overgrep, tlf 23 22 79 30, post@kirkeligressursenter.no, www.kirkeligressurssenter.no

 

Ansvarlig redaktør: 
Aslak Wegge (Stiftsdirektør)
Nettredaktører: Dag A. Kvarstein og Geir Myre

Telefon sentralbord:

Tlf: 38 10 51 20

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"