Veiledning til innsamling

Her får dere hjelp til de nødvendige valg i forbindelse med innsamlingen. Les og studer.

Oversikt:
Om aksjonen "Sammen som kirke i hele verden"
Innsamlingsmetode:
Bruk Vipps
Facebookinnsamling
Spleis
Bidra.no
Rapportering

Aksjonen "Sammen som kirke i hele verden

Det første menigheten må gjøre er å velge formålet for sin solidaritetsaksjon.
De ulike organisasjonene har presentert sine prosjekt på www.kirken.no/AGDSammen
Her velger dere formål og hvilken organisasjon dere vil kanalisere støtten gjennom (dette kan gjerne være den organisasjonen dere har misjonsavtale med)

Det er viktig å sette seg godt inn i det tiltaket man vil støtte slik at man kan kommunisere et tydelig budskap. Husk at når du skal samle inn midler til et formål, må du engasjere folk. Dere må kommunisere slik at folk blir engasjert og får lyst til å gi sitt bidrag.
Se mer om mulige prosjekter og informasjon om disse på www.kirken.no/AGDSammen. Organisasjonen har også aktuell informasjon på sine respektive hjemmesider.

Vi vil gjerne ha oversikt over alle menigheter som er i gang med aksjon, så meld menigheten inn på kampanjesiden www.kirken.no/AGDSammen.

Det skaper større engasjement dersom du får frem budskapet om hva søsterkirkene ønsker å oppnå, hva de gjør for mennesker i denne koronasituasjonen, og hva det betyr. Det er lite motiverende å kommunisere at misjonsorganisasjonene trenger penger.
Problem og løsning er nyttig å få med når en skal samle inn penger.
Eks. En av fire barn dør før de fyller seks år i Liberia på grunn av skittent drikkevann. Over 60% mangler tilgang på livsviktig rent vann. Misjonsalliansen har bygget brønner i Liberia siden 2009, og nå er rent vann viktigere enn noen gang i korona-krisen!

Innsamlingsmetode:

Nedenfor beskriver vi ulike måter dere kan organisere lokal innsamling på til deres prosjekt. Å ta opp kollekt eller bruke Vipps til å gi en kollekt eller takkoffer når vi får anledning til å møtes fysisk igjen kjenner dere til. Nedenfor beskriver vi en del digitale former for innsamlingsaksjoner.

Bruke Vipps.

Vipps er velegnet for å kunne gi en gave til aksjonen så lenge dere makter å få vippsnummeret frem sammen med budskapet. Dette kan gjøres på flere måter

 • Lage et facebook innlegg på menighetens facebookside og fortelle om aksjonen og be folk sende penger til menighetens Vipps nr. (kan være lurt å be folk merke gaven). Viktig med å få frem Vipps nr tydelig og bruk også et bilde (kan fås hos organisasjonen om ønskelig) i tillegg til litt tekst. Hvor langt ut dere greier å spre budskapet på denne måten avhenger av hvor mange dere får til å «Dele» dette. Det er smart å avtale med en gruppe mennesker at de skal dele det du legger ut.

 • Dere kan også spre budskapet om aksjonen via SMS og mail. Igjen er det viktig at det er noen som sender videre. Dersom menigheten lager et kort budskap med Vipps nr. på mail eller SMS og avtaler med noen (f. eks menighetsrådet og alle i staben) at de skal sende mailen/SMS til så mange som mulig av deres kontakter, kan dere få en god spredning. Det må gjerne ligge en oppfordring om å sende SMS/mailen videre til flere i det opprinnelige utkastet. Husk et tydelig og kort budskap som engasjerer, og avtale med så mange som mulig at de vil sende det videre.
 • Det kan også være mulig å få den enkelte organisasjon til å opprette et unikt kodeord og da samle inn via SMS. Ta kontakt med den valgte organisasjon for dette.

 • Lage en «plakat» med Vipps nr. på menighetens egen hjemmeside


Facebook-innsamling

Det er mulig å opprette to typer innsamlingsaksjoner på Facebook:

 • Personlige innsamlingsaksjoner: Innsamlingsaksjoner som samler inn penger til en personlig sak. Her kan en som f. eks har fødselsdag samle inn penger aksjonen, og utfordre alle sine «venner» på facebook til å delta For å skape en gjenkjennelseseffekt burde alle bruke «Sammen som kirke i hele verden» Logo ligger under «Materiell». Vi anbefaler at dere lager en innsamling til den valgte organisasjonen-
                        
 • Innsamlingsaksjoner til ideelle organisasjoner: Innsamlingsaksjoner som går direkte misjonsorganisasjonen oppretter
  For å skape en gjenkjennelseseffekt burde alle bruke «Sammen som kirke i hele verden» Logo ligger under «Materiell»

 

Når menigheten selv skal lage en facebook innsamling, bruker dere siste alternativ og her en mal for Innsamlingsaksjoner for veldedige organisasjoner:

Klikk her for å opprette en innsamlingsaksjon for en veldedig organisasjon, eller følg disse trinnene:

 1. Klikk på Innsamlingsaksjoner i menyen til venstre for nyhetsoppdateringen din.
 2. Klikk på Samle inn penger.
 3. Velg Ideell organisasjon eller Veldedig organisasjon.
 4. Velg den organisasjonen som menigheten har bestemt at dere skal kanalisere midlene gjennom, velg et forsidebilde, og fyll ut informasjonen om innsamlingsaksjonen.
 5. Klikk på Opprett.

Dersom dere trenger hjelp til dette kan organisasjonen bistå den enkelte menighet.

Også her er det avgjørende for om dere lykkes at dere organiserer og avtaler at så mange som mulig deler aksjonen.

Det er også mulig å bruke folkefinansieringskanalene Bidra.no og Spleis.no til å arrangere kampanjer.


Spleis:

Det er mulig å opprette kampanjer på Spleis til de enkelte organisasjoner. F.eks gjøres det på denne måten som beskrevet til NMS:

På nettsiden www.spleis.no/nms kan enkeltpersoner enkelt opprette innsamlinger til NMS sitt arbeid. Menigheter kan også opprette innsamlinger i navnet til menigheten, men må da hoppe over leddet som handler om identifisering med bank-ID.

Man kan utforme innsamlingen med bilder og tekst. Giverne kan betale med VIPPS eller med kort.

Underveis kan du kommunisere med giverne og oppdatere innsamlingen.

Innsamlinger på Spleis kan deles, for eksempel på facebook og via SMS og e-post, både av den som starter innsamlingen og av andre. Mer informasjon om hvordan man oppretter denne type innsamlinger finner du her: www.nms.no/spleis

 

Bidra.no

Skap mestring og fellesskap med en innsamlingsaksjon på Bidra! www.bidra.no
Det er i krisetider at samhold ofte blir sterkere, og siden koronatiltakene tredde i kraft har folk i hele landet stilt opp for og støttet sine organisasjoner. Å bruke Bidra til innsamlinger er enkelt: du lager et prosjekt, får tips og tilbakemelding innen 1-2 dager før vi publiserer prosjektet. Da kan man dele en lenke direkte til prosjektsiden hvor både venner, bekjente, medlemmer eller bedrifter kan støtte med kort, vipps og faktura. Penger står trygt på konto inntil prosjektet er avsluttet!
Hvis formålet til prosjektet er ideelt, er det helt gratis for deg som innsamler å bruke Bidra.

Kom i gang på Bidra.no – og ta kontakt med redaksjonen i Bidra for gratis rådgivning! Se nærmer instruks på egen pdf.

 

Rapportering

Det er viktig at menigheten holder oversikt over hvor mye som kommer inn til aksjonen i menigheten.

Det er to former for rapportering:

 • Rapportering, Takk og informasjon om hvor mye som er kommet inn til de som har bidratt, og også som en motivasjon for at flere kan bidra. Dette kan gjøres på facebook, menighetens hjemmeside osv.
 • Rapportering til Bispedømmekontoret om hvor mye dere har samlet inn. Det er lagt ut et enkelt rapporteringsverktøy på kirken.no/AGDSammen.

Du kan også kontakte Misjonsrådgiveren ved Bispedømmekontoret Ivar Sandnes is9E55@kirken.no.

Også i de andre bispedømmene er det misjonsrådgiveren som følger opp den enkelte menighet. Ikke nøl med å ta kontakt!

Lykke til med aksjonen: Sammen som kirke i hele verden

Har du spørsmål om innsamling: Ta kontakt med Tore Gullaksen på mail tg489@kirken.no eller på telefon 90974610, eller spør direkte til den organisasjonen dere har valgt.

 

Kontaktinformasjon for Agder og Telemark bispedømme

Besøksadresse:
Gyldenløvesgt 11
4611 Kristiansand

Postadresse:
Postboks 208
4662 Kristiansand

Ved seksuelle overgrep/grenseoverskridende seksuell adferd i kirkelig sammenheng: Kontakt Kirkelig ressurssenter mot vold og overgrep, tlf 23 22 79 30, post@kirkeligressursenter.no, www.kirkeligressurssenter.no

 

Ansvarlig redaktør: 
Aslak Wegge (Stiftsdirektør)
Nettredaktører: Dag A. Kvarstein og Geir Myre

Telefon sentralbord:

Tlf: 38 10 51 20

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"