Tanken med dette er å synliggjøre at Borg bispedømme består av vanlige mennesker som alle har et forhold til kirken og menigheten sin, og kanskje skape en opplevelse av fellesskap på tvers av kommune- og menighetsgrenser.
Hva skal disse videoene brukes til?
Alle menigheter som melder sin interesse for å være med på jubileumsvideohilsen vil få tildelt en annen menighet i bispedømmet som de skal sende sin hilsen til. Når dere har laget ferdig deres videohilsen oppfordres dere til å gjøre den tilgjengelig på menighetens nettsider, i sosiale medier, Youtube og eventuelle andre kanaler menigheten bruker til å kommunisere på nett. Tagg gjerne videoen med #Borg50 #merhimmelpåjord og #duerikkealene og navnene på deres menighet og menigheten som får hilsenen. Hvis menigheten ikke har aktiv tilstedeværelse på nett eller i sosiale medier kan videoen publiseres gjennom en privatperson i stedet.
Deretter sender dere videofilen til kontaktpersonen i menigheten dere har fått tildelt og til bispedømmet.
Menigheten dere har sendt hilsen til kan nå spille av jubileumshilsenen fra dere på storskjerm under en gudstjeneste hvor bispedømmejubileet blir markert, og gjerne legge den ut på sine egne nettsider, facebookside osv. Dere kan så gjøre det samme med videoen dere får fra den andre menigheten.
Borg bispedømme samler sammen alle videohilsenene og viser et utvalg av disse i forbindelse med fellesmarkeringen av 50-årsjubileet, legger ut noen av dem på bispedømmets facebookside, etc. Etter at jubileumsfeiringen er over blir samtlige innsendte videoer lagt inn på fysiske lagringsmedier og arkivert med dokumentasjon i bispedømmes arkiv, så man kan ta dem frem igjen ved Borg bispedømmes 100-årsjubileum i 2069 eller andre historiske anledninger.
Hvordan går vi frem for å bli med?
Menighetsrådet utpeker en person (ansatt eller frivillig) til å være menighetens kontaktperson og videoansvarlige. Denne gir beskjed pr. epost til mailto:ag683@kirken.noom at NN menighet ønsker å være med og angir om mulig hvilken dato dere planlegger å ha menighetens jubileumsmarkering. Skriv også gjerne to linjer om menigheten deres.
Bispedømmekontoret kobler dere så med en annen menighet så raskt som mulig, og sender dere kontaktinfo til videoansvarlig i denne menigheten, samt en dato for når dere bør være ferdig med å produsere videoen deres.
Hva skal videoen inneholde?
Dere skal finne 4 personer som på et eller annet vis har et engasjement i menigheten. Dette kan være alt fra mer eller mindre tilfeldige dåpsfamiliemedlemmer til konfirmanter, barn i barnekoret eller kirkeverter.
Disse 4 personene skal fortrinnsvis være:
- 1 person under 13 år.
- 1 person i aldersgruppen 13-25 år.
- 1 person i aldersgruppen 26-65 år.
- 1 person over 65 år.
Om mulig er det ønskelig å finne 2 kvinner/jenter og 2 gutter/menn. Og husk mangfold på alle vis.
Videoen skal starte med et stillbilde eller kort videoklipp av menighetenes kirke. Evt. med vignettekst ala «En hilsen fra Vikeberghaug menighet til Gatebyfjell menighet i anledning Borg bispedømmes 50-årsjubileum i 2019».
Deretter et klipp med alle 4 personer i bildet hvor en hilsen ala dette blir sagt frem:
«Hei! Vi er fra Vikeberghaug menighet, og vi ønsker Gatebyfjell menighet til lykke med 50-årsjubileet!»
Deretter følger 4 klipp med 1 og 1 person hvor personen forteller:
- Sitt fornavn og alder
- Hva deres oppgaver/roller i menigheten er
- Hvorfor de går i kirken/er engasjert i menigheten sin/ er med på menighetsarbeid
- Et fremtidsønske for kirken/menigheten sin
Eksempelvis:
«Hei! Jeg heter Ole og er 59 år. Jeg går av og til på gudstjeneste her i Vikeberghaug kirke, og jeg er med som vararepresentant i menighetsrådet. Dessuten pleier jeg å ha ansvar for menighetens loppemarked hver vår. Jeg synes det er godt å gå på gudstjeneste og synge med på salmene, men er vel ikke den som hører best etter under prekenen. Jeg synes kirken er en viktig del av lokalsamfunnet vårt. Jeg håper at vi i fremtiden får beholde en kirke som har plass for dem som har barnetroen sin i behold men ikke akkurat er prestemateriale…»
«Jeg heter Nina og er 21 år. Jeg har vært med i Ungdomsklubben siden jeg var konfirmant, og er med i teamet som har ansvaret for å lage ungdomsgudtjenester en gang hver måned. Jeg er engasjerer meg fordi jeg vil at andre ungdommer her i Vikeberghaug skal få samme mulighet som jeg selv har fått til å ha et kristent miljø de kan høre til i. Jeg ønsker at mange ungdommer i bygda vår blir glad i kirken sin.»
«Jeg heter Mona og er 83 år gammel. Jeg drev søndagsskole her i menigheten i mange år, men nå har jeg dessverre ikke helse til det lenger. Men jeg går i kirken hver søndag og er av og til kirkevert. Hva er det for slags spørsmål; hvorfor jeg går i kirken? Jeg hører jo til her, vet du! Jeg håper at det i fremtiden blir mange barn og unge som hører kallet fra Gud og kommer til kirken.»
«Jeg heter Teo og er 7 år. Jeg er ulvunge i speidern, og noen ganger går jeg på gudstjeneste fordi mamma sier jeg må være med på sånn trosopplæring. Jeg er med i speidern fordi det er gøy, og fordi jeg kanskje skal få egen øks til jul neste år. Jeg håper speiderne får lov til å ha leir på kirkegården, for der er det mange fine gjemmesteder.»
Avslutningsvis kan dere legge inn et klipp med alle 4 personer som sier i kor:
«Gratulerer med 50-år, Borg bispedømme!»
Hvilke tekniske krav stilles til denne videoen?
- Den skal være maksimalt 120 sekunder lang. Jobb med personene som filmes, så de får sagt det de skal si på denne tiden.
- Den skal være i liggende format, ikke stående/portrettmodus.
- Den skal filmes med tilstrekkelig lys.
- Den skal filmes i et miljø uten bakgrunnsstøy som forstyrrer lyden på videoen.
- Den skal ha oppløsning på minimum 720x960.
- Den bør være i 1080x1920, progressiv.
- Den bør filmes mot en mest mulig nøytral, lys bakgrunn. En hvit murvegg fungerer ofte godt.
- Den bør filmes med et stativ eller med velfungerende videostabilisering aktivert.
- Den bør komprimeres med MP4 eller annen vanlig moderne codec. Sjekk at den enkelt kan spilles av på en vanlig pc før dere sender den fra dere.
- Den bør ikke inneholde logoer, tekst etc. Hvis dere ønsker å legge på menighetens logo eller andre grafikkelementer skal disse plasseres nederst i videoen slik at det er plass til logo fra Dnk, bispedømmet etc. øverst til høyre hvis videoen blir plukket ut til å være med i en fellesvideo.
- Den skal ikke inneholde vannmerker/logoer fra for eksempel videoredigeringssoftware i «gratismodus».
Hvordan går vi frem for å lage en slik video, vi har ingen kompetanse på dette…?
Jo, det har dere helt sikkert! Det finnes helt sikkert noen som kjenner noen som kan gjøre dette. Det stilles IKKE krav til at dere skal produsere en «profesjonell» video, en moderne smarttelefon har alt dere trenger for å gjennomføre dette prosjektet. Hør med konfirmanter, ungdomsledere, slekt og venner.
10.april blir det kurs i hvordan lage video på mobil med Jon Terje Hellgren Hansen. Meld deg på via www.kirken.no/borg på kurskalender.
Det finnes gode og billige/gratis videoredigeringsprogram til både Android, IOS, Windows og Mac. Sannsynligvis har dere allerede verktøyene dere trenger.
To vanlige gamle arbeidslamper kan fungere utmerket som videolys. Bruk gjerne indirekte lys reflektert fra tak/vegger for å få naturlig og fint lys på filmen.
Man får kjøpt festebraketter for å montere mobiltelefoner på kamerastativer. Disse koster typisk en hundrelapp eller to. Igjen: Bruk nettverket dere har. Antagelig er det noen som har noe slikt de kan låne bort.
Lykke til!