Fasteaksjonen 3.-5.april: - I Fasteaksjonen fokuserer vi på verdens urettferdige fordeling av ressurser

Hvert år samler menighetene i Den norske kirke inn millioner til Kirkens Nødhjelp gjennom Fasteaksjonen. Pengene går til utvikling av lokalsamfunn og bistand i land hvor mennesker er i nød, men Kirkens Nødhjelp jobber også politisk for å skape gode vilkår for mennesker og prosjekter.

Fasteaksjonen 3.-5.april: - I Fasteaksjonen fokuserer vi på verdens urettferdige fordeling av ressurser

- Vi er opptatt av en rettferdig fordeling av verdens ressurser. Vi jobber både med nasjonale og internasjonale myndigheter, forteller Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Han forteller om arbeidet de gjør i forbindelse med fordeling av koronavaksiner og klimakrisen.

- Vi tar opp spørsmålet om fordeling av vaksiner med både norske og internasjonale myndigheter. Jeg har nettopp vært i Etiopia og der er bare 8 % av befolkningen fullvaksinert. Vi fokuserer på hvordan klimakrisen rammer på en urettferdig måte. Vi prøver å få de store klimasynderne til å ta ansvar og bidra mer, for å oppnå klimarettferdighet.

Og Kirkens Nødhjelp blir møtt med åpenhet og respekt.

- Vi jobber kunnskapsbasert og blir møtt med åpenhet og respekt for den jobben vi gjør.

Norway`s fair share

Høybråten har flere eksempler på hvordan Kirkens Nødhjelp i samarbeid med andre organisasjoner får konkrete resultater. I 2018 kom Kirkens Nødhjelp og Regnskogfondet med rapporten «Norway’s fair share of meeting the Paris Agreement». Her stilte de spørsmålene «Hva er Norges ansvar?» og «Hvor stor del av løsningen er det rettferdig at Norge bidrar med?»

Les mer: Norway’s fair share

- Vi fant ut gjennom utrekninger at Norge burde redusere sine utslipp av klimagasser med 53%. Dette temaet jobbet vi med, gnagde og maste om i et par år, og i februar 2020 kom resultatet. Da feiret vi med bløtkake, forteller Høybråten.

Og resultatet han viser til er at Norge i februar 2020 meldte inn et forsterket klimamål under parisavtalen.

Les mer: Prop. 182 L (2020–2021). Endringer i klimaloven (klimamål for 2030 og 2050)

Global skattlegging

Kirkens Nødhjelp jobber også for en mer rettferdig global skattlegging. Målet er at fattige land skal få sin del av skattene fra multinasjonale selskap. I fjor ble blant annet 136 land enige om å jobbe frem en global skattereform.

- Vi jobbet målrettet mot de ulike partiene på Stortinget, og spørsmålet om en mer rettferdig fordeling av skatt ble innlemmet i Hurdalsplattformen.

Håp i en dråpe vann

Kirkens Nødhjelp fyller 75 år i år, og det overordnede temaet er håp, og det speiles også i temaet for årets fasteaksjon, som er «Håp i en dråpe vann». Høybråten forteller at det ligger mye erfaring i valg av tema.

- Håpet ligger i vannet, i det livgivende vannet der folk bor. Tilgang til rent vann gir bedre helse, mer tid til å gjøre annet enn å hente vann og nye muligheter for arbeid og aktivitet. Det gir håp om et nytt og bedre liv, sier han.

Viktig arbeid

Innsatsen menighetene gjør hvert år er viktig av flere grunner.

- Det er enormt viktig og vi samler inn mye penger, som gjør oss i stand til å gå raskt i gang med arbeidet i nødsituasjoner. De frie innsamlede midlene førte til en mangedobling av vår respons på Covid-pandemien. Vi kunne ikke stenge ned når pandemien kom. Vi satte i gang arbeidet med de innsamlede midlene og søkte penger fra andre aktører. Det førte til at vi fikk inn 70 millioner kroner, som gjorde at vi kunne handle raskt i en krise.

Han peker også på at fasteaksjonen kan føre til et engasjement for livet.

- Engasjementet er også viktig for menneskene i menighetene. Hvert år er konfirmantene med på aksjonen, og noen blir engasjert for livet. Arbeidet til menighetene er også viktig fordi det skaper en forbindelse fra menighetene, ut i verden og til kirkene. Takket være deres engasjement utvikles lokalsamfunn og økumeniske fellesskap. Det er hjelp fra grasrot til grasrot.

Motivasjon

For Dagfinn Høybråten er det resultatene  av innsatsen og arbeidet til Kirkens Nødhjelp, som motiverer ham.

- Det er motiverende å se at det nytter, det arbeidet vi gjør. I går hadde jeg møte med våre landdirektører. De fortalte om økende behov for humanitær hjelp, på grunn av krig og konflikt. Det kan bli overveldende, men så møter jeg mennesker som forteller, senest nå i Etiopia, at den hjelpen vi gir virker.

Og han har en oppfordring til menighetene.

- Fasteaksjonen er en unik mulighet til å åpne dørene mot verden og ta inn verden. Mobiliser lokalsamfunnet og konfirmantene til å gjøre dette viktige arbeidet.

Gi din støtte til Fasteaksjonen: Årets fasteaksjon: 3. – 5. april 2022

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"