Helt ytterst på namdalskysten, har lekværingene erfaring med mang slags vær. Men da kirka skulle feires, søndag 22. oktober, var også sola med på laget.
- Jeg har vært mye på kysten, og sett at været slettes ikke trenger å være så flott som i dag. Men det var jo utrolig trivelig med en slik dag når vi feirer kirkejubileum i lag med de som bor her ute. Det er tydelig at folket her setter pris på kirka si, og at de er stolte av den, sa biskop Herborg til Namdalsavisa.
Vennskap og fellesskap
I sin preken under jubileumsgudstjenesten, holdt biskopen frem vennskapet. Dét er nok også noe som kjennetegner bygdefolket på Leka, som i 150 år har holdt sammen om kirka si.
- Kirka rammer inn store hendelser i livene våre , og i våre slekters liv. 150 år. Her har den stått som samlingssted , og som tilfluktssted. Her har mennesker kommet, med livene sine i hendene, med det de har villet bære fram for Gud, sa biskop Herborg fra prekestolen.
- Når man bor på ei øy som denne, har man god oversikt over hvem som kommer og hvem som drar. Dere ser fort hvem som er fremmedfolk her , - og dere kjenner de fleste godt. En fremmed er en venn du ennå ikke kjenner . Det er et annet perspektiv. Her er dere i lag. En fremmed er en venn du ennå ikke kjenner. Livet leves i fellesskap, fortsatte hun
Les hele biskop Herborgs jubileumspreken her.
Fellesskapet og vennskapet i øykommunen kom også godt til syne, da jubileumsgudstjenesten i Leka kirke ble etterfulgt av kirkekaffe i Herlaugshallen. Hit kom det så mange, at det måtte settes inn ekstra stoler og bord for at alle skulle få bli med på feiringen.
Skolebarn fra Leka underholdt under kirkekaffen i Herlaugshallen. (Foto: Herborg Finnset)
Lang historie
Den hvitmalte trekirken på Leka har stått her siden 1867. Men historien om kristendommens påvirkning på øysamfunnet i Namdal, går langt lengre tilbake.
Under jubileumsfeiringen, kunne lokalhistoriker Arnfinn Holand fortelle at lekværingene trolig fikk kontakt med kristen tro lenge før Olav den hellige kristnet landet. Alt tyder på at folket på Leka selv hadde tatt turen ut i verden, og hentet med seg kristendommen tilbake.
Første kirke på stedet ble trolig bygget før svartedauden. Fra 1500-tallet stammer det helt spesielle alterskapet, som den dag i dag står godt synlig i Leka kirke. Skapet var et av fem som den danske kong Christian II plasserte rundt om i landet.
Alterskapet fra 1500-tallet er et spesielt klenodium i Leka kirke. (Foto: Herborg Finnset)
Leka kirke kunne feire 150 år i et fantastisk høstvær. (Foto: Herborg Finnset)
Leka kirke var fullsatt da prosesjonen kom inn for å feire 150-årsjubiléet. (Foto: Inge Torset)