Feiringen av olsok på Færøyene har lange tradisjoner, og omfatter de aller fleste på øygruppen. I tillegg til å markere Hellig Olavs minne, er olsokdagen den årlige åpningen av Lagtinget. Alle lagtingspolitikerne deltar derfor i gudstjenesten i hovedstadskirken, på selve olsokdagen 29. juli.
- Det ble en spesiell og høytidelig markering i domkirken i Torshavn, og gudstjenesten viste tydelig de tette båndene mellom kirke og nasjonalforsamling, forteller biskop Tor etter å ha kommet hjem fra feiringen på Færøyene.
Det var tettpakket på torget i Torshavn under årets olsokfeiring. Bakerst i bildet sees alle øygruppens prester og lagtingspolitikere, som sammen markerer olsokdagen.
Allsang og ringdans
På torget i hovedstaden Torshavn fortsatte 16 000 færøyinger festen utover olsokkvelden og -natten. Allsangen runget og ringdansen varte til tidlig morgen.
- Det var en fantastisk opplevelse å delta på en slik olsokfeiring. Vennligheten og gjestfriheten var stor, og færøyingene er svært bevisst på de historiske bånd til oss i Norge, forteller Nidaros-bispen.
Færøyene var en del av Norge fra 1035 og frem til 1720. Siden 1814 har øygruppen vært en del av det danske kongeriket, med lokalt selvstyre gjennom Lagtinget.
Overrakte Olavsfigur
Biskop Tor Singsaas holdt prekenen under gudstjenesten i domkirken i Torshavn, 30. juli. Her fikk han igjen samarbeide med sin biskop-kollega på Færøyene, Jógvan Fríðriksson.
- Fríðriksson er en del av det nordiske bispemøtet, og vi har derfor møttes flere ganger tidligere, forteller biskop Tor.
Årets olsokfeiring var også markeringen av 10-årsjubiléet for den frie færøyske folkekirke. Her representerte Singsaas Den norske kirke. Under jubileumsmiddagen overrakte han en kopi av Olavsfiguren på Nidarosdomens vestfrontvegg.
Biskop Tor Singsaas overrekker Olavsfiguren, en kopi av utsmykningen på Nidarosdomen, til biskop på Færøyene, Jógvan Fríðriksson.
Færøyene var en del av Norge frem til 1720, og sporene fra den tid er mange på øygruppen. Her står biskop Tor foran Magnuskatedralen, som var Færøyenes domkirke fra 1300-tallet (ruiner helt til høyre), på Kyrkjebø. Den hvite kirken til høyre er Olavskirken fra 1200-tallet, og huset midt i er den gamle bispegården.
Biskop Tor Singsaas deltok i gudstjenesten i domkirken i Torshavn, 30. juli.