For å ivareta tilsynet reiser biskopen på visitas i sogn og fellesrådsområder, etter et visitasreglement fastsatt av Bispemøtet. I hovedsak går tilsynet ut på å støtte, rettlede og oppmuntre kirkelige råd og ansatte.
En biskop har mange oppgaver. Noen av biskopens oppgaver innebærer å:
- Sørge for samordning med virksomhetene i de kirkelige rådene, og føre tilsyn med at de gjør arbeidet sitt i lojalitet med den evangelisk-lutherske lære.
- Se til at prestene forvalter sakramentene, dåp og nattverd, og forkynner og lever i overensstemmelse med den kristne tro.
- Se til at kateketer, diakoner og kantorer som er vigslet til tjeneste i kirken virker og lever i samsvar med løftet de har gitt.
- Når det er nødvendig, gi bindende pålegg vedrørende tjenesten prester og andre kirkelig ansatte gjør. Biskopen kan også treffe vedtak etter søknad om at en person kan bli løst fra retten til å utøve prestetjeneste.
- Vigsler nye prester og diakoner, kateketer og kantorer. Før en vigsling har biskopen samtaler med de som skal vigsles, for å avklare om de er egnet for tjenesten, at de har kjennskap til kirkens oppdrag, og at de oppfyller kravene det innebærer å motta kirkens vigsling.
- Beslutte hvor mange gudstjenester det skal holdes i det enkelte sokn.
- Føre tilsyn med bruk av kirkene og avgjøre klager på bruk og utlån av dem.
- Vigsle kirker som er godkjent av departementet.
Biskopen er forpliktet på de mål og strategier som er fastsatt for virksomheten i Den norske kirke, og skal støtte opp om tiltak som fremmer disse.
Biskopen er fast medlem av Nord-Hålogaland bispedømmeråd.
Sammen med de andre biskopene møter biskopen i:
- Bispemøtet. Som regel har tre møter i året.
- Det årlige Kirkemøtet.
Biskopen har faste møter med prostene i bispedømmet. Dette kalles for Prostemøtet.
Domprosten er biskopens faste stedfortreder.