Det mest oppsiktsvekkende ved resultatene for 2022 er den store diakonale aktiviteten. I 2022 har det blitt til nye prosjekter, og mange relativt nye prosjekter har vokst. To kommuner har gitt midler til nye diakonstillinger, og menighetene har gjort en stor innsats for flyktninger fra Ukraina.
Mange har kommet seg godt ut av pandemien, men den gav også psykiske helseutfordringer for sårbare barn og unge. Flere menigheter har satt i gang nye tilbud om samtaler og aktiviteter. Omfanget av samtaler med fagpersoner i kirken generelt har økt gjennom pandemien og ser ut til å holde seg.
Stigende dåpstall
Det er også oppsiktsvekkende at dåpstallene stiger og at vigselstallene er gode, også sammenliknet med før pandemien. I 2022 ser vi en oppgang på 5 prosentpoeng i dåpstallene og gode konfirmasjonstall:
I 2022 ble 60% av alle fødte døpt, mot 55% i 2021. Da er vi tilbake på nivå med 2018 igjen, med høyeste dåpsoppslutning på mange år.
83% av de døpte i kullet ble konfirmert, dvs 57% av hele kullet av 15-åringer.
Noen av de sentrale tallene innen trosopplæring er også stabile. Vi må se trender over lengre tid for å si noe sikkert, men årets tall for dåp, konfirmasjon og vigsel er nye, oppmuntrende tegn.
Tallene forteller også at mange familier synes det er viktig med gode tradisjoner. Flere gir uttrykk for at dåp gir trygghet og en opplevelse av å være del av noe større. Under pandemien har andelen døpte vært lavere. Kanskje har noen ventet med dåpen, men årets tall ligger uansett på nivå med 2018 og 2019. Høye dåpstall er ikke selvsagt, og nasjonale kampanjer og mye lokalt fokus på dåp gjennom flere år kan ha bidratt til resultatet.
Konfirmasjon står sterkt
At konfirmasjonsprosenten holder seg så pass høy over tid viser at kirkelig konfirmasjon står sterkt i bispedømmet. Det kan tyde på at konfirmasjonsundervisningen jevnt over har god kvalitet og godt omdømme, og står seg godt i konkurransen med tilbud fra andre aktører. Vi tror også den stabile oppslutningen henger sammen med trosopplæringen. At mellom 30-50 % av alle barn i bispedømmet har deltatt på trosopplæringstiltak i denne perioden, har forhåpentligvis også påvirket oppslutningen om konfirmasjon.
Både dåp og vigsel gir stor glede!
1 av 5 kirkegjengere borte fra gudstjenesten
Tall for deltakelse på gudstjenester og på kulturarrangementer går ned. Her virker det som kirken følger resten av samfunnet i noe treg oppstart etter pandemien. Resultatene oppfordrer likevel til innsats og til å vurdere hvordan gudstjenestetilbudet kan legges til rette så flest mulig deltar.
Generelt ser det ut til at 1 av 5 kirkegjengere fra før pandemien i 2022 gjorde noe annet enn å gå på gudstjeneste søndag formiddag. Men målt i oppslutning er gudstjenesten fremdeles det tilbudet i kirken som samler flest. Oppslutningen er fortsatt høy, med over 100 deltakere per gudstjeneste i gjennomsnitt, og 500 000 besøk samlet for bispedømmet.
Vi ser også at tallet på frivillige ikke er tilbake på nivået før pandemien. Da hadde vi flere år med jevn stigning, og vi håper det er mulig at trenden også kan snu denne veien framover. Det har vært flere gravferder i 2022 enn de siste årene. Dette kan gjenspeile demografiske endringer. Andelen kirkelige gravferder går likevel svakt ned, selv om tallene altså betyr at denne delen av prestetjenesten har vokst i omfang.
Samlet inn 50 millioner
Biskopen har gjennomført mange visitaser i 2022 og har møtt menigheter med handlekraft, kreativitet og engasjement for lokalsamfunnet. Tilbud til 10-13-åringer etter skoletid er i vekst flere steder. Mange menigheter tilbyr også middag på ettermiddager knyttet til aktiviteter i menigheter.
Menighetene i bispedømmet samlet inn over 50 millioner i kirkeofringer, givertjeneste og andre innsamlinger i 2022. 17 millioner ble gitt videre til andre gode formål.
Kirken gir fellesskapstilbud
Hvordan kirken møter utfordringene i dagens samfunn er også omtalt i årsrapporten:
2022 var året vi kom ut av pandemien, spente på hva som ville møte oss. Nye kriser har vært en stor del av det. Det er krig i Ukraina. Noen av de som måtte flykte møter vi hos oss. Menighetene har ukentlig kontakt med mennesker som nå er i et nytt land, men har familie, slektninger og venner i nærheten av der det kjempes. Kommuner og kirker samarbeider om å gi fellesskapstilbud.
Mange proster melder i sine rapporter om et bredt spekter av gode tilbud til ungdom i regi av menigheter eller organisasjoner. Ungdomsrådet er opptatt av grønne ungdomsarbeid og menigheter.
Ved inngangen til 2023 merker vi at menighetslivet i bispedømmet fortsatt står sterkt. Det er fortsatt 10 000 frivillige, dyktige og engasjerte kirkelig ansatte, bred oppslutning om kirkelige handlinger, over 500 000 gudstjenestebesøk i året, aktive pilegrimer, kirker fulle av barn og unge i ukedagene og stort diakonalt engasjement i de 90 soknene i bispedømmet vårt. Det gir håp for framtiden, også når de ytre rammevilkårene stadig minner oss om at verden ikke blir et godt sted av seg selv.