Kirken – 900 år som samfunnsaktør

Velkommen til fagseminar 7. mars på Sølvberget kulturhus i Stavanger om "Kirken – 900 år som samfunnsaktør". Kan et blikk bakover kaste lys over nåtiden? Hva mener vi om kirkens endrede rolle?

Mange spennende bidragsytere kommer til fagseminaret.

Som del av 900 års-jubileet for Stavanger bispedømme inviterer Stavanger bispedømme, Stavanger 2025 og Rogaland historielag til fagseminar. Målet er å belyse hvordan forholdet mellom kirke og samfunn er og har vært i et lengre historisk perspektiv.

Klikk her for å kjøpe billett til fagseminaret

Bidragsytere er: Pål Repstad, Nils Olav Østrem, Kristin Fjelde Tjelle, Morten Øveraas, Eivor Oftestad, Sven Egil Omdal, Bent Høye, Inger Chatrine Bryne og biskop Anne Lise Ådnøy.  

Vi vil ikke dekke alle de 900 årene, men starter med situasjonen i dag og trekker linjer til tidligere tider. Slik ønsker vi å bidra til en refleksjon om både i går i dag og i morgen.

plakaten til arrangementet
Klikk på bildet for å se plakaten og evt. skrive den ut.

Fra tidligere tider til i dag

Kirke og samfunn er nesten umulig å forholde seg til som to ulike størrelser, særlig når vi tar et historisk perspektiv. Mange av det moderne samfunnets sekulære institusjoner har vokst fram fra tidligere kirkelig virksomhet. Det gjelder ikke minst dagens utdannings-, helse og sosial- og bistandssektorer. Går vi tilbake i tid kan vi også se at næringslivet, forsvaret og rettssystemet har vært tett forbundet med kirken som organisasjon, dens tro, tradisjoner og verdier. Vi vil gjerne få fram noe av dette bildet for å reflektere over hvor tett kirke og samfunn var viklet inn i hverandre i tidligere tider, og spørre hvordan det er i dag.

Samfunnsvirksomhet med kirkelig tilknytning

En vanlig måte å omtale historiens gang på er å si at alt dette som før var religiøst tilknyttet, er blitt sekulært. I Norge er flere av samfunnssektorene blitt del av en omfattende velferdsstat og denne prosessen var en viktig side ved samfunnets modernisering og demokratisering. Implisitt eller eksplisitt er dette også blitt et ideal som innebærer at vi ser kritisk på land hvor religiøse institusjoner utfører mange av de oppgaver vi forbinder med en sekulær velferdsstat. 

Men heller ikke i dag er sekularisering en helt dekkende beskrivelse. Det eksisterer fortsatt mye samfunnsvirksomhet som har en kirkelig eller annen religiøs tilknytning eller forankring, av og til kalt «ideell sektor». Ikke minst innenfor utdanning, helse, sosialt arbeid og bistand. Store deler av «frivilligheten» har også tilknytning til religiøse organisasjoner.

Religionens endrede rolle

Kirkens tjenester er tilgjengelige innenfor sykehus, fengsler og forsvaret gjennom egne ordninger og andre tros- og livssynssamfunn er også del av dette. Når nasjonen eller lokalsamfunn opplever dramatiske hendelser, spiller ofte kirkelige ansatte og kirkelige ritualer en stor rolle. I enkeltmenneskers liv er fortsatt livsfaseritualene mye brukt til tross for at medlemstall i kirkene går ned og at spørreundersøkelser viser svekket oppslutning om kristne dogmer. 

Religion har ikke forsvunnet fra samfunnslivet, men det kan se ut som dens rolle er endret 
på åpenbare og skjulte måter. Det gjelder også Den norske kirke slik den framtrer i 
Stavanger bispedømme. Men hvordan skal vi forstå og snakke om disse endringene? Kan et 
blikk bakover kaste lys over nåtiden? Og hva mener vi om endringene? 

PROGRAM

10.00 Velkomst

10.05 – 10.35    Pål Repstad: Åpningsforedrag. «Religiøse trender i Norge – med sideblikk til Rogaland og Stavanger.

10.40 – 11.00    Nils Olav Østrem: Foredrag 1 "Kirken i bygden". Kyrkjelyden, presten og kyrkja deira – ei mikrohistorisk forteljing frå åra 1733 - 1749.

11.00 – 11.10    Pause

11.10 – 11.30    Kristin Fjelde Tjelle: Foredrag 2 "Kirken og helse". «Jesu henders embete» - Diakonissenes introduksjon av sykepleie som fag og profesjon i norsk helsevesen på 1800-tallet.

11.35 – 12.00    Morten Øveraas: Foredrag 3 "Kirken og militæret". Hvorfor og hvordan er kirken og militæret relaterte? Innlegget fokuserer på politisk teologi og avslutter med en visitt til rogalending Peter Hognestad (1866-1931) sine tanker om tematikken. 

12.00 – 12.45    Lunsj

12.50 – 13.10    Eivor A. Oftestad: Foredrag 4 «Kirken og tiden». Det er tusen år siden kristenretten innførte den kristne kalenderen. Hva er egentlig kristen tidsforståelse, og hva betyr det at tiden ble kristnet?

13.10 – 13.50    Sven Egil Omdal: Panelsamtale "Kirkens rolle i samfunnet i vår tid og i over i morgen". I samtale med Bent Høie, biskop Anne Lise, Inger Catrine Bryne og Pål Repstad.

13.50 – 14.00 Avslutning

Pris: 400,- inkl. lunsj, kaffe og te

KJØP BILLETT HER

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"