Praten går livlig rundt fredagslunsjen for staben i Sola menighet. Kontorlokalene i Solakrossen huser både menighets- og kirkevergestaber, og det er nok av temaer å ta opp rundt bordet. Samme ettermiddag er det Lys Våken-arrangement i Sola kirke, og mye skal organiseres og avklares.
-Vi har invitert femteklassingene i menigheten til å overnatte, og 52 stykker har meldt seg på. Det er vi veldig glade for, men da må vi dele dem i to puljer og kjøre programmet to ganger, slik at alle får plass. På søndagens gudstjeneste er det felles avslutning. Da blir det nok så fullt at folk kommer til å snu i døra, forteller trosopplæringsleder Gunn Lindøe.
- Upraktisk kirke
For plassmangel og lite hensiktsmessige lokaler er en klar utfordring i arbeidshverdagen i menigheten.
Når småbarnsfamiliene skal ha «Familiekos» på Skadberg skole, blir leker og spill fraktet i tre sykkelvogner fra stedet de lagres på.
Til Lys Våken er foreldre bedt om å komme med varme, ferdigstekte pizzaer. Tekjøkkenet i kirka rommer maks to personer, én hvis oppvaskemaskinen står åpen…
- Det er en upraktisk kirke å drive barne- og ungdomsarbeid i, mener Lindøe, som også gleder seg stort til å ha kontor i kirka, med alt det innebærer av praktiske muligheter.
- Ja, bare det å ha en samtale i disse gamle lokalene kan bli problematisk, sier diakon Solveig Braut Tjelle. - Det er så lytt mellom kontorene.
Nærhet og tilhørighet
Etter en mangeårig prosess er nå tegningene til nye Sola kirke klare. En begrenset plan - og arkitektkonkurranse resulterte i «Solakrossen» tegnet av Brandsberg-Dahl Arkitekter og JAJA Architects ApS, en sentrumskirke med en sentral plassering i sentrumsplanen som ble vedtatt høsten 2013. (Se bilder nederst på siden.)
- Det er et spennende bygg! Jeg liker godt tredelingen, med kontordel, kirkedel og aktivitetsdel som det også går an å bruke sammen, sier Lindtveit.
- Hva vil det bety for Sola med en ny kirke?
- Den vil gi folk en større nærhet til kirka der de er. En sentral kirke skaper en tilhørighet som er positivt for et samfunn. Alle sentrumsutviklere fra lange tider tilbake har plassert en kirke i midten av sentrum. Det blir liv i sentrum når ulike aktører får bidra på sine egne måter inn i lokalsamfunnet. Det er veldig positivt for Sola med sentrumsutviklingen som skjer nå, sier daglig leder Siri Bloch Lindtveit.
Hun forteller at i dagens situasjon låner kirken lokaler rundt om både på skoler og bedehus for å få tilbudet til å gå opp. Skoler takker nei til vanlig kirke-skole-samarbeid fordi det koster for mye å frakte barna til den usentralt plasserte Sola kirke.
Godt samarbeid med kommunen
- Kirken har blitt veldig godt ivaretatt helt fra sentrumsplanarbeidet begynte, forteller kirkeverge Trygve Torgersen. - Vi er glade for at politikerne og planleggerne har vært så tydelige på at kirken har sin naturlige plass i planarbeidet. Det er mange år siden politikerne sa "det er klart vi skal ha kirke i sentrum" og de har også programfestet det. Sentrumsplanen legger til rette for en betydelig befolkningsfortetting i Sola sentrum i årene framover, og den nye kirken vil dekke mange behov overfor den voksende lokalbefolkningen.
- Ja vi har et godt samarbeid med kommunen. Sola kommune er dyktige, ryddige, profesjonelle og gode å snakke med, legger Lindtveit til.
Samtidig som flertallspartiene i Sola har vært klare på at kirkebyggingen nå står for tur, tross en stram kommuneøkonomi, har det dukket opp lokal motstand mot ny kirke i Sola. Både på Facebook og i media ellers manes det til kamp mot at kommunen skal bruke penger på kirkebygg. Bak står både privatpersoner og Humanetisk Forbund.
- Leverer store verdier
Både Lindtveit og kirkeverge Torgersen opplever sammen med menigheten at motstanden mot bygging, nå når både tegninger og vedtak er klare, er litt utfordrende. Samtidig blir oppgaven det er å kommunisere det faktiske behovet for ny kirke desto større.
- Jeg er spent på om ytringene mot bygging av kirke i media og på Facebook vil påvirke hva politikerne mener. Men jeg har tro på at de ser hva kirken bidrar med i Sola kommune, og at de også ser at det å bygge kirke ikke er et «her og nå-prosjekt», men et maratonprosjekt som skal gjøre Sola bra i mange år framover, sier kirkelederne.
Begge er de klare på at kirka leverer store verdier inn i lokalsamfunnet. Barne- og ungdomsarbeid, trosopplæring, ulike typer samlinger, diakonale tiltak og eldrearbeid er bare noe av det som er med på å gjøre Sola til en bra plass å bo. På sommerkonsertene sist kom til sammen 1.700 barn, eldre og utviklingshemmede.
Voksesmerter
- Samfunnsmessig er menigheten i Sola en stor aktør, med veldig varierte tilbud. I arbeidet vårt bidrar vi blant annet til livstolkning og livsmestring for barn og unge. Vi er ett av flere trygge, gode tilbud i Sola kommune, sier Lindtveit. Sola er en stor næringskommune, preget av økende vekst, og av å være i en brytningstid. På 9 år har befolkningstallet steget med 6.500 innbyggere, en utvikling som krever store utbygginger og nysatsinger.
- Disse voksesmertene kjenner menigheten også på. Sola sentrum er fremdeles litt bygd, men mest tettsted og etter hvert blir det mer og mer urbant.Men vi er mange nok til at vi trenger en egen, tjenlig kirke for å være den bidragsyteren en menighet skal være inn i et voksende lokalsamfunn.
- Både fellesrådet og menigheten har en stor iver og glød for den nye kirken. Vi står sammen om dette og ser fram med enorm forventning til at den nye kirken blir bygget, sier kirkeverge Trygve Torgersen og daglig leder Siri Lindtveit.