– Yemanedagen er mer aktuell enn noensinne

Biskopen deltar på Yemanedagen i Stavanger lørdag 11. januar. Rettssikkerhet, verdighet og human behandling av lengeværende asylsøkere uten oppholdstillatelse er tema for markeringen.

Yemane Teferi døde 8. januar 2016 mens han ventet på lovlig opphold. Foto: Marianne Nord

– I en tid hvor flere etiopiere risikerer tvangsretur til et utrygt hjemland, og hvor debatten om Norges behandling av lengeværende asylsøkere igjen er på dagsordenen, er Yemane-dagen mer aktuell enn noensinne, skriver Norges Kristne Råd på sine nettsider.

– Mange ureturnerbare asylsøkere lever under stor usikkerhet, uten rettigheter og med frykt for fremtiden – nylig har flere av dem som har bodd i Norge i 20 år eller lengre blitt sendt til Trandum for å bli returnert. Mange av disse har vært viktige bidragsytere i sine lokalsamfunn. Dette understreker viktigheten av å rette oppmerksomheten mot deres situasjon og arbeide for rettferdighet og verdige livsvilkår.

Til minne om Yemane Teferi

Hvert år i januar markeres Yemane-dagen, en viktig dag for å minnes Yemane Teferi og rette oppmerksomheten mot situasjonen til lengeværende asylsøkere i Norge. Yemane Teferi, en ureturnerbar asylsøker, levde hele 25 år på asylmottak og døde i 2016 uten å ha fått opphold eller rettigheter som andre i det norske samfunnet. Hans historie har blitt et symbol på de store utfordringene mange papirløse asylsøkere fortsatt står overfor.

Forverret situasjon

– Situasjonen for lengeværende asylsøkere med avslag er akutt forverret dette året, skriver RIA Rettferdighet i asylpolitikken.

– Politiets utlendingsenhet bruker store ressurser på å uttransportere lengeværende asylsøkere uten oppholdstillatelse, også til land det er farlig å bli returnert til. Nå er det en pågående aksjon mot etiopiere. Vi kjenner til personer med over 20 års oppholdstid som har blitt fengslet og planlegges sendt ut til vanskelige forhold i hjemlandet. Mange er allerede deportert, og vi vet at de sliter med å få oppholdspapirer, er utrygge og redde. En syk kvinne på Hå mottak med 25 år i limbo i Norge ble pågrepet og fengslet på Trandum. Vi kjenner henne godt, og vi er rystet. Hun er ufør og klarer seg ikke alene. Det er viktig at mange hever stemmen og protesterer mot det som skjer.

I desember skrev biskop Anne Lise Ådnøy til justisministeren sammen med biskopene i Borg og Nidaros og ba henne stanse utsendelsene av kvinnen fra Hå og en etiopisk mann fra Røros. Svaret fra ministeren var negativt. 

Ber om stopp av ulovlig praksis

Markeringen 11. januar fremmer følgende krav:

  • Stopp deportasjon av asylsøkere med 10-25 års oppholdstid i Norge
  • Stopp ulovlig praksis på Trandum som fratar de internerte rettssikkerhet

Markeringen starter kl. 13 på Domkirkeplassen med appeller og kulturelle innslag og fortsetter innendørs på Sølvberget i Møteplassen ca. kl. 14, hvor det blir informasjon, flere appeller, musikk og enkel servering. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"