Endelig sammen igjen!

Sakte men sikkert beveger samfunnet seg i retning mer åpenhet og nærhet. Vi gleder oss over å invitere til fellesskap og samvær igjen. Men hvordan re-starter vi egentlig menighetslivet?

Foto: Hanne Bolstad, Gand menighet

Usikkerhet rundt en god strategi for den såkalte "gjenåpningen", blandet med både iver og slitasje preger mange menigheter for tiden. Regler og rammer som stadig kan endres, gjør at vi ennå er inne i en krevende tid. Håpet om en høst der mye kan "gå som normalt" gir lys i tunellen! 

14. september startet en tre uker lang nasjonal kampanje som skal være synlig i hele landet. Kampanjen skal skape glede og forventning over å kunne samles i kirkene som før. Kampanjen varer i tre uker, og  Det kan brukes fritt av enheter i Den norske kirke.

Alt materiellet finner du her i Ressursbanken.

I denne artikkelen bringer vi videre innspill og tanker rundt dette temaet, som kom fram i Sammen om å lede-webinaret for proster og kirkeverger i Stavanger bispedømme i vår. Målgruppen var ledere, men innholdet passer egentlig godt for alle som forbereder seg til nye og kanskje fremdeles usikre tider i menigheten.

Back to basics

Domprost i Stavanger Stefan Emmerhoff oppfordret menighetene til å ta et steg tilbake, i stedet for umiddelbart å gå igang med overveldende planer og aktiviteter:

– Ta heller sats med et steg tilbake til «Back to basic». Ifølge «Cambridge Dictionary» betyr uttrykket «Returning to the simple and most important things» eller «Gå tilbake til det enkle og aller viktigste». Hva er det enkle og mest viktige? Om vi vil kan vi lære av produktive og kreative Bach, som satte stempelet SDG på alt han gjorde: Soli Deo Gloria, sa Emmerhoff.

Her kan du lese hele det inspirerende foredraget fra Stefan Emmerhoff.

– Hold motet oppe!

Kirkeverge Andreas Eidsaa jr. og prost Ludvig Bjerkreim fra Sandnes fortalte om sine erfaringer under koronatiden. 

– Hold motet oppe! Hold kontakten med folk, og utnytt dette mulighetsrommet med en nøktern realisme, var deres oppfordring for tiden som kommer. 

De fortalte også om hva som er viktig for dem som ledere å gjøre nå, og om hva de tar med seg av lærdom fra koronatiden. 

Se deres liste med læringspunkter og tanker om tiden fremover her.

"Hybrid church"

Frøyland og Orstad menighet på Jæren deltok i webinaret via en videosamtale mellom sokneprest Morgan Fjelde og musikalsk leder/trosopplærer Inger Lende Sandve. De fokuserte blant annet på læringsmulighetene menigheten har hatt i koronatiden, og hvordan vi tar erfaringene med videre på gode måter.

– Digitale gudstjenester har vist oss at de kan være en dør inn til menigheten, ikke bare et vindu. "Hybrid church" - det å kombinere det digitale med å samles som vanlig - er en interessant tilmnærming. Vi har også erfart at det blir særlig viktig å sette fokus på smågruppene framover, og mobilisere dem for å nå enda lenger ut.

Kontakt med Gud og hverandre

Fra Bekkefaret menighet i Stavanger deltok sokneprest Torhild Viste og daglig leder Sigurd Olav Lende via en videosamtale. Som svar på hva som bli viktig for menigheten framover, vil de i første omgang legge vekt på å senke stressnivået, gjenoppta kontakter og høre hvordan folk har hatt det. 

– Kontakt blir det viktigste framover. Kontakt med oss selv, hverandre og med Gud, sa Viste. 

Nærhet til både råd og andre ledere

Tor Magne Nesvik, prost i Ytre Stavanger, spilte inn at det er viktig å ha direkte samtaler med menighetsrådet nå. 

– Både for å ha en forventningsavklaring, og sørge for en god dialog om aktivitetsnivået i menigheten til høsten.

Kirkeverge i Klepp, Inger Kari Søyland la vekt å å opprettholde et godt samarbeid mellom prost og kirkeverge, et kollegaforhold som for mange har blitt enda tettere det siste året.

– Takk for innsatsen dere har lagt ned i denne spesielle tiden! Takk for alt som faktisk er gjennomført tross strengt smittevern og krevende rammer. Nå ser vi fram til at vi snart skal få være kirke med fellesskap, samvær og nærvær slik vi ønsker det, sa stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes.

Oppsummering av hovedpunkt:

  • Ta et steg tilbake, bli bevisst grunnmuren og det aller viktigste i det vi er og gjør som kirke.
  • Hold motet oppe! Og utnytt mulighetsrommet en "restart" gir oss.
  • Ta med lærdommen fra det digitale, la det bli en dør inn til menighetslivet.
  • Hold god kontakt med hverandre og med menighetsmedlemmer. Men senk stressnivået.
  • Sørg for åpen dialog både med menighetsråd og mellom ulike ledere.

Hvordan forteller vi om at kirken er helt åpen igjen?

Punktene over kan være en ressurs for menighetene for å legge til rette for et godt kirkeliv for både ansatte, frivillige og medlemmer. I tillegg finnes det en rekke gode kommunikasjonsgrep man kan ta.
Her finner du en tips- og ressursliste: Endelig sammen igjen - kommunikasjonstips til menigheter.pptx

Noe du lurer på? Tips eller tilbakemeldinger? Si ifra til Tove Marie Sortland, kontaktinfo lenger nede. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"