Hvordan forebygge og håndtere seksuelle krenkelser?

- Det er svært viktig å ha på plass rutiner og formelle strukturer når det varsles om seksuelle krenkelser, sier diakonirådgiver Asbjørn Finnbakk ved Stavanger bispedømmekontor.

Illustrasjonsfoto. Foto: Pixabay

Sammen har de hatt en kursrunde i Stavanger bispedømmets ni prostier, om å forebygge og håndtere seksuelle krenkelser i menighetsarbeidet.
- Vi har til nå holdt kurs i Sandnes og i Dalane prosti. Det er bra at mange får mulighet til å komme, derfor holder vi kurset på dagtid for ansatte og om kvelden for frivillige. Da kommer rådsledere, tillitsvalgte og ledere i barne og ungdomsarbeidet. Det er det samme kurset, men med litt ulik vikling for ulike deltakere, forteller Finnbakk og Ree Sunde.

Viktig med lokale planer
De startet opp kursrekka etter at det kom nye retningslinjer om temaet fra Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.
- Jeg synes deres retningslinjer er veldig gode. Vi anbefaler dem og tok initiativ til å fortelle om dem i prostiene fordi ikke alle kjenner til retningslinjene. Jeg er spesielt opptatt av at folk skal vite om sjekklistene for forebygging og håndtering av seksuelle krenkelser, sier Ree Sunde.
- Sjekklister, struktur og det å følge rutinene setter noen formelle rammer som er viktige i denne sammenhengen. Det er avgjørende å jobbe med dette lokalt, sier Ree Sunde.
På kurset orienterer de to rådgiverene ved bispedømmekontoret om retningslinjene, og så lager menighetene sine egne lokale planer. Maler for dette finner de på Kirkelig ressurssenters nettsider.
- Vi oppfordrer til at menighetene lager sine planer, som det enkelte menighetsråd må vedta, sier Finnbakk.

Begrepsforklaring
Kurset handler mye omforebygging, og om lederes rolle. Både menighetsledere og ledere i barne- og ungdomsarbeidet. Heftet "Kirkens samtaler med barn og unge" er også en ressurs i dette arbeidet, og ble delt ut på trosopplæringsforum i fjor.
På kurset blir også terminologien som blir brukt på området tatt opp og forklart. Hva er for eksempel "overskridende seksuell adferd"?
Også taushetsplikt er et viktig område.
- Mange er opptatt av forholdet mellom taushetsplikt og avvergeplikt, forteller diakonirådgiveren. 
Slutten av kurset handler om hvem som håndterer meldingen og hvordan følge den opp.

Engasjement og samspill
- Hvordan har disse kursene blitt mottatt?
- Temaet skaper et stort engasjement. På kursene møter vi tverrfagligheten: både daglig ledere, kirkeverger, kantorer og kirkelig ansatte som jobber med barn og unge. Frivillige medarbeidere stiller med sin kompetanse. Temaet er jo tungt og kan skape en alvorlig stemning. Samtidig blir folk engasjert og vi opplever et bra samspill med kursdeltakerne.

Asbjørn Finnbakk og Anne Margrethe Ree Sunde underviser også på VID vitenskapelige høgskole om temaet.
- Vi har hatt undervisnig om dette for praktikumsstudenter i mange år, VID har vært veldig opptatt av å ha dette temaet på pensum, forteller de.

Neste prosti-kurs holdes for Ytre Stavanger og Stavanger domprosti 7. februar. 19. april er det Haugaland og Karmøys tur.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"