Tros- og livssynsutøvelse er en menneskerettighet. Denne boken handler om hvordan mennesker med utviklingshemning og andre som er mottakere av offentlige tjenester, kan få ivaretatt denne retten. Boken presenterer de viktigste tros- og livssynssamfunnene i Norge og gir konkrete eksempler på hvordan tros- og livssynsutøvelse kan gjennomføres.
Boken
-
gir en gjennomgang av religionens posisjon i omsorgstjenester og institusjonsomsorg
-
gir en presentasjon av juridiske og moralske rettigheter
-
diskuterer taushetsplikt og andre etiske dilemmaer
-
gir eksempler på hvordan tjenesteytere kan legge til rette i praksis
-
viser hvordan en kan snakke med andre om deres tro eller livssyn, og hvordan det kan gi både etiske og personlige utfordringer.
Boka er skrevet for tjenesteytere i offentlige omsorgstjenester og for studenter ved bachelor i vernepleie og sykepleie. Den vil også være interessant for ledere i tros- og livssynssamfunn og for nærpersoner til tjenestemottakere.
Tor Ivar Torgauten og Sølvi Dahle er bokas redaktører og de har med seg Geir Sverre Braut, Assisterende direktør i Statens helsetilsyn. Jostein Vist jr. fagsjef i Helsetilsynet, avdeling for tilsynssaker, og Sissel Bøckman, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, avd. for helse- og sosialfag.
I tillegg er det med tekster fra utvalgte tros- og livssynssamfunn som beskriver viktige trekk ved sin trosutøvelse; Baha`ì-samfunnet ved Jamil Dybwad, Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige ved Sidsel Sofie Amundsen, Human-Etisk Forbund ved Inger-Johanna Slaata, Pinsebevegelsen ved Torunn Bakken, Den katolske kirke ved Aslaug Espe, Buddhismen ved Egil Lothe, De muslimske samfunn ved Basim Gozhland og Den norske kirke ved Gunar Thelin.