– Det skal være godt for alle å jobbe alle steder i bispedømmet. Bispedømme skal være en arbeidsplass med rom og respekt for mangfold, uavhengig av etnisitet, alder, kjønnsidentitet, funksjonsevne eller legning, sier bispedømmerådsleder Lill Tone Grahl-Jacobsen som var med å vedta planen for første gang i 2022. Planen bygger på verdiene som kommer frem i forventningsdokument om likestilling, inkludering og mangfold i Den norske kirke som er vedtatt av Kirkerådet.
Handlingsplanen i Tunsberg skal revideres hvert annet år. Det er nedsatt en partssammensatt gruppe som har ansvar for revisjonen. Revidert plan vedtas av kontaktmøte som er en møteplass mellom arbeidgiver og tillitsvalgte, og forelegges bispedømmerådet til orientering.
Som en følge av den opprinnelige handligsplanen som ble vedtatt i 2022, er nå utlysningstekstene til nye stillinger blitt tydeligere slik at vi sikrer en bredere rekruttering, og LHTB+-kurs er hold i alle prostier, i bispedømmerådet og i administrasjonen.
– Har fremdeles sårbare grupper
Biskop Jan Otto Myrseth påpeker at kirken hele tiden må være på og fremoverlent når det gjelder likestilling, inkludering og mangfold.
– Vi har kommet langt, men har fremdeles enkeltpersoner og grupper som trenger et særlig vern, for eksempel mennesker som tilhører LHBT-miljøet eller som har funksjonsnedsettelser, sier Myrseth som for øvrig er oppnevnt av bispemøtet til å sitte i kirkens LHBT+-utvalg.
– Vi er alle skapt med samme likeverd og verdi, og det skal gjenspeiles i våre arbeidsfellesskap og i kirkelige verv og møteplasser. I kirken er det både rom og bruk for alle.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Biskop Jan Otto Myrseth og bispeødmmerådsleder Lill Tore Grahl-Jacobsen understreker viktigheten av handlingsplanen som nå er revidert og styrket.
For alle nivåer
Handlingsplanen gjelder i utgangspunktet for ansatte av Tunsberg bispedømmeråd, men har samtidig relevans for alle nivåer i bispedømmet. Fellesrådene må derfor være kjent med innholdet i denne planen slik at de, som største arbeidsgiver lokalt, kan følge den opp i sitt HMS-arbeid.
Diskrimineringsgrunnlagene vi jobber med er kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, alder, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og kombinasjoner av disse grunnlagene.
Les handlingplanen for å se hvilke diskrimineringsgrunnlag de ulike tiltakene er knyttet til.