Velkommen til kirken for å planlegge bryllup!

Gratulerer med forlovelsen og velkommen til kirken for å starte planleggingen av deres store dag. Bryllup en flott og stor feiring av kjærligheten, uansett hvilke valg dere gjør i forberedelsene. Start forberedelsene med å lese videre.

For mange er tiden med bryllupsplanlegging en tid fylt av store og små drømmer, planer og valg. Det kan være fint, og det kan være overveldende. I kirken har vi feiret kjærligheten mellom to mennesker i mange, mange år, og har derfor samlet noen erfaringer om hva det kan være lurt å tenke på i bryllupsplanleggingen – fra å bestemme seg for om dere skal gifte dere i kirken eller hvordan dere kan sette deres personlige preg på vielsen.

 

Vil dere gifte dere i kirken?

Dere kan velge mellom ulike seremonier - kirkelig, eller for eksempel borgelig. Snakk sammen om dere ønsker å feire kjærligheten i kirken. Dette er deres dag, og i kirken er det rom for alle par. Det er dere selv som velger om det er her dere skal vies – uansett hvorfor og hvordan dere gjør det.

Bli kjent med kirken

Kjærligheten fortjener en feiring, og en kirkelig vielse er den perfekte anledningen for dette. I et vakkert kirkerom, med musikk og tekster som berører gir du løftet om å elske og ære den som står ved din side. Hvis du vil lese mer om hva som er spesielt ved kirkelig vielse er, kan du gjerne lese her.

Har du lyst til å bli bedre kjent med kirken som dere vurderer vielse i, kan dere gjerne direkte kontakt med menighetskontoret der – kanskje dere kan komme innom og ta dere en kikk? Dere kan også be om å få snakke litt med presten hvis dere har spørsmål.

Husk at det er gratis å gifte seg i kirken der du bor, hvis en av dere er medlem i kirken. I kirken får du en stemningsfull ramme for dagen, med mengder av historier og symbolikk i veggene. Sammen med det kommer også prest og profesjonell kirkemusiker med et rikt utvalg av musikk og tekster.

Snakk med kirken om dato

Når dere har valgt å ha deres vielse i kirken, kan dere kontakte kirken med spørsmål om dato. Det er lurt å sette dato tidlig, både for å kunne planlegge dato, invitere gjester og kunne planlegge andre detaljer, men også fordi det er en flott dag å kunne telle ned til. Vielsen er starten på en festdag, men også en ny del av livet, så sett dato tidlig!

Når burde vi gifte oss i året? 

Selv om det er tider av året som er mer vanlig å gifte seg på enn andre, står kirken klar for bryllup absolutt hele året! Tenk med dere selv hva som passer best for dere. 

Mange ønsker seg et sommerbryllup med skinnende sol, lange netter og varmt vær. Høstem kan også være en fin tid å gifte seg, etter en sommer som har vært tett med program og med en natur som spraker av farger. Det er heller ikke like vanlig å gifte seg på vinteren, men det kalde mørket kan et stemningsfullt bakteppe gjennom dagen, og det er godt å være inne sammen i ly for vinteren utenfor. Eller velg å feire deres store dag på våren, og ha den friske vårlufta og den bugnende naturen som ramme.

Fyll ut og send inn viktige skjemaer

Før dere gifter dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Det gjør dere ved å søke om prøvingsattest på Skatteetatens nettsider. Dere må også be forlovere om å fylle ut forloveerklæring på Skatteetatens nettsider.

Behandlingstiden på prøving er vanligvis kort, men det er fint å være ute i god tid - men husk at en prøvingsattest bare er gyldig i fire måneder, fordi opplysningene dere oppgir må være ferske.

Både du og din ektefell må fylle ut hver deres egenerklæring, og forloverne fyller ut forlovererklæring. Noen må fylle ut litt mer: Har du for eksempel vært gift før, vil det i noen tilfelle være behov for å legge ved en erklæring om skifte. Ønsker du å endre navn, må du fylle ut et skjema om endring av navn. 

Når saken er ferdig behandlet, får dere melding om å logge dere inn i Altinn for å laste ned prøvingsattesten som bekrefter at dere kan gifte dere. Prøvingsattesten kan dere velge om dere vil sende videre fra Altinn i en e-post til prest, eller skrive ut og ta med en kopi av. Gratulerer! Nå er dere klare for å inngå ekteskap!

Se mer informasjon på Skattetatens nettside: Veien til ekteskapet - steg for steg

Snakk om deres ønsker for vielsen

Når dere har valgt dato, kan dere begynne å gjøre små og store valg for å gjøre vielsen unik og betyndningsfull for akkurat dere – med valg av blant annet tekster og musikk berører dere. Snakker dere to først om hva dere ønsker, og fortsett samtalen med presten i vigselssamtalen.

Presten pleier å ta kontakt 1-2 måneder før vielsen for å avtale vigselssamtale. Der er hensikten å gå gjennom vielsen skritt for skritt, og gå gjennom programmet med musikk og tekster. Her får dere også bli bedre kjent med presten, og presten får bli kjent med dere.

Les mer her om små og store valg dere som par kan gjøre når det gjelder vielsen. Med deres valg blir vielsen en personlig og unik seremoni, slik dere ønsker den. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"