En personlig seremoni

Bryllup en flott og stor feiring av kjærligheten, uansett hvilke valg dere gjør i forberedelsene. Slik får dere sette sette deres personlige preg på vielsen.

Mange små og store valg dere gjør i forberedelsene til den store dagen, kommer til å forme dagen og gjøre den helt spesiell. Mye av forberedelsene gjør dere i samtale med hverandre, men i forberedelsene til vielsen kommer dere også til å ha en vigselssamtale med presten hvor dere får snakke om hvordan dere vil ha det og presten får bli kjent med dere før vielsen og talen. Det kan være fint å ha tenkt på en del av tingene på denne siden før dere møter presten.

Ta gjerne kontakt med presten som skal vie dere, hvis du blir usikker på noe.

Bestemme dato

Når dere har valgt å ha deres vielse i kirken, kan dere kontakte kirken med spørsmål om dato. Det er lurt å sette dato tidlig, både ofr å kunne planlegge annet innhold til dagen, men også fordi det er en skikkelig stas dag å kunne telle ned til. Vielsen er starten på en ny del av livet og en festdag, så sett dato tidlig!

Selv om det er tider av året som er mer vanlig å gifte seg på enn andre, står kirken klar for bryllup absolutt hele året! Tenk med dere selv hva som passer best for dere. 

Mange ønsker seg et sommerbryllup med skinnende sol, lange netter og varmt vær. Men høsten kan også være en fin tid å gifte seg, etter en sommer som har vært tett med program og med en natur som spraker av farger. Det er heller ikke like vanlig å gifte seg på vintern, men det stemningsfulle mørket kan et stemningsfullt bakteppe gjennom dagen, og det er godt å være inne sammen i ly for vinteren utenfor. Eller velg å feire deres store dag på våren, og ha en friske vårlufta og den bugnende naturen som ramme.

Finne sted for vielsen

I kirken der du bor:
Dersom dere en av dere er medlem i kirken, og dere vil gifte dere der dere bor, er det helt gratis.

I en annen kirke enn der du bor:
Hvis dere vil gifte dere i en annen kirke enn kirken på hjemstedet, tar dere
kontakt med menighetskontoret der dere ønsker dette, for å få informasjon om dette er mulig og prisen for dette.

Utendørs eller andre steder utenfor kirkerommet:
Dersom dere ønsker å gifte dere utendørs, kontakter dere presten der dere ønsker å ha vielsen. Det er viktig at stedet er godt tilrettelagt for vielse, og noen steder må godkjennes av prosten eller biskopen på forhånd, så det er lurt å være ute i god tid. 

I utlandet:
Hvis dere vil gifte dere i en sjømannskirke i utlandet, tar dere kontakt med den aktuelle sjømannskirken. Kontaktinformasjon til de ulike norske kirkene i utlandet finner du på Sjømannskirkens nettsider.

Hvem som er tilstede

Dere velger selv hvem og hvor mange dere vil invitere i vielsen. Noen ønsker å ha en åpen vielse der familie, venner og naboer kan komme - mens andre ønsker en mer privat seremoni. 

Dersom dere ønsker at familie eller venner skal bidra i vielsen, avtales dette med presten. Dersom den ene parten tilhører et annet kristent trossamfunn, kan biskopen godkjenne at noen fra trossamfunnet bidrar i gudstjenesten. 

Lengde

De fleste vielser varer mellom 30 og 45 minutter, men varigheten varierer, avhengig av blant annet antall musikalske innslag, tekstlesinger og prestens tale.

Pynte kirkerommet

Blomster og lys er det vanligste å pynte med i kirkerommet. Snakk med menighetskontoret der dere skal gifte dere hva som er mulig, hva kirken selv har og eventuelt når kirkerommet er klart for pynting.

Tekster som berører

I vielsen skal det velges ulike tekster som leses opp, ofte omtalt som skriftlesning. I praksis står hele Bibelen til disposisjon når dere skal velge hvilke tekster som skal leses i vielsen. Tenk på betyr noe for dere på deres bryllupsdag? Har dere noen favorittvers i Bibelen? Presten hjelper dere gjerne med å finne bibelvers som berører.

Noen som er viktige for dere kan gjerne lese tekst i vielsen. Kanskje en venninne, en bror eller en kollega skal lese tekst? Eller ønsker dere at presten leser? Valget er deres. 

Her er en liste med noen av bibelversene som mange har satt pris på som en del av sin bryllupsdag:

 • Salme 23: Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe. Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile. Han gir meg nytt liv. Han fører meg på rettferdighets stier for sitt navns skyld. Om jeg enn skulle vandre i dødsskyggens dal, frykter jeg ikke noe ondt. For du er med meg. Din kjepp og din stav, de trøster meg. Du dekker bord for meg like foran mine fiender. Du salver mitt hode med olje. Mitt beger renner over. Bare godhet og miskunn skal følge meg alle mine dager, og jeg skal bo i Herrens hus gjennom alle tider.

Salme 91,1-2.4.9
Salme 100
Sal 103,1-5
Høys 2,9-10a.13b-14
Høys 2,8-14.16-17  + 8,6-7a
Høys 8,6-7a
Matt 5,13-16
Matt 6,25-34
Matt 7,7-8.12
Matt 7,24-25
Joh 15,9-12[-17]
Rom 8,38-39
1 Kor 13
Ef 3,14-21
Fil 2,1-5
Fil 4,4-8
Kol 3,12b-14
1 Joh 4,7-12

 

Rekkefølgen i seremonien

En vielse ser ofte slik ut:

 1. Inngang
 2. Skriftlesinger
 3. Tale
 4. Ekteskapsløfter
 5. Overrekkelse av ringer
 6. Forbønn for ekteparet
 7. Musikkinnslag 
 8. Utgang

En mulighet er også å gjennomføre en bryllupsmesse, der en feirer nattverd etter at ekteskapsløftene er gitt. Les mer om dette i på de første sidene av vigselsliturgien

Liturgi

Litugi er den faste formen på en vielse, som setter rammene for deres seremoni. Liturgien gir rekkefølgen, tekster og bønner, og presten har ansvaret for å følge denne - men brudeparet kan gjerne være med å velge tekster selv! 

I Den norske kirke finnes det to liturgier, en fra 2003 og en fra 2017. Liturgien fra 2003 kan bare benyttes av ulikekjønnede par, mens liturgien fra 2017 er for likekjønnede par, og kan benyttes av alle. Brudeparet kan velge hvilken liturgi de ønsker skal benyttes i vielsen. 

Dere kan lese de ulike liturgiene i Den norske kirkes liturgisamling

Inngang og utgang

Inngang

Skal paret gå inn sammen eller skal  for eksempel den ene gå sammen med en forelder? Skal det være med brudepiker og brudesvenner? Dere velger helt selv.

Musikk

Hvis dere vil lytte til musikk som ofte brukes i bryllup, kan dere lytte til DISSE INN- OG UTGANGSMARSJENE. 

Kirkemusikeren/organisten har ansvar for å godkjenne musikken som brukes i vielsen, derfor er det viktig å ta opp deres ønsker tidlig, slik at dere vet om dette kan gjennomføres og at den som spiller musikken får mulighet til å øve den inn. 

 

Å bli bedt for

Etter dere har gitt hverandre løfter vil dere bli bedt for. Det er vanlig at paret kneler foran alteret og presten legger en hånd på begges hoder. 

Hvis dere vil kan også andre delta i forbønnen ved håndspåleggelse.

Det er mulig å velge mellom to ulike forbønner. DISSE KAN DU LESE HER. I tillegg kan dere selv legge til en bønn som dere skriver selv eller en bønn dere er glad i, hvis dere ønsker det.

Det er mulig å tenne lys under forbønnen. En eller flere gjester kan gjøre dette, hvis dere ønsker det.

Overrekkelse av ringer

Det er vanlig å sette ringer på hverandre under seremonien. Dere kan velge om dere vil sette ringene på hverandre uten å snakke, eller så kan dere sette de på mens dere gjentar det presten sier. "..., jeg gir deg denne ring som et tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap." 

Dette avtales med presten på forhånd.  

Musikalske detaljer og innslag

Musikk og andre innslag gjør seremonien personlig, nær og vakker. Kanskje en i familien kan synge en sang eller dere har et kor dere gjør en egen avtale med? Dere kan sammen med kirkemusikeren snakke om deres ønsker og planer.

Kirkemusikeren/organisten har ansvar for å godkjenne musikken som brukes i vielsen, derfor er det viktig å ta opp deres ønsker tidlig, slik at dere vet om dette kan gjennomføres og at den som spiller musikken får mulighet til å øve den inn.

Hvis dere vil lytte til musikk som ofte brukes i bryllup, kan dere lytte til DISSE SALMENE og DISSE INN- OG UTGANGSMARSJENE

 

 

Velge salmer

Velg dere salmer som betyr mye for dere eller som har tekster som treffer dere godt. Dere velger selv, men her er noen salmer som mange er glade i fra Norsk salmebok fra 2013 (nummeret foran er nummeret i salmeboka).

Klikk på sangen for å lytte til fremføringen under NRKs salmebokmaraton. DET MÅ VI LEGGE TIL:)

 • 48 Deilig er jorden
 • 308 Nå la oss takke Gud med hjerte, munn og hender
 • 309 Lovsyng vår Herre, den mektige konge med ære 
 • 314 Alt står i Guds faderhånd 
 • 651 Kjærlighet fra Gud     
 • 664 Kom, du Guds kjærleik, kom
 • 665 Herre, jeg hjertelig ønsker å fremme din ære
 • 666 Å leva, det er å elska
 • 670 Til kjærleik Gud oss skapte
 • 678 Vi rekker våre hender frem
 • 679 Du viste oss veien til livet
 • 734 Guds kjærleik er som stranda og som graset  
 • 655 Guds godhet sang i sinnet og rørte Edens trær          
 • 652 Å Gud, velsigna desse to som står for dine augo

 

Løftene dere gir hverandre

Ekteskapsløftene inngås ved å svare "ja" på spørsmål fra presten, med to ulike varianter: 

1. Presten stiller to spørsmål til en av dere, som du svarer "ja" på. Deretter får den andre de to samme spørsmålene. 

2. Presten stiller et spørsmål til en av dere, som du svarer ja på, og så får den andre det samme spørsmålet og svarer ja. Deretter skal den første gjenta ekteskapsløfter etter presten - før den andre gjentar etterpå.  

Ekteskapsløftene som sies er: 

Jeg tar deg (navnet nevnes) til min ektefelle.
Jeg vil elske og ære deg
og bli trofast hos deg i gode og onde dager
inntil døden skiller oss.

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"