Fet deg opp før fasten!

Mange spiser hveteboller med krem i helgen før fasten begynner. Men vet du hvorfor vi spiser boller og feirer feitetirsdag?

Fastetiden varer i 40 dager fra askeonsdag til og med påskeaften – minus søndagene, som ikke er fastedager. I tillegg regnes førfastesøndagen, Fastelavn, med til fastetiden. Fastetiden er en påminnelse om Jesus’ 40 dager i ørkenen, hvor han tre ganger blir fristet av djevelen.

Søndag 23. februar er det fastelavnssøndag.
Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for "kvelden før fasten", og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. Blant tradisjoner som fortsatt lever her i landet finnes fastelavnsris og baking av fastelavnsboller (Se oppskrift nederst). Festen før fasten avlsuttes askeonsdag.

Blåmandag - Mandag 24. februar
Blåmandag har ulike tradisjoner. Det kan være en dag man tar fri, en dag etter en fest, og en tradisjon forteller at man dekket til alterbildene i kirken med et blått klede eller en lukket igjen alterskapene. Det ble stående slik frem til første påskedag.

Feitetirsdag - Tirsdag 25. februar
Denne dagen skulle man tradisjonelt feite seg opp og være god og mett før fasten starter. Noen steder har spesielle matretter de spiser denne dagen. I England kalles dagen for eksempel pannekaketirsdag.

Askeonsdag - Onsdag 26. februar
Denne dagen begynner fasten. Navnet askeonsdag stammer fra uttrykket «i sekk og aske». Uttrykket kjenner vi fra flere steder i Bibelen, hvor sørgende folk har kledt seg i sekk og aske som tegn på deres sorg. I landets kirker blir det ofte holdt en egen spesiell gudstjeneste denne kvelden, og i noen kirker har det vært vanlig å tegne et askekors i pannen på de som kommer til kirke.
Velkommen på fastegudstjeneste i Birkeland kirke kl. 19 med prest William Skolt Grosås. Her er også en oversikt over andre arrangementer i fastetiden.

Kilder: Kirken.no, wikipedia og Søreide kirke sitt menighetsblad.
Les mer om fastelavn og fastetiden på Kirken.no

Klikk deg videre for en skikkelig god oppskrift på fastelavnsboller! 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"