Sammen med samboer Stig Hjørnevik meldte hun seg på en av turene kalt «På lag med syns- og hørselshemmede» i regi av turoperatøren Plussreiser, og i samarbeid med Det Norske Misjonsselskap (NMS). Det skulle vise seg å bli en reise som ga minner for livet. Det var nokså naturlig for Ida Sofie å velge turen til døveskolene, ettersom hun selv har interesse for døve og tegnspråk, og også tidligere har jobbet innenfor dette feltet.
Fra Tertnes til Madagaskar
Forbindelsen til Tertnes og Eidsvåg kommer også tydelig fram gjennom Ruth Johanna Rasmussens levnetsløp: Hun var født i 1921 og vokste opp på Tertnes, hvor hennes far først hadde en kolonialbutikk, og senere ledet en møbelfabrikk på Tertnes. Ruth gikk både handelsskole og tok handelsbrev, men misjonskallet ble etterhvert for sterkt. Hun tok følgelig sykepleierutdannelse, og senere tilleggsutdannelse som operasjonssykepleier.
Våren 1953 reiste Ruth til Madagaskar, hvor hun fikk bo hos misjonærparet Gunhild og Johan Jørgensen fra Eidsvåg, mens hun lærte seg gassisk. Hun viste seg snart som en flittig elev. Siden reiste Ruth til spedalske-kolonien Mangarano ikke langt fra byen Antsirabe. Her fikk hun mange viktige og tøffe oppgaver, og måtte være vitne til mye smerte og fortvilelse i løpet av sin lange tjenestetid. Den varte fram til hun reiste hjem i 1975. Da hadde hun i hele denne perioden bare vært på ferie i Norge to ganger.
Samme år som hun kom hjem ble Ruth tildelt den gassiske ordenen Chevalier de l’ Ordre National Malgache. I 1980 giftet hun seg med tidligere NLM-misjonær Karl Bogetvedt. Han døde i 1991, mens Ruth måtte gi tapt for kreften i 1993.
På kirkejubileum
Store deler av turprogrammet for Ida Sofie og Stig besto ellers av besøk på døve- og blindeskoler, samt en landbruksskole. Den gassiske kirken er i dag den tredje største lutherske kirken i Afrika, og teller mellom 3,5 og 4 millioner medlemmer. I 2015 støttet NMS den gassiske kirken med rundt 17 millioner kroner.
I tillegg til skolebesøk fikk paret fra Tertnes også med seg et stort festarrangement ved kultur- og kompetansesenteret Lovasoa i byen Antsirabe i anledning kirkejubileet. Her deltok også tidligere bistandsminister og nå assisterende generalsekretær i FN, Erik Solheim.
Den norske misjonsinnsatsen på Madagaskar er et av de mest historiske og spennende forbindelsespunktene mellom Norge og Afrika. Om de første misjonærene som kom til Madagaskar for 150 år siden blir det fortalt at de reiste for livet. Med seg i storbagasjen hadde de kiste og norsk jord til den siste reisen.
– Madagaskar har spilt en helt særegen rolle i norsk kirkehistorie, og det er ufattelig mange mennesker som har sittet og tenkt på og planlagt for Madagaskar i landet vårt, særlig i bibelbeltet langs kysten, påpekte Solheim.
Prosjekt for Eidsvåg
Blant døveskolene står skolen i Morondava på vestkysten i en særstilling. Her har det vært drevet grunnskole for hørselshemmede i en del år, og det er støtte til denne skolen som har vært og fortsatt er Eidsvåg menighets misjonsprosjekt. Også Bergen døvesenter støtter skolen i Morondava.
– Da vi kom til skolen, ble vi møtt av omtrent alle elevene, som er fra fem år og oppover til 20. Å møte disse barna ble virkelig en fin opplevelse. Vi ble alle samlet i kapellet, og fikk en orientering om skolen og arbeidet som ble drevet der.
Det var også tre døve blant de ansatte, som fortalte om sine liv og arbeidet på skolen. Etterpå var det omvisning i de ulike klasserom, som var inndelt i alderstrinn og med bare 5-6 elever i hver klasse.
– Mest rørende var det nok at alle vi besøkende fikk hver vår gave da vi dro, sirlig innpakket i gavepapir med silkebånd. I det hele tatt ble vi veldig godt tatt imot på alle stedene vi var innom, understreker Ida Sofie.
Ekstratur på sparket
En knapp times biltur unna Antsirabe ligger den tidligere spedalsk e-kolonien Mangarano, hvor Ruth Johanna Rasmussen jobbet i vel 20 år. Selve kolonien og husene der står i dag tomme og forlatte etter at de siste pasientene flyttet ut for en del år siden. Det var i utgangspunktet planlagt tur til den nedlagte kolonien, men på grunn av utbrudd av lungepest like før de reiste til Madagaskar, ble det endringer i opplegget, og turen til Mangarano avlyst.
– Til alt hell ble det organisert slik at vi fikk tak i både bil og sjåfør, som på sparket kunne ta denne turen med oss to og et annet par. Og på mildt sagt humpete veier bar det av sted, forteller Stig.
Å vandre mellom bygningene på det forlatte anlegget og vite at det var her hennes slektning Ruth hadde arbeidet, ble en veldig spesiell opplevelse, ikke minst for Ida Sofie, som sier dette om det spesielle besøket:
– Her kom vi også snart i kontakt med folk fra den lokale landsbyen som gjenkjente navnet og interessert lyttet til historien om den norske misjonæren som hadde arbeidet så lenge ved kolonien.
Tekst: Dag Sunnanå
Foto: Stig Hjørnevik