Søndagstanker i tekst og video

Les andakten eller se andakt med salme i denne artikkelen for søndag 22. november

 

Denne siste søndagen i kirkeåret kalles etter gammelt for Domssøndag. I vår tid kalles den også for Kristi Kongedag. I likhet med mange andre, strever jeg med å få et klart bilde av hva dette med dommen dreier seg om. Dommen som jo er en sentral del av vår kristne tro og som vi viser til i vår trosbekjennelse. I den andre trosartikkelen i vår apostoliske trosbekjennelse sier vi om Jesus Kristus at han i dag sitter ved Gud Faders høyre hånd og at han én dag skal komme igjen for å dømme levende og døde.

For meg har det blitt en nøkkel å tenke om dette med dommen på samme måte som jeg tenker om Guds rike. Når vi skal prøve å forstå hvordan vi erfarer Guds rike, må vi tenke om det som noe vi erfarer allerede nå og ennå ikke.

Slik kan vi også tenke om dette med dommen. Da Jesus døde for oss på Golgata falt dommen over vår synd. Det er en erfaring vi kan gjøre oss allerede nå. Og dommen lød: Alle har syndet og har ingen del i Guds herlighet (Rom. 3, 23). Men den dommen som vi erfarer allerede nå er samtidig en frikjennelsesdom. For ufortjent og av hans nåde blir vi kjent rettferdige, frikjøpt i Kristus Jesus (Rom. 3, 24). Dommen allerede nå handler om å være dømt og samtidig frikjent i Kristus.

Og så er det et ennå ikke. Vi ser frem mot en dag der Gud vil dømme verden rettferdig. Der han vil rette opp det som har gått galt. Det er ord som kan gi trøst til alle som lider urett i vår tid: Det finnes en rettferdig Gud som ser dem og vet om deres sak.  At han i sin godhet og visdom vil dømme rettferdig, det kan vi stole på. For Jesus Kristus har fått denne oppgaven. Han som har vist oss hvem Gud er. 

Allerede nå. Ennå ikke. Slik kan vi tenke både om Guds rike og om dommen. (Og en viktig parentes her: Prøv å legge merke til at dommen kan ha en positiv funksjon i vårt kristenliv. Vi innser at vi trenger Kristus; ja, at vi er helt avhengige av ham. Vi klamrer oss til ham. Og vi innser at Guds vilje er å fremme rettferdighet og rette opp igjen det som har gått galt i vår verden. Det er der vi er på vei. Det er et mål vi beveger oss mot).

Vår vandring med Jesus kan berikes av at vi erfarer Guds rettferdige dom på denne måten. Allerede nå erfarer vi evangeliet – Guds frikjennelsesdom. Ordet om at han som er opphøyd og troner evig bøyer seg ned til oss og stiller seg i vårt sted. Og mere til: Han gir ånden liv hos den som er bøyd ned. Slik er det formulert i søndagens tekst fra Jes. 57. Det gir oss takknemlighet og glede. 

Og det er et ennå ikke.  En dag vil Gud sette alt i rett stand. Hvorfor ikke samarbeide med ham om dette viktige arbeidet? Rett og slett la det prege vår måte å leve på? Det er nemlig det vi inviteres til.

Bygg – heter det i søndagens tekst. Det betyr: Gjør det som bygger opp. Bær vitnesbyrdet om evangeliet frimodig frem der du er.

Rydd vei. Det betyr: Ta et oppgjør med all urett. Alt som river ned. Alt som vil ødelegge. Ta bort det som stenger for evangeliets frie løp.

Må Gud ved sitt ord virke i oss, så vi både vil og gjør det som er etter Guds gode vilje (Fil. 2, 13).

Å døm oss Herre, frikjenn oss i domen!
I di forlating fridom finst og von.
Den rekk så vide som din kjærleik vandrar,
til folk av kvar ein rase og nasjon.
Guds kjærleik er som stranda og som graset,
som vind og vidd og jord og allheims rom.

(NoS 734: «Guds kjærleik er som stranda og som graset» O: Alfred Hauge M: Lars Åke Lundberg)

Tekst: Eystein Wiig
Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Kontaktinformasjon for Fyllingsdalen Menighet

Besøksadresse:

Nebbeveien 20
5144 Fyllingsdalen

Organisasjonsnr.: 976994248

Vipps:
Fyllingsdalen menighet: 11143
Liten og stor åpen barnehage: 55196

Telefon: 55 59 71 40

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"