Frivillighetens år 2022

Den største glede du kan ha, det er å gjøre andre glad.

Frivillighetens år 2022

Hvem gjenkjenner dette fra minnebøkenes tid?  Mitt ønske er at glede og fellesskap gjenspeiles i frivillighetsarbeidet i Skjold menighet.

Det blir sagt at uten frivillighet stopper Norge! Dugnadskulturen har lang tradisjon i landet vårt. Er dette et særnorsk fenomen? Kan det forstås ut fra natur og geografi? Norge har fjell og fjorder, by og land.  Små bygder var gjensidig avhengig av hverandre for å kunne overleve. Vær og vind kunne også isolere bygder fra omverdenen. Å hjelpe hverandre var helt naturlig. Det kunne være gjennom enkle, dagligdagse oppgaver, eller begivenheter knyttet til liv og død. Fellesskapet gav både styrke og glede. Det er sagt; delt glede gir dobbel glede, delt sorg gir halvert sorg. I byer kan det være lettere å leve tilbaketrukket. Dermed kan det være vanskelig både å be om hjelp, samt vise sårbarhet i vanskelige livssituasjoner. Forskning viser at svært mange opplever ensomhet i det moderne Norge. Da er det viktig at vi minner hverandre om at vi mennesker er gjensidig avhengig av hverandre gjennom hele livet.

Vi har en kropp, men mange lemmer, alle med ulike oppgaver. På samme måte er vi alle en kropp i Kristus, men hver for oss er vi hverandres lemmer (Romerne 12, 4-5). 

Dugnads- og frivillighetsarbeid er solid forankret i vår kristne kulturarv.

Gjennom frivillighetsarbeid skapes og utvikles fellesskap til gjensidig glede, for den enkelte og hele menigheten.

2022 er Frivillighetens år i Norge. Kanskje ønsker du å være frivillig? Hva er mitt interessefelt? Hva er jeg god til- og hva ønsker jeg lære mer om? Gjennom dugnadsarbeid får vi muligheter til å synliggjøre og bruke våre evner og kompetanse. Alle kan bidra med noe og kanskje lærer man noe nytt? Fellesskapet i møte med de andre er ofte den største gleden. Tid sammen er verdifullt.

Et dugnadsarbeid kan være tidsavgrenset rettet mot et konkret mål. Da Skjold menighet arbeidet for å få egen kirke, var dugnadsinnsatsen stor, fra planlegging til kirken ble innviet i 1998. Mange deltok med ulike oppgaver; fra praktisk arbeid, innsamling av penger til bønn om at arbeidet og kirken måtte bli til velsignelse for menigheten.  

Men dugnads- og frivillighetsarbeid innebærer også regelmessig arbeid for og i menigheten. Det gjelder under gudstjenestene og ansvar for kirkekaffe. De fleste aktiviteter i kirken gjennom ukedagene trenger hjelp av frivillige. Andre aktiviteter er startet og drives av frivillige i menigheten, eksempelvis Fredagskafe` og Kirkelagets arbeid med årlig basar om våren. Den største dugnaden er den årlige Julemessen i november. Utallige frivillige er med i forberedelsene og viser stort engasjement på julemessedagen!

Frivillig innsats er ikkje berre dugnadsinnsats og arbeidskraft, men også kompetanseformidlande, tradisjonsberande og folkehelsefremjande. Frivilligheten tek også miljø- og klimautfordringane alvorleg (Meld.St.10 (2018-2019) s.22.

Frivillighet – en døråpner til fellesskap. Fellesskapet er målet for kirkens arbeid. Det er et ønske om at alle mennesker skal få frimodighet til å være en del av menigheten og fellesskapet med vår himmelske Far.

Hvordan kan vi være døråpnere slik at visjonen for Skjold menighet, Mer himmel på jord, blir synliggjort i «Frivillighetsåret 2022»?

Marit Breivik

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"