Tradisjonen tro er det på trettende dag jul på nytt duket for en storslått kulturopplevelse i katedralen på Storetveit når Helge Jordal, en av Norges fremste skuespillere og tekstformidlere, vil gjengi fortellingen om Olav Åstesons drømmereise til det hinsidige. Med på laget har han Mads Eriksen (gitarer), Ivar Kolve (perkusjon) og Ruth Bakke (orgel/tangenter).
Her kan du lese et intervju som kulturjournalist Magne Fonn Hafskor har gjort med Helge Jordal: https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/Bergen/menigheter/Storetveit-menighet/virksomhetsomrader/kultur/draumkvedet%20h.jordal/
Draumkvedet representerer det betydeligste og mest særpregede av alle våre middelalderdikt- og viser. Her hører vi fortellingen om Olav Åsteson, som sov fra julaften til trettendedag jul, og som i syner så og opplevde en ferd til både dødsriket og til himmelen. Diktet har litterære paralleller i mange visjonsdikt fra 1200-tallet, men har en selvstendig utforming og er Norges eneste visjonsdikt. I veldige bilder rulles sjelenes skjebne etter døden opp for oss, dommens dag – og i et lite glimt, den himmelske salighet.
De gamle folkevisene holdt på å bli glemt da innsamlingen begynte i midten av 1800-tallet. Mange av visene er derfor bare bevart i fragmenter. Draumkvedet slik vi kjenner det nå er et resultat av Moltke Moes restaureringsarbeid fra
1890-årene hvor bruddstykker fra ulike kilder ble satt sammen til en utgave på 52 vers. Verkets opprinnelse har vært mye diskutert men det som er bevart kan likevel gi oss en idé om diktets oppbygging. Det er katolsk kristendom som er Draumkvedets religiøse bakgrunn, noe omformet i folketroen og iblandet en del trekk fra den gamle norrøne mytologi. Etter gammel tro måtte sjelen gjøre en lang reise etter døden. Olav Åsteson gjorde denne reisen i levende live.
Konsertene arrangeres med støtte fra Bergen kommune.