En viktig reise

Selve konfirmasjonsdagen står der som en merkedag, men hele konfirmasjonstiden kan være en reise som forandrer deg som menneske. SPOR har møtt fire ungdommer som forteller om sin konfirmasjonstid i Bergen domkirke menighet.

Det er bare noen få dager til den store konfirmasjonsdagen når jeg møter de fire konfirmantene Andrea, Bertine, Jostein og Synne i Johanneskirken. De er samlet med resten av årets konfirmanter i Johanneskirken til øving og prøving av de hvite konfirmasjonskappene. Spenningen før dagen melder seg litt underveis i øvingen; plutselig går det opp for dem at kirken snart er full av stolte og forventningsfulle familiemedlemmer. Men mest av alt gleder de fire konfirmantene seg til den store dagen, og feiring sammen med familie fra inn- og utland og masse god mat og kaker.

- Det blir utrolig kjekt, vi gleder oss, sier alle entusiastisk i kor og forteller om tapas, kransekaker og andre godsaker som skal serveres på festen. Alle fire har stort sett fått være med å velge menyen for dagen selv, på samme måte som de selv har fått velge å være konfirmant i kirken.

- Jeg hadde tenkt å velge kirken, og da ble besteforeldrene mine glade, forteller Synne.

- Jeg valgte kristen konfirmasjon mest fordi jeg ikke ønsket borgerlig konfirmasjon, forteller Jostein som også peker på betydningen av selve ordet «konfirmasjon» som betyr en bekreftelse av dåpen, og at det da i ordets rette betydning vil være unaturlig å velge noe annet enn kristen konfirmasjon.

- Jeg valgte det fordi jeg kunne finne ut om jeg er kristen eller ikke, forteller Bertine, som ble positivt overrasket over hvordan selve konfirmasjonsundervisningen gav rom for tanker, spørsmål og refleksjon i større grad enn hun hadde trodd på forhånd.

- Prestene og lederne har vært utrolig flinke til å ta imot spørsmål, diskutere og forklare, selv om de ikke alltid mener det samme som oss, sier Bertine.

- Prestene i menigheten er ikke så konservative, de lar oss få lov til å tenke selv, supplerer Andrea.

Leirer

I høst dro konfirmantene på leir til Dyrkolbotn, noe alle fire har gode minner fra:

- Det var så godt samhold, alle snakket så fint sammen og så hadde vi en skikkelig koselig gudstjeneste på slutten der vi tente lys formet som et kors, sier Bertine.

- Det var et fint sted med avslappet stemning og mange gøye aktiviteter. Jeg syntes også det var så koselig å grille marshmallows ute, sier Andrea.

- Og så vekket vi folk med høy musikk om morgenen, og gikk rundt i pysjen og koste oss, forteller Jostein.

Jostein var også med på en konfirmasjonsleir i regi av Sjømannskirken til London, noe han absolutt vil anbefale fremtidige konfirmanter å være med på.Konfirmanter i Johanneskirken

Om å være kristen

De fire ungdommene har også mange tanker i forhold til tro og det å kalle seg kristen. De mener det er fint at det er rom for å tvile i konfirmasjonstiden og at man faktisk kan finne ut om man er kristen eller ikke i løpet av denne tiden:

- Det er mange som spør om jeg er kristen, og da kan jeg si at ikke tror på alt som står i Bibelen, men jeg tror på Gud, forteller Synne.

- Det gir en trygghet og en tilhørighet å være i kirken, sier Andrea.

- Jeg blir rolig, trygg og varm i hjertet når jeg er i kirken, forteller Synne og synes det er fint å kunne tro på at det er noe etter døden.

- Men det er litt stress å skulle leve i all evigehet, bryter Andrea inn før de fire havner i en opphetet diskusjon om hvordan de ser for seg at det ser ut i himmelen.

Livet etter konfirmasjonen

De fire ungdommene er så entusisiastiske over tiden de har hatt som konfirmant at jeg til slutt må spørre dem om det er noe som ikke har vært bra med konfirmasjonstiden i Bergen domkirke menighet. Svaret kommer nærmest unisont:

- Det er veldig vemodig at det snart er over, forteller Josten og de tre jentene er enige.

- Ja, og så at Anne-Line (konfirmasjonsleder og tidligere prest i St. Jakob) dro til New York, hun var skikkelig kul, sier Andrea. 

Selv om konfirmasjonstiden om kort tid er over ønsker de fire til å fortsette å gå i St. Jakob, og alle fire vurderer å være med som konfirmasjonsledere til neste år – dersom de har tid! De gode minnene og verdiene tar de i alle fall med seg og vil definitivt anbefale andre å konfirmere seg i kirken og i Bergen domkirke menighet.

Her er ungdommenes ti gode grunner til å konfirmere seg i kirken:

1. Samhold – eller SAMHOLD med store bokstaver,

understreker de i kor.

2. Lederne

3. Lærerikt

4. Folkene

5. Leiren (eller leirene for de som var i London med Sjø-

mannskirken i tillegg til menighetens egen leir i Dyrkolbotn)

6. Høytidelig å konfirmere seg i kirken

7. Mangfold og raushet i kirken

8. Koselig og godt å være i kirken

9. Man kommer inn i det kristne miljøet, og blir tatt imot med åpenhet og forståelse

10. Man finner ut hvem man er som person, også i forhold til tro. På den måten kan man finne ut om man er kristen i løpet av konfirmasjonstiden!

Konfirmanter i Johanneskirken

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"