Orgelmeditasjon påskeaften

Orgelmeditasjon fra Bergen domkirke ved kantor Sigurd Melvær Øgaard påskeaften 2020.

I mange år har det i Domkirken vært tradisjon med en halvtimes orgelmusikk kl. 12.00 på påskeaften. Tradisjonen føres videre med et konsertopptak denne påsken. Kantor Sigurd Melvær Øgaard gir deg en stemningsfull påskemeditasjon fra Bergen domkirke.

Det passer godt med litt musikk til ettertanke dagen etter Langfredag, før vi går over i påskenattsmesse og feiring av Jesu oppstandelse.

Årets orgelmeditasjon åpner med Johann Sebastian Bachs koralbearbeidelse over den gamle Langfredagssalmen «O Lamm Gottes unschuldig» (O Guds Lam uskyldig). Salmen står i Norsk Salmebok 2013 på nr. 165 med en variant av den melodien Bach har bearbeidet. Melodien høres i kanon til et akkompagnement som er preget av «musikalske sukk» (to og to åttendeler i nedadgående bevegelse).

César Francks «Preludium, fuge og variasjon» er et av hans mest kjente og kjære stykker, kanskje først og fremst på grunn av den uendelig vakre melodien i hovedtemaet, spilt på orgelets obo-stemme. I midtdelen hører vi først noen alvorstunge akkordprogresjoner, så en melankolsk, men vakker, fuge. Stykket rundes av med at hovedtemaet kommer tilbake, denne gangen akkompagnert av grasiøse fløytetoner i venstre hånd.

Orgelmeditasjonen avsluttes med Felix Mendelssohns Preludium i G-dur, et lunt og lyst stykke som på en musikalsk måte gir en antydning om håp og optimisme.

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"