- Bergens beste tilbud for barn som ikke har begynt i barnehage

Bamser, musikkinstrumenter og smårollinger i fri utfoldelse. Bli med når Spor besøker Mariakirken åpen barnehage.

Klokken nærmer seg 11. Midten av det fargerike samlingsrommet begynner å fylles opp av livlige småkrabater. De minste krabber rundt, mens de som har lært seg å gå stabber rundt mellom leker, bamser og musikkinstrumenter. I en sirkel rundt barna sitter de voksne; i hovedsak foreldre som er hjemme i permisjon, både mødre og fedre i alle aldre, men også besteforeldre eller dagmammaer. Samlingen starter og både små og store er gledelig med på navneopprop, sang, klapping, bø-titt-titt leker og ai-ai-sang.
Avslutning og dokumentasjon
Det er en varm dag, og sommeravslutning for Mariakirken Åpen barnehage. Utenfor, i hagen, skal det  årlige fellesbildet tas der alle som har deltatt gjennom året er med på bildet. Bildetakingen går stort sett bra for seg, men noen av barna begynner å bli trøtte og klare for formiddagshvilen sin. Noen barn blir dullet og lagt ned i vognene sine, mens andre samles nede i underetasjen for å spise lunsj. Under lunsjen kan man spise medbrakt eller kjøpe enkel smørelunsj. Man vippser ganske enkelt for det man spiser, og systemet er tillitsbasert.
Tidlig sosialisering
Pia Klubb Fasmer har med seg datteren Tindra (17 ½ mnd) på avslutningen. Hun mener tilbudet er viktig for den tidlige sosialiseringen av barn:
-Det er det beste tilbudet Bergen har for små barn før barnehage. Det er lite å gå til ellers, forteller Pia. Hun prøver å være med på en samling hver uke, men synes det er fint at man kan komme og gå når det passer.
- I dag rakk vi samlingen, og det å ha et fast klokkeslett man skal møte til samling gjør det lettere å komme inn i gode ritualer, forteller hun mens hun holder tak i datteren som fryder seg i seilebanen ute på plenen.
-Det er godt å møte andre foreldre og barn i samme situasjon. Tindra går ikke i noen annen barnehage og det er en fin måte å venne seg til å leke med andre barn før hun starter i barnehage, forteller Pia.
To åpne barnehager
-Åpen barnehage er en del av menighetens trosopplæring, her får deltakerne informasjon om menighetens ulike tilbud – som babysang eller gudstjenester, forteller Anne Stiegler, pedagodisk leder for Mariakirkens åpen barnehage. I tillegg synges det 1-2 kristne sanger under samlingene hver gang.
-Men det viktigste er at vi viser gode holdninger og et positivt menneskesyn i arbeidet vårt, og det tror jeg de som kommer opplever at vi har, forteller hun videre.
Menigheten har to Åpne barnehager, Mariakirken og Nykirken åpen barnehage. Til sammen er barnehagene åpne alle ukedager. Mariakirken torsdag og fredag og Nykirken mandag, tirsdag og onsdag. 
-Dette er et tilbud til de som går hjemme og kjenner at de trenger å komme ut litt og sosialisere med andre. Her er det både et pedagogisk opplegg med ungene i fokus, og et kjekt og positivt miljø der alle kan komme som de er, forteller Sofie.
Munn til munn
Mange får vite om tilbudet gjennom sine lokale helsestasjoner eller gjennom andre bekjente som har kommet til Åpen barnehage tidligere. Noen ganger kan det komme hele barselgrupper.
-Det er en fin måte å få struktur inn i dagen når man er hjemme med små barn. Det starter slik at man rekker å komme seg ut av huset i tide, rekker samlingen kl. 11, så en lunsj og deretter trilletid og en liten lur, forteller hun.
Populært tilbud
Barna som kommer er fra 6-8 måneder gamle og de eldste gjerne opp mot 2 år. I løpet av året er rundt 150 barn innom de to barnehagene, og i snitt rundt 25 barn hver dag. Om sommeren er barnehagen stengt, men om høsten fylles den stort sett opp av nye barn. Da skal sangene læres på nytt og nysgjerrige små blikk og hender skal fylle den åpne barnehagen med smil, sang, latter og tårer.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"