Andakt: Søndag etter påske

Sokneprest Gunn har skrevet en andakt over prekenteksten søndag etter påske. Den kan du lese her.

  1. søndag i påsketiden: Prekentekst Joh 21,1-14

1 Siden åpenbarte Jesus seg enda en gang for disiplene ved Tiberiassjøen. Det gikk slik til:2 Simon Peter, Tomas, som ble kalt Tvillingen, Natanael fra Kana i Galilea, Sebedeus-sønnene og to andre av disiplene hans var sammen der.3 Simon Peter sier til de andre: «Jeg drar ut og fisker.» «Vi blir også med», sa de. De gikk av sted og steg i båten. Men den natten fikk de ingenting.
   4 Da morgenen kom, sto Jesus på stranden, men disiplene visste ikke at det var han.5 «Har dere ikke noe å spise, barna mine?» sa Jesus til dem. «Nei», svarte de.6 «Kast garnet ut på høyre side av båten, så skal dere få», sa Jesus. De kastet garnet ut, og nå klarte de ikke å dra det opp, så mye fisk hadde de fått.7 Disippelen som Jesus hadde kjær, sa da til Peter: «Det er Herren.» Da Simon Peter hørte at det var Herren, bandt han kappen om seg – den hadde han tatt av – og kastet seg i sjøen.8 De andre disiplene kom etter i båten og dro garnet med fisken etter seg. De var ikke langt fra land, bare omkring to hundre alen.
   9 Da de var kommet i land, så de et bål der, og det lå fisk og brød på glørne.10 «Kom hit med noen av de fiskene dere nettopp fikk», sa Jesus til dem.11 Simon Peter gikk da om bord i båten og trakk garnet i land. Det var fullt av stor fisk, ett hundre og femtitre i alt. Men enda det var så mange, revnet ikke garnet.12 Jesus sa til dem: «Kom og få mat!» Ingen av disiplene våget å spørre ham: «Hvem er du?» De visste at det var Herren.13 Så gikk Jesus fram, tok brødet og ga dem, det samme gjorde han med fisken.
   14 Dette var tredje gang Jesus åpenbarte seg for disiplene etter at han var stått opp fra de døde.

 

De trodde at Jesus var borte

Denne påsken gikk jeg ikke så mye på ski som jeg pleier. En fin dag dro vi ut på Sotra og tente opp et stort og fint bål nede i fjæresteinene. Og vi grillet pølser og spiste. Det er noe eget med et bål som varmer og sirkelen av dem som danner et fellesskap rundt det.

 

Søndagens tekst handler om disiplene som var i krise. De hadde møtt ham på en strand da han kalte dem til å bli hans disipler. Nå var de tilbake på stranden. . Det er hverdag igjen. Etter alt som har skjedd i påsken. Jesus var død. De hadde også fått møtt Jesus etter han var oppstått, men de visste ikke hva de skulle gjøre. Så de gikk hjemover igjen til Galilea og vendte tilbake til det de gjorde før. Men det var trøstesløst. Det var tomt hav. De fiska hele natta uten å få noen ting.

 Han hadde møtt dem to ganger i et hus i Jerusalem. Han kom til dem gjennom stengte dører inn til rommet hvor de var. Han sto bare der og sa ”Fred være med dere”.

 Sjøl om de har opplevd dette i Jerusalem er de nølende og klossete når Jesus viser seg for dem her ute for tredje gang. De så ham som en skikkelse i det bleke morgenlyset.

Først kjenner de ham ikke igjen. Kanskje er det fordi det ennå er i grålysningen. Kanskje det er fordi det er så uventet. De hadde ikke ventet å møte ham her ute.

Jesus ropte til dem og de var lydige og gjorde som han sa. Kanskje etter at de fikk så mye fisk. De kjente ham igjen etter at de hadde gjort som han sa.

 

Så satt de der rundt bålet og kunne være sammen akkurat som før. Selv om ingenting var som før. At han hadde vært død men levde var et avgjørende vendepunkt. At han levde og hadde vunnet over døden gjorde at han kunne være sammen med dem usynlig og til stede overalt. Og også med oss som kom etter på. Sirkelen rundt bålet har gitt plass til stadig nye, også oss.

 

Når vi feirer nattverd er vi med i sirkelen rundt bålet. Da tror vi at Jesus er levende og usynlig til stede og gir oss brød å spise. Og vi er sammen med ham der rundt bålet. Akkurat nå kan vi ikke feire nattverd sammen. Når vi ber og tenner et lys der vi er kan vi tenke at vi samles likevel rundt bålet. For Jesus kommer til oss akkurat der hvor vi er.

 

God påsketid til alle på Bønes.

 

Hilsen Gunn Kongsvik

Sokneprest

 

 

Kontaktinformasjon for Bønes sokn

Besøk oss gjerne, eller ta kontakt med oss på annen måte ->>>

Øvre Kråkenes 250, 5152 BØNES

55 30 81 00

bones.menighet.bergen@kirken.no

Org.nr.: 984 269 978

Bankkonto: 3416.20.00464

VIPPS: 12620

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"