Refleksjon: Vintreet

Sokneprest Gunn deler mer følgende refleksjon om søndagens bibeltekst 10. mai

1 Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden. 2 Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer. 3 Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere. 4 Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg. 5 Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre. 6 Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner. Og greinene blir samlet sammen og kastet på ilden, og de brenner. 7 Hvis dere blir i meg og mine ord blir i dere, be da om hva dere vil, og dere skal få det. 8 For ved dette blir min Far æret, at dere bærer mye frukt og blir mine disipler.
    Joh 15,1-8

 

Jeg er vintreet, sa Jesus. Dere er grenene, sa han til disiplene. Som så mange ganger ellers snur han på et kjent bilde og gir det ny betydning.

En vinstokk er ikke som en høyreist furu med en tykk stamme med enkelte greiner som går ut fra stammen. Vintreet er mer som en busk, uten en tydelig stamme. Hver vår blir den beskjært helt nede ved rotstokken, så vokser alle skuddene ut fra rotstammen. Et vintre er et omfattende virvar av greiner som har direkte forbindelse med stammen. Hele treet er gjennomsyret av Jesus, vintreet er summen av alle grenene! Jesus preger hver gren, hver kvist. Han er ikke en stamme med avstand til greinene lengre ut, han er selve treet! Så nær, så involvert i våre liv! Ikke en Gud som står på utsiden og betrakter, men en som er der for og med oss. Da gir det mening å snakke om å være «i Kristus», der hører vi til.

Guds kall handler aldri primært om hva et menneske skal gjøre for ham. Det grunnleggende kallet handler om å komme inn, å pleie relasjonen.

Teksten vår i dag handler også om å bære frukt og om å ære Gud. Men vi finner ingen oppfordring om dette.  Jesus sier ikke: ”Bær frukt!” Han sier ikke: ”Lev til Guds ære”.

Han sier bare: ”Bli i meg”. Gud likner en far eller mor som roper barnet sitt hjem til middag, eller en budeie som lokker dyrene inn til kveldstellet. Kallet handler om å komme hjem. For det er her styrken er å finne.

Jesus sammenlikner seg altså med et vintre. ”Det sanne vintre”. Disiplene er som grener på dette vintreet. Formålet deres er å bære frukt. Men den eneste veien til å nå dette målet er ved å være koblet til den livgivende stammen. Det hjelper lite hvor stor eller kraftig en grein er. Om den ligger for seg selv vil den uansett visne hen og dø. Det er ikke greinens styrke det kommer an på, men kontakten den har med den livgivende stammen.

Vi inviteres til å leve i Guds nærhet. For det er der livet vekkes og næres. Det er der frukten skapes. En av veiene til Guds nærhet er gjerne gjennom stillhet. Der ordene slutter. Vi mediterer over hvordan det er å komme hjem til Far som alltid venter. Hvordan er det å være hjemme?

Mor Theresa har sagt det på denne måten: Stillhetens frukt er bønn, bønnens frukt er tro, troens frukt er kjærlighet, kjærlighetens frukt er tjeneste, tjenestens frukt er fred.

Frukt er ikke noe som kan skapes ved selvforbedring eller anstrengelser. Det dreier seg heller om å falle til ro og la seg fylle. Greiner kan ikke bære frukt av seg selv, sier Jesus. ”Slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg.”

Hvordan blir man i Jesus? Hvor er stammen, hvor er kilden?

Da jeg var ung lærte jeg om de fire Bene. Som står for Bønn, brødsbrytelse, bibel og broder og søsterfellesskap. Bønnen som er hvilestedet for vår urolige sjel. Nattverden som lar Kristus fylle vår kropp med sitt nærvær. Bibelen som åpner Guds levende ord for oss. Fellesskapet som omlutter oss gjennom de gode og vanskelige dagene. Det er fortsatt et godt sted å begynne for den som ønsker å være en Jesu disippel.

Gunn Kongsvik

Sokneprest, Bønes menighet.

 

 

 

Kontaktinformasjon for Bønes sokn

Besøk oss gjerne, eller ta kontakt med oss på annen måte ->>>

Øvre Kråkenes 250, 5152 BØNES

55 30 81 00

bones.menighet.bergen@kirken.no

Org.nr.: 984 269 978

Bankkonto: 3416.20.00464

VIPPS: 12620

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"