Prinsipperklæring - Ny kirke på nordre Nesodden

Den norske kirke ønsker en ny kirke på Nordre Nesodden og ønsker å bygge en kulturkirke i Skoklefall sokn. Les prinsipperklæringen i artikkelen.

Bilde med kirkens mønster i fiolett

Prinsipperklæring - Ny kirke på nordre Nesodden

Den norske kirke ønsker en ny kirke på nordre Nesodden

Den norske kirke på Nesodden har fra 1963 arbeidet for å få en større kirke for å kunne betjene befolkningen på en tilfredsstillende måte. Kirken på Nesodden er en åpen folkekirke som inviterer Nesodden kommune til et samarbeid med om å bygge en kulturkirke i Skoklefall sokn, et flerbruksbygg, som kan brukes både av kirken og kulturlivet på Nesodden. På nordre Nesodden er det høyest befolkningstetthet og størst fremtidig fortetning i kommunen. En ny kulturkirke kan deles i en kirkedel og en kulturdel med mulighet for sambruk av deler av arealet for å romme større arrangementer. Både kirken og kommunen mangler arenaer som kan romme inntil 400-500 personer.

 

Et nytt kirkebygg bør ha nærhet til offentlig infrastruktur, god tilgjengelighet for offentlige kommunikasjonsmidler og gode parkeringsmuligheter. En ny kirke må ligge sentrumsnært, helst i samsvar med utbyggingsområdet som er nedfelt i kommuneplanens arealdel.[1] Skoklefall menighetsråd ønsker at en ny kirke lokaliseres på Skoklefall, ved den eksisterende kirken.

 

Kirkerommet skal gi plass til større begravelser, konfirmasjoner, julegudstjenester og konserter. Kulturkirken på Skoklefall vil gi kommunen en arena som kan brukes til teater, konserter, film, utstillinger, konferanser, forelesninger og skoleavslutninger. En kulturkirke vil også romme egnede lokaler til aktiviteter for barn og ungdom, kafévirksomhet og ulike møteplasser for små og større grupper og være en åpen møteplass for alle generasjoner. Den bør også romme kontorer for kirkelig ansatte og utleielokaler for feiring av dåp, konfirmasjon, bryllup og merkedager, så vel som utleierom egnet for musikere, lag og foreninger. Dette er synspunkter som allerede er spilt inn til Nesodden kommune i forbindelse med rullering av Kommuneplanens samfunnsdel 2021-2046.[2]

Kulturkirke og møteplass

En ny, moderne kirke kan både bli et landemerke og signalbygg; et samlingssted for Nesoddens befolkning for daglig bruk, høytid og fest. En kartlegging foretatt av Kirkens arbeidsgiverorganisasjon (KA) viser at en ny kirke styrker menighetslivet og gir positive ringvirkninger for hele lokalsamfunnet. En hensiktsmessig utforming av bygget genererer aktivitet og gir muligheter for nye måter å være kirke på. En kulturkirke, bygd etter dagens behov gir rike gevinster både for menighet og lokalsamfunnet.[3] I november 2021 vedtok Kirkemøtet ny strategi for hele Den norske kirke med vekt på at kirken skal «styrkes som kulturarea og forvalter av kulturarv for alle generasjoner.» Dette er et godt utgangspunkt for å videreutvikle kirkens samarbeid med kulturkommunen Nesodden, og det rike kunst og kulturlivet på halvøya.

 

En ny kulturkirke vil gi nye muligheter til å skape inkluderende møteplasser i lokalmiljøet og fremme sosialfelleskap, inkludering og samfunnsdeltakelse. Inkluderende møteplasser vil gagne hele befolkningen, og spesielt den økende andel av eldre de kommende årene. En kulturkirke med flerbruksmuligheter vil gi rom for helsefremmende og forebyggende tiltak, slik som kafévirksomhet, kurs og aktiviteter på dagtid, kulturopplevelser og møter på tvers av generasjoner som kan motvirke isolasjon og ensomhet blant eldre, men også blant unge som står utenfor arbeidslivet. Med et egnet flerbruksbygg vil kirkens store nettverk av frivillige få nye muligheter til å bidra inn både i folkehelsearbeid for alle aldersgrupper og «Leve hele livet»-arbeid for eldre, for å gjøre en forskjell i lokalmiljøet.

Nesoddens tre kirker

Nesodden har tre kirker, Nesodden (fra 1175), Gjøfjell (fra 1901) og Skoklefall (fra 1936). Hver kirke har sitt unike særpreg. Samtidig har de det fellestrekk at de alle ble bygget på privat initiativ, uten offentlige eller kommunale bevilgninger. Dagens bygningsmasse er gammel, har få sitteplasser og er ikke tilpasset tidens krav til blant annet universell utforming og utvikling av «grønne menigheter» som er en uttalt målsetting for Den norske kirke[4]. Siden Skoklefall kirke sto ferdig i 1936 er folketallet på Nesodden mangedoblet, fra 3.212 i 1930, til 19.939 i 2019.

Det er soknet som eier kirken. Forvaltningsansvaret ligger til Nesodden kirkelige fellesråd. Det økonomiske ansvaret for bygging, drift og vedlikehold av kirker ligger imidlertid til kommunen[5]. Det påligger kommunen å legge til rette for at Den norske kirke har tilfredsstillende kirkebygg. Dette omtales i forskrift fra 2019 om Kirkeordning for Den norske kirke §23. Det er især setningsleddet «når den under vanlige gudstjenester ikke gir tilstrekkelig plass for de kirkesøkende og ikke hensiktsmessig kan utvides» som er gjeldende for Nesodden med sikte på gudstjenester ved høytider, festdager og gravferder. I de tre kirkene er antall sitteplasser hhv. 105 i Nesodden kirke, 276 i Gjøfjell kirke og 130 i Skoklefall kirke.

 

Forskriften sier videre at i en ny kirke skal «kirkerommet ha sitteplass til en tidel av Den norske kirkes medlemmer i soknet. Det kreves likevel minst 200 og ikke mer enn 500 sitteplasser.» Kirkerommene i Nesodden og Skoklefall er ikke store nok til å dekke dette kravet.

 

Nesodden kommune har særlig i senere år gjennomført og planlegger helt nødvendig vedlikeholds- og renoveringsarbeid av kirkene på Nesodden, men bygningsmessig kan ikke antall sitteplasser økes. Fellesråd og menigheter verdsetter vedlikeholdet høyt. Det legges også merke til i lokalmiljøet. Både covid-midler og statlige bevilgninger for vedlikehold av middelalderkirker har bidratt positivt. Også her har Nesodden kirkelige fellesråd og kommunen samarbeidet godt for å nyttiggjøre seg slike bevilgninger.

Kart over Nesodden med Gjøfjell kirke, Nesodden kirke og Skoklefall kirke tegnet inn, samt Tangen senter. 

Nesodden kirke er Nesoddens eldste bygning i kontinuerlig bruk gjennom snart 850 år. Nesodden menighet har 1864 medlemmer, og omfatter midtre del av Nesodden, inkludert Fjellstrand, Jaer og Blylaget. Nesodden kirke er høyt verdsatt av Nesoddens befolkning og har mer og mer utviklet seg til en seremoni- og konsertkirke for hele Nesodden, men den ligger i det gamle bygdesentrum på Nesodden. Mange vil gifte seg eller ha barnedåp i denne vakre gamle kirken og den er velegnet til intimkonserter. Nesoddinger setter også pris på området omkring kirken med prestegård og kirkegården som Nesodden kommune skjøtter på en god måte. For den største del av Nesoddens befolkning ligger imidlertid Nesodden kirke helt ute av allfarvei for daglig bruk.

 

Gjøfjell kirke er den største kirken på Nesodden, ligger nært sentrum på Fagerstrand og er godt plassert i forhold til kommunens utviklingsplan for området. Gjøfjell menighet har 2099 medlemmer, og dekker søndre Nesodden fra Svestad til Fagerstrand.

 

Skoklefall kirke er en tømmerkirke fra 1936. Menigheten har 6460 medlemmer, og soknet omfatter nordre Nesodden, med grense på Alværn i vest og Fjordvangen i øst. Kirken har 130 sitteplasser, som kun tilsvarer 2 % av soknets medlemmer. Tomten har imidlertid en beliggenhet, synlighet og romslighet som egner seg for kirke[6].

Lokalisering av ny kirke på nordre Nesodden

Det er naturlig at en ny kirke på Nesodden vil plasseres i Skoklefall sokn på nordre Nesodden, der kirkens størrelse i forhold til medlemstallet er lavest. Selv med en eventuell nedgang i medlemstall som andel av befolkningen, kan man forvente et fortsatt behov for en større kirke i soknet, da mye av kommunens fremtidige vekst skal konsentreres i hovedsentrum Tangen.

 Å styrke forbindelsen mellom Tangen og Skoklefall anses av kommunen å være fornuftig i et langsiktig perspektiv[7]. Gåavstand er 8 minutter fra Skoklefall kirke til sentrumsområdet Tangen og Skoklefall er lett tilgjengelig med buss med minimal terrenghindring.

 Fra kirkelig hold har det vært foreslått flere tomter i løpet av de ti siste år. Kirketomten på Skoklefall ble gitt i gave til Skoklefall kapell 2. oktober 1934 av O. B. Skoklefald. Da det ble besluttet å utvide kirken i 1975, ble tomten regulert til offentlig formål – kirke, og tilstøtende areal ble lagt til i reguleringen for å dekke tomtebehov for den nye kirken. Denne lokaliseringen av ny kirke har i flere runder vært foreslått av Nesodden kirkelige fellesråd.

 

I 2018 løftet daværende ordfører Wickholm frem en kommunal tomt mellom Sunnaas sykehus og Nesoddtunet. Tomten er regulert til offentlig formål. Under bispevisitasen høsten 2019 hadde både biskopen og ordføreren varm omtale av denne tomten. Det er imidlertid betydelig tvil om egnethet fra kirkens side, og forslaget er fremdeles uavklart fra kommunens side, men de opprinnelige forutsetninger for utvikling av området fra kommunens side har endret seg siden 2019.

 

Per i dag er det derfor kun tomten ved Skoklefall, inkludert tilliggende kommunale areal regulert til kirke som fremstår som et reelt alternativ. Det foreligger vedtak fra Skoklefall menighetsråd at kulturkirke realiseres på disse arealene.

 

Det er Skoklefall sokn som vil være eier av ny kirke. Det skal tillegges betydelig vekt på Skoklefall menighets primære ønske og vedtak om lokalisering av ny kulturkirke på Skoklefall sokns tomt og tilstøtende kommunale tomt som også er regulert til kirke[8]. Da er det viktig at kirken har tilgang til nødvendig tomtegrunn og at tilleggstomt overføres til soknet.

 

Kirkerådet skal godkjenne nye kirker og kom nylig med et rundskriv med veiledning og retningslinjer for saksbehandling. Det er to trinn i en slik prosess; først godkjenning av tomt, deretter godkjenning av kirkebygg. Når både menighet, kirkelig fellesråd og kommune er enig om tomtevalget, skal søknad om godkjenning av tomt sendes Kirkerådet[9].

Konklusjon

Nesodden kirkelige fellesråd ønsker å realisere bygging av ny kulturkirke i Skoklefall sokn. Vårt overordnede mål er å fortsette å jobbe for å bygge kulturkirke, et flerbruksbygg i nært samarbeid med kommunen.

 

Ny kulturkirke skal ligge sentrumsnært på nordre Nesodden og er en felles visjon som alle tre menigheter på Nesodden og Nesodden kirkelige fellesråd står samlet om. Det er ikke synliggjort andre reelle alternativer til plassering enn ved Skoklefall. Alt ligger imidlertid til rette for rask fremdrift. Fellesrådet er formelt ansvarlig for prosjektet.

 

 

 

Revisjonshistorikk

E.K. 11.2./revisjon 20.2.22 AIN 23.2/revisjon 23.02.2022 EK 23.2 revisjon.

AIN 24.2 renskrivning/mindre revisjon

EK 24.2. Aksept av omforent prinsipperklæring.

EK/AIN 24.2.22 dokument sendes på høring i arbeidsgruppen: 220224 Prinsipperklæring ny kirke_forslag1

AIN 24.03.3022/til 2.gangsbehandling i fellesrådet: 220224 Prinsipperklæring ny kirke_til behandling 31032022

Skoklefall menighetsråd 31.3.2022: 220224 Prinsipperklæring ny kirke_til behandling 31032022_justert forslag Skoklefall MR

AIN 7.4.2022/revisjon etter vedtak i fellesrådet: 220331 Prinsipperklæring ny kirke_vedtatt i sak 22_2022

AIN 9.5.2022/revisjon etter vedtak i fellesrådet 5.5.2022: 220505 Prinsipperklæring ny kirke_vedtatt i sak 32_2022

 

 

 

 



[1] Nesodden kommune – Kommuneplan 2018-2042: Arealdelens planbeskrivelse, s. 22.

[2] Vår ref. FR sak 60/2021. Ett av fellesrådets innspill til strategier ble tatt til følge i Nesodden kommuneplanens samfunnsdel 2021-2046; knyttet til området 8 Helse og livskvalitet, delmål 6A-2, strateginavn «Kommunen samarbeider med lag, foreninger og tros- og livssynssamfunn om å skape fellesskap og møteplasser»; vedtatt 26.01.2022. Strategiforslaget som omhandlet ny kulturkirke ble ikke innarbeidet.

[4] www.kirken.no Vedtak KM 15/21. Mer himmel på en truet jord - Den norske kirkes arbeid med klima, miljø og bærekraft mot 2030

[6] Uttalelsen fra kirkebyggkonsulent Ove Morten Berge, fra Rapport #1 fra arbeidsgruppa nedsatt av Kirkelig fellesråd, 19.oktober 2019.

[7] Nesodden kommune, Kommuneplan 2018-2042, Arealdelens planbeskrivelse, s. 29-30.

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"