Digital kirke i Ullensaker

I et år som har vært krevende på mange ulike måter, har også kirken måtte tenke helt nytt. I Ullensaker er det opprettet en egen gruppe for Digital kirke.

- Gruppen har medlemmer fra alle de fire menighetene i Ullensaker kommune, dvs. Furuset, Hovin, Mogreina og Ullensaker, og lager felles planer for alle digitale tilbud som kirken har i kommunen, sier konstituert kirkeverge Helle Thode.

Kirkene var til stede på nett og i sosiale medier også før den første nedstengningen i mars, men korona-pandemien førte til at menighetene måtte kaste seg rundt og tenke nytt. – I påsken direktesendte vi våre første digitale gudstjenester, og nå har vi en plan for gudstjenestestrømming fra de forskjellige kirkene framover, sier Brage Molteberg, som er med i den digitale gruppen. – Læringskurven har vært bratt, og vi har skaffet oss både utstyr og kompetanse som gjør at vi har langt mer profesjonelle sendinger enn før. Vi har også et samarbeid med den lokale mediebedriften Eknes Media, og det har gitt oss både bedre muligheter og økt kompetanse.

I den digitale planen er det ikke bare gudstjenester. I adventstida er det også planer om å direktesende julekonserter fra både Jessheim og Ullensaker kirke, og så får tiden vise om konsertene blir med eller uten publikum i kirkerommet. Det blir også adventskalender for barn med aktiviteter, konkurranser og premier, og det det blir adventskalender også for alle andre daglige overraskelser. I tillegg sendes det en adventsstund fra Furuset kirke hver av søndagene i advent, og det er en egen satsing på ungdom. Alt sendes på åpne facebook-sider som er tilgjengelige også for de som ikke har en facebook-bruker.

- Å være kirke handler i stor grad om å møtes, og det har derfor vært utfordrende å være kirke i denne tida der det ikke har vært mulig, sier Brage Molteberg. – Nå er vi til stede på digitale møteplasser i stedet, men det blir ikke helt det samme, selv om den digitale satsingen også kommer til å fortsette når korona-pandemien er over.

Gjennom hele pandemien har dåp, vielser og begravelser blitt gjennomført, med antallsrestriksjoner og smitteverntiltak. – Vi har også noen andre fysiske tiltak nå, som betjent, åpen kirke noen timer i uken der det er mulig å komme inn, sitte en stund, beundre kirkekunsten og slå av en prat. Vi har også samtaletilbud både for ungdom og voksne, enten det skjer gjennom fysiske møter innen- eller utendørs eller på telefon, sier Helle Thode. – Vi gleder oss over det vi får til, men vi gleder oss enda mer til det igjen kan yre av liv i kirkene våre, enten det er på babysang, i kor og på konserter, på ungdomsaktiviteter eller i gudstjenester eller annet som skjer.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"