Gina Andersen Moens legat

Gina Andersen Moens legat har midler til utdeling. Her kan du lese mer om den bemerkelsesverdige kvinnen Gina Andersen Moen, og om hvem som kan søke midler fra legatet og hvordan det gjøres.

Midlene fra Gina Anders Moens legat deles ut til unge kvinner og menn i Ullensaker, til hjelp til praktisk utdannelse i landbruk, skogbruk, håndverk, husflid, husholdning e.l. Det gis også bidrag til personer som søker å dyktiggjøre seg til lønnede eller frivillige oppgaver i Den norske kirke. Testators barn og barnebarn og deres etterkommere skal ha fortrinnsrett ved utdelingen. Søknad med personopplysninger, samt kontoopplysning, sendes Kirkevergen i Ullensaker: post@ullensaker.kirkene.net, eller PB 470, 2051 Jessheim, innen 1. oktober 2020.
Nærmere opplysninger gis tlf. 66 10 81 45.

Gina Andersen Moen ble født på gården Møllerstad i Mogreina i Ullensaker 5. mai 1857. Hun startet med å sy hjemme hos folk, men ble lei av det og ville starte for seg selv, og ca. 30 år gammel dro hun på eget initiativ til Paris - til en fremmed storby og blant fremmede som snakket et språk hun knapt forsto et ord av. Dagen etter at hun kom til Paris, startet hun i en fransk systue. Etter en tid i Paris reiste hun tilbake til Norge, der hun startet en stor syforretning i Drammensveien i Oslo. I forretningen hadde hun på det meste 70-80 syersker i tillegg til bestyrerinner, kontordamer og viserpiker. Forretningen hadde kunder fra hele landet - og også fra Amerika og Japan. Gina reiste selv til utlandet og kjøpte kostbare silkestoffer som det ellers ikke var mulig å få tak i her i landet.

Gina Andersen Moen glemte aldri sitt hjemsted i Mogreina. Det løse inventaret og utsmykningen i koret i Mogreina kirke, som ble innviet i 1912, er for det meste bekostet ved en pengegave fra "hoffsyerske", frk. Gina Andersen Moen. På vigslingsdagen 12. juli var hun fadder for det aller første barnet som ble døpt i Mogreina kirke, Wilhelmine Nordheim.

Gina satt også i byggekomiteen for kapellet. 80 år gammel engasjerte hun seg nok en gang og bidro med midler slik at gravkapellet ble en realitet. Det ble vigslet 1. oktober 1937.

Gina Andersen Moen døde 92 år gammel i 1949. Kjoler fra hennes syetablissement i Drammensveien kan fortsatt ses blant annet på Najonalmuseet, Norsk teknisk museum og på Glomdalsmuseet (se artikkelbildet).

Kontaktinformasjon for Mogreina menighet

Hovin og Mogreina menighetskontor

Besøksadresse:
Jessheim kirke
Rådhusvn. 5A
2066 Jessheim

Postadresse:
Postboks 254
2051 Jessheim

Adresse Mogreina kirke:
Trondheimsvn. 1011
2054 Mogreina

Åpningstider:
Mandag - fredag 0900 - 1500

Telefon kirkekontor:
63 94 40 20

E-post:
mogreina@ullensaker.kirkene.net

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"