Søndagstanker 14. mai 2017

Treet og greinene - om å stå i den rette sammenheng Når frukttrærne står i blomst gir de håp om frukt til høsten. Men før trærne blomstrer må de beskjæres. Halvknekte greiner og friske skudd som vokser feil fjernes. Da bærer trærne mer frukt.

Søndagstanker

Søndag 14. mai

5. søndag i påsketiden

Tekst: Johannes 15,1-8

 

Treet og greinene - om å stå i den rette sammenheng

 

Når frukttrærne står i blomst gir de håp om frukt til høsten. Men før trærne blomstrer må de beskjæres. Halvknekte greiner og friske skudd som vokser feil fjernes. Da bærer trærne mer frukt. Og ingen greiner bærer frukt om de ikke vokser på treet og henter sin næring fra det. Det gjelder ikke bare norske frukttrær. Jesus fortalte en lignelse der han sammenlignet seg selv med et vintre (vinstokk) og Gud med vinbonden som steller vintreet: 

Jesus sa: «Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden. Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer. Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere. Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg. Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre.» (Joh 15,1-5)

 

Den frukten Jesus sikter til er troens og kjærlighetens gjerninger. Gud gjør sine gode gjerninger gjennom oss. Men da må vi la Gud rense oss, dvs. fjerne det som hindrer oss i å gjøre det gode. Det viktigste er å bli i fellesskapet med Jesus Kristus, være forenet med ham, som greinene med vintreet. Vintreet har faktisk ikke stamme. Treet og greinene er sammenvevd, de er ett. På samme måte binder Jesus oss sammen med seg og med hverandre. Vi trenger altså ikke streve på egenhånd for å bære frukt. Det er et befriende budskap. God søndag!

 

 

Karin Krissly

Prostiprest Østre Romerike prosti

Kontaktinformasjon for Ullensaker Kirkelige Fellesråd

Dersom du har konkrete spørsmål om de kirkelige handlingene, eller du ønsker å gjøre avtale om dåp eller vigsel, ta kontakt med menighetskontoret i ditt sokn.

Har du spørsmål om gravferd, feste av gravsted, stell av graver eller andre spørsmål relatert til kirkegård og kirkebygg, ta kontakt med kirkevergens kontor.

Kst. kirkeverge
Helle Thode: 66 10 81 45 /
412 73 472

Prost Øvre Romerike
Liv Berg Krohn-Hansen:
907 38 416

Konsulent
Dene Støe: 957 37 009

Postadresse fellesrådet/
kirkevergen:
Postboks 470
2051 Jessheim

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"