Påskeaktiviter for hele familien

Har dere lyst til å lære om påsken eller gjøre noe kreativt sammen? Her finner du en oversikt over aktiviteter som kan gjøres inne og ute i påsken.

Hele denne siden finner du i samisk versjon her.

Lær om påske

Les påskefortellingen

Les hele påskefortellingen i Evangeliet etter Lukas på bibel.no

Her finner du et aktivitetshefte med hele fortellingen: Åtte dager i påsken - utdrag fra Alle gode ting. Kan printes ut på A4. Laget av Skrifthuset forlag

Palmesøndag: Jesus rir inn i Jerusalem på et esel. Noen legger klær og palmegreiner på veien og synger. De vil at Jesus skal bli konge.
 
 
Skjærtorsdag: Jesus spiser sammen med disiplene. De feirer påske. Jesus vasker føttene deres. De spiser brød og vin. Jesus sier: Dette er min kropp. Gjør dette til minne om meg.
 
Langfredag: Jesus blir tatt til fange. Noen har spredt rykter. Vil Jesus være konge? Folk er sinte. De dømmer Jesus til døden og henger han på et kors. Om kvelden dør Jesus.
 
Påskeaften: Jesus blir lagt i en grav, i en hule med en stor stein foran. Soldater står vakt.
 
Påskedag: Noen kvinner kommer til graven. Steinen og vaktene er borte. Graven er tom. Kvinnene løper til disiplene og forteller alt. Men de tror ikke på dem.

Lek påskefortellingen

Påskefortellingen egner seg godt til å leke. Les fortellingen, se øverst, og bruk det dere finner hjemme.

Lek påskefortellingen.JPG Lek påskefortellingendetalj.JPG

Foto: Privat/Kirkerådet

Kreative aktiviteter

Fargelegg påskeegg med terning

Dere trenger:

 • papir
 • terning
 • saks
 • fargeblyanter (minst seks ulike farger)
 • evt. tråd for å henge opp.

Tegn eggeformer på papir, eller skriv ut fra internett. Du kan også bruke eggene på dette arket: fargeleggingsegg (pdf). De passer til ganske små barn. Ønsker dere mer utfordring kan dere søke etter "mandala easter egg" på google bilder - der finner dere masse dere kan skrive ut. Bestem hvilken farge hver side på terningen skal ha. Kaster du og får 1 skal du fargelegge med rød (eller den fargen du velger). Så er det bare å kaste og fargelegge i vei.

Når eggene er ferdig fargelagt kan dere klippe dem ut, feste i en tråd og henge de opp. Det går også an å lime to og to egg sammen på en lang tråd som henger fritt. Eggene kan også festes på vinduet med litt tape, eller kanskje på speilet på badet?

Bilde 25.03.2020, 11 45 20.jpg Bilde 26.03.2020, 10 17 57.jpg Bilde 26.03.2020, 10 24 32.jpg

 

Plant en påskehage

Lag en mini-påskehage sammen med barna! 

Du trenger: en vid bolle/kar/fat, jord, engkarsefrø/gressfrø/mose, pinner til kors, blomsterpotte til gravåpning, stein til graven. Evt blomsterpynt, småstein og andre figurer og symboler.

påskehage.jpg

Se på bildene hvordan du går frem. Dere kan enten bruke jord og så frø - engkarse spirer fort, og det er gøy å følge med på at hagen blir grønn og vokser. Eller dere kan velge å bruke mose, og lage hagen «ferdig» med det samme.

Dette er en kjekk aktivitet å gjøre sammen, og mens dere lager den kan dere snakke sammen om hva som skjedde i påsken; om Jesus som døde på korset, ble lagt i en grav, og at han stod opp igjen. Påskehagen er fin som dekorasjon på et bord.

Den kan gjerne brukes «aktivt» gjennom påsken, på den måten at dere snakker om at Jesus døde på korset på langfredag, og at steinen ligger foran gravåpningen, og tas til side først på 1.påskedag. Da kan dere gjerne pynte med noen blomster og kanskje tenne et telys ved graven.

Tekst: Askøy menighet. Foto: Kirkerådet/Privat

Perle påskeegg eller andre figurer

Perle egg eller påskefigurer

Dere trenger: perler og perlebrett, bakepapir og strykejern

Her har vi funnet frem noen sider med mønster for egg. Da trenger dere et sekskantet perlebrett.

Dere kan skrive ut mønsteret og legge under perlebrettet hvis det er gjennomsiktig, eller la barna se på skjerm eller papir og telle seg fram til hvor perlene skal være. Når eggene er ferdig strøket og kjølt ned kan dere henge de opp på en tynn tråd (det enkleste er å bruke synål og sytråd og stikke nåla gjennom et av perlehullene) og henge de på ei grein i en vase. Blir et nydelig påsketre! Eller pynt en busk eller et tre ute – til glede for naboene.

Se mønster her: Mønster 1 | Mønster 2 

Det er også mange andre ting man kan perle, kanskje en påskehare eller en kylling? Det går også an å søke på google bilder etter "perler easter pattern". Noen større perlefigurer kan man også lage i 3d - skikkelig stilig!

Bilde 25.03.2020, 14 33 05.jpg Bilde 25.03.2020, 15 32 42.jpg Bilde 25.03.2020, 15 08 22.jpg

Påskebokmerke eller -kort

Dere trenger:

 • Papir
 • saks

Mange leser mye i påskeferien. Kanskje noen i familien leser påskekrim? Da kan et bokmerke være en super gave å gi bort! Eller dere har lyst til å gi påskekort til noen som trenger en oppmuntring eller er ensom. Dere kan klippe ut et rektangel i papir og dekorere det med klistremerker, eller kanskje noen av de eggene du har fargelagt? For krim-elskeren passer det kanskje med et "blodig" bokmerker. Drypp rød maling på papiret og blås med et sugerør.

Bilde 28.03.2020, 09 57 34.jpg

Alle bilder og det meste av teksten til påskeverkstedet: Horten menighet

 

Fargelegg påskefortellingen

Fargeleggingsark

Skriv ut fargeleggingsark og finn fram fargeblyantene!

Påskedag 1.jpg

Laget av Søndagsskolen - se flere ressurser her.

Sommerfugl-hage med doruller

Dere trenger:

 • doruller (en rull per sommerfugl)
 • farga eller hvitt papir
 • maling
 • saks
 • lim
 • Eventuelt: øyne, piperensere, klistremerker, glitter eller annen pynt.

Start med å male dorullen i ønsket farge. Deretter klipper dere ut vinger i farga papir. Har dere ikke farga papir kan dere male hvitt papir. Vingene kan dekoreres med klistremerker, eller dere kan tegne eller lime på glitter. Her er det bare fantasien som setter grenser. Når dorullen er tørr limer dere vingene på. Så kan dere tegne øyne og munn. Følehorn kan formes av piperenser eller papir og limes på innsiden av dorullen.

Sommerfugler er glad i blomster, så hvis dere har noen ekstra doruller kan dere også lage blomster til hagen deres! Mal dorullen grønn. Klipp ut blader av grønt papir (eller mal et ark samtidig som du maler dorulluen). Klipp ut en blomsterform i tjukt papir. Når dorullen er tørr limer dere bladet på. Så klipper dere to hakk i dorullen og dytter blomsterhodet nedi. Blomsten kan også dekoreres med glitter eller fargelegging!

Bilde 24.03.2020, 17 42 17.jpg Bilde 24.03.2020, 18 00 52.jpg Bilde 28.03.2020, 11 07 12.jpg

 

Utendørsaktiviteter

Gå påsketur

Om dere kan gå ut kan dere gå på jakt etter liv i naturen. For inspirasjon se forslag for en familietur her: Påsketuren (s 39-41)

children-4355469_1920.jpg 

Hentet fra boka Familieturen, IKO-forlaget. Foto: Pixabay.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"