Norske forfattere skriver om Nåde

På oppdrag fra Den norske kirke har tre kritikerroste norske forfattere skrevet om temaet Nåde.

Heidi Sævareid, Tyra T. Tronstad og Sondre Midthun har levert tre noveller som skal få unge voksne til å reflektere og diskutere hva nåde betyr i vår tid.

Heidi Sævareid bidrar med novellen På nåde. Sævareid har utgitt tre ungdomsromaner, som alle er blitt nominerte til Brageprisen. Tyra T. Tronstad har skrevet novellen Miloje. Hun var i fjor aktuell med ungdomsromanen Mørket kommer innenfra, som nylig ble nominert til Kritikerprisen. Sondre Midthun bidrar med teksten Trengselstiden. Han høstet fantastiske kritikker for sin bokdebut Kom aldri nærmere i 2011 og er nå aktuell med ny roman: Farvel til alt dét.

Hva betyr nåde i vår tid? Hvordan snakke om nåde i det offentlige rom? Det er vanskelige spørsmål. Derfor ønsket Den norske kirke å utfordre tre norske forfattere til å skrive noveller som kunne bidra til refleksjon rundt ordet Nåde.

Helt gratis

Men hva forbinder forfatterne selv med ordet nåde?

- Det aller første jeg tenker når jeg hører ordet nåde er den gangen jeg overvar en tale av biskop Per Arne Dahl. Han sa at nåden ikke var billig, men helt gratis, og av en eller annen grunn har det blitt værende i meg, sier Sondre Midthun til kirken.no

- Nåde for meg, forstår jeg nå, etter å ha tenkt på det en stund, rommer ganske mye. Jeg er kjent med nåden fra Gud, og mange ganger kjenner jeg den også - den kan komme for eksempel i form av en bunnløs takknemlighet over hvor godt jeg har det - men det finnes også en mellommenneskelig nåde; det å se andre mennesker med et åpent, rettferdig blikk. For eksempel, sier Midthun.

Holder mye oppe

- Hva er nåde for meg? spør Tyra T. Tronstad. 

- Jeg har ingen smart måte å formulere det på. Kanskje at nåde for meg handler om å være ønsket som menneske, at det er noe som tar en i mot, som et grunnvilkår som vi alle befinner oss i verden med. For meg er det egentlig det ordet som gjør at jeg får noe ut av gudstjenester. At noen skjærer igjennom og sier «nåde være med deg» på slutten. Det er nok det jeg sitter og venter på, derfor jeg blir til slutten. Jeg tenker at det ordet holder mye oppe. Det er det viktigste, sier Tronstad.

Heidi Sævareid assosierer ordet nåde umiddelbart til kristen tro.

- Jeg regner meg ikke som kristen, men jeg gjorde det før, så assosiasjonen sitter i. Jeg tenker i tillegg på det å bli møtt med godhet og sjenerøsitet, og på det å få en ny sjanse selv om man kanskje ikke fortjener det. Samtidig tenker jeg at det ligger noe potensielt maktforskyvende i nådebegrepet, så jeg ser også en mørkere side ved det. Den som viser nåde har kontroll, sier Sævareid.

Nåde er

Bakgrunnen for prosjektet er at nåde er valgt som kjerneord for reformasjonsmarkeringen i 2017. For å sette nåde på dagsorden er arrangementskonseptet Nåde er utviklet. Dette kan gjennomføres i alle lokalsamfunn i landet vårt. Arrangementet skal bidra til at det blir en møteplass for unge voksne for å snakke om noe substansielt og eksistensielt, der kunst- og kulturelle uttrykksformer også har plass.

- Målet er å sette i gang en samtale om nåde. For hva gjør det med oss å høre andre mennesker fortelle om deres nådefulle øyeblikk eller reflektere over en litterær tekst for å få noen flere ord og begreper om nåde? Gjennom slike samtaler, kan Nåde er hjelpe oss til å sette ord på hva nåde er, sier prosjektleder Kjersti Kolbjørnsrud.

- Hvordan kan ungdom og menigheter over hele landet ta i bruk dette?

- Ved å ta i bruk ressursheftet Nåde er til å dra i gang arrangementer som setter nåde på dagsorden. Eller å lese de tre nyskrevne novellene fra tre anerkjente forfattere for å starte en refleksjon om hva nåde er i vår tid, sier Kolbjørnsrud.

- Hvorfor trenger mennesker å kjenne til nåde som begrep i dag?

- Bibelen forteller om menneskers møte med en nådig Gud. Og i vår kultur som mange erfarer er preget av krav, perfeksjon og ensomhet, kan disse fortellingene bidra til livstolkning og livsmestring også for oss i dag, sier Kolbjørnsrud.

Nådefulle øyeblikk

Anja Kile Holtermann er leder av Kirkerådets utvalg for ungdomsspørsmål og presenterte Nåde er-prosjektet på Kirkemøtet, kirkens «storting» 26. januar:

- Vi ønsker å løfte frem prosjektet Nåde er som har som mål å skape samtaler mellom unge voksne om begrepet nåde og gi det et relevant innhold. På Kirkemøtet har forskjellige kirkemøtemedlemmer fortalt om et eller flere nådefulle øyeblikk de har opplevd. Tanken med å løfte frem et konkret øyeblikk som en selv har opplevd er at det kanskje kan inspirere andre til å snakke om nåde, få noen flere ord og begreper for å reflektere rundt dette som av mange nok er et vanskelig begrep. Kanskje kan vi også bli inspirert til å bli bedre til å se nåden i øyeblikk vi opplever hver dag, sier Kile Holtermann.

Del gjerne dine nådefulle øyeblikk fremover i sosiale medier med emneknaggene #nådeer og #deletro.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"