Tema: Ny kirkelig organisering

Asker kirkelige fellesråd brukte sitt årlige møte med menighetsrådene til å belyse ny kirkelig organisering. Denne sakene på høring i høst og skaper stort engasjement i Den norske kirke.

Administrerende direktør i KA – Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, Marit Halvorsen Hougsnæs, innledet rundt tema kirkelig organisering. Foto: Bo Mathisen / Asker kirkelige fellesråd

Bispedømmerådets leder, Gard Sandaker-Nielsen, trakk i sin refleksjon rundt kirkelig organisering paralleller til stortingsvalget dagen før.
-I dag er noen av oss glade og noen misfornøyde. Slik er det i et demokrati, sa han til de fremmøtte i Teglen kirke i Spikkestad. I salen satt samtlige menighetsråd i Asker prosti.
Sandaker-Nielsen pekte på at saken om kirkelig organisering er komplisert og stor.
-Jeg håper dere i menighetsrådene blir med å opplyse saken slik at Kirkemøtet neste år har et så godt beslutningsgrunnlag som mulig. Sammen håper jeg at vi skal lykkes med dette arbeidet og at ingen er skikkelig misfornøyd når resultatet kommer.

Forklaring
Samtalen om ny kirkelig organisering har pågått i flere tiår. Tidligere i år leverte utvalget som har sett på kirkelig organisering sine forslag i det som kalles Müller-Nilssen-rapporten. Denne peker på modeller for hvordan kirken kan organisere seg i fremtiden, noe administrerende direktør i KA – Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, Marit Halvorsen Hougsnæs, tegnet og forklarte for menighetsrådene. Å opprette et nytt prostifellesråd er den løsningen det pekes på i rapporten. Hougsnæs har selv sittet i utvalget og trakk frem fem hovedutfordringer rådene bør være oppmerksomme på, slik hun leser rapporten:

  • Hvilken modellønsker man? Skal man gå for en sterk lokalkirke eller mer i retning av å styrke det sentrale leddet?
  • Andre hovedspørsmål er arbeidsgiverlinjen. Skal man ha en eller to linjer?
  • Tredje spørsmål handler om inndelingen av prostier
  • Det fjerde er prostifellesrådets mandat. Hvor skal myndigheten ligge i forholdet mellom menighetsråd og prostifellesråd?
  • Det femte punktet er hva slags lederstruktur et prostifellesråd skal ha. Skal det være to ledere som i dag, med prost og daglig leder?

Enhet
Biskop Kari Veiteberg kom også med en refleksjon rundt saken. For henne er det viktig at menighetsrådene får den hjelpen de trenger til å jobbe med høringen.
-Kirken er ingen forening. Den konstitueres ved ord og sakrament. Hvordan vi organiserer oss best for vårt formål er det denne saken handler om. Jeg vil fokusere på gode prosesser fremover. Jeg er opptatt av at vi alle skal bistå dere i menighetsrådene. Samtidig vil jeg minne om at dette kan ta lang tid. Saken har allerede vist seg å være krevende. Jeg synes ihvertfall det, og det er det viktig å snakke sant om, sa biskopen.

Forslag
Kirkesjef i Asker, John Grimsby, sa i sitt innlegg at fellesrådet i Asker vil komme med en foreløpig høringsuttalelse på deres neste møte i slutten av september.
-Denne kan ligge til grunn for menighetsrådenes arbeid. Det vi tenker fra fellesrådets side er at soknet er og blir grunnenheten i Den norske kirke, at et nytt prostifellesråd skal utgå fra soknene. Lokalkirken må også videreføre sin tilknytting til kommunen, sa han.

Kirkesjef John Grimsby forteller om høringssaken om kirkelig organisering. Foto: Bo Mathisen / Asker kirkelige fellesråd

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"