Ord til trøst og håp

En ny smittebølge er over oss. Gudstjenester og andre samlinger avlyses. Vi kan likevel dele håpet, troen og kjærligheten, og vi kan fortsette å be. Her er et ord for dagen:

Nåde være med dere og fred fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus!  Jeg takker alltid min Gud når jeg tenker på dere, og alltid, i alle mine bønner, ber jeg for dere alle med glede. For fra første dag og fram til nå har dere hatt del med meg i evangeliet.  Og jeg er trygg på at han som begynte sin gode gjerning i dere, skal fullføre den – helt til Jesu Kristi dag.

(Fil 1,2-6)

Har Gud begynt en god gjerning i oss? Ja, ifølge Paulus, så har Gud gjort det. I luthersk teologi har det vært fokusert på hvordan mennesket er «innkrøkt i seg selv», at vi er onde på bunnen. Det er kanskje på tide å ta et oppgjør med den tankegangen. I følge 1. Mosebok ble mennesket skapt godt. «Gud så på alt han hadde gjort, og se; Det var såre godt!» står det.

«Jeg tror på Gud Fader den allmektige, himmelens og jordens skape,» heter det i vår trosbekjennelse. Gud skapte ikke noe som ikke var perfekt. Mennesket ble skapt i Guds bilde, står det også. Det er klart at hvis vi er skapt i Guds bilde og at Gud har erklært sitt skaperverk for å være godt, ja da er vi ikke onde på bunnen, men gode.

Så kom en slange inn i paradiset, fortelles det videre. Mennesket er blitt klar over seg selv og sin frie vilje. Den frie vilje leder oss ofte til å velge oss selv, velge det vi tror gagner oss. Dømmekraften vår er ikke alltid så god. Men like ofte som vi velger å gjøre det som gagner oss selv, velger vi å gjøre godt. Mennesket har det i seg å gjøre både godt og ondt.

Jesus møtte sine medmennesker som en sann pedagog. Han trodde på de gode kreftene i dem han møtte. Dem alle andre hadde gitt opp og plassert i skammekroken, kom Jesus i møte. Bare tenk på tolleren Sakkeus. Han var en som hadde valgt seg selv og svindlet andre for mange penger. Ingen ville være sammen med Sakkeus. Men Jesus stilte seg ikke opp i rekken av dem som fordømte ham. Tvert imot: Jesus så det gode i Sakkeus og lokket det frem ved å møte ham med et åpent sinn. «I dag vil jeg besøke ditt hus,» erklærte han. Og Sakkeus ble så overveldende glad over å bli møtt med positivitet, at han der og da bestemte seg for å vende helt om: Gi tilbake alt han hadde svindlet og mere til. Sakkeus fikk en ny start og det gode i ham kom til overflaten og definerte ham som menneske.

Gud har lagt alt godt ned i oss. Da vi ble båret til døpefonten og fikk dåpens vann over våre hoder, ble det sådd et trosfrø i oss, et frø som skulle spire og gjøre oss til nye skapninger, skapninger som setter vår lit til Gud og Guds godhet. I lyset fra Gud kan vi vokse og bære gode frukter. I vanskelige tider kaller Gud på det gode i oss, og derfor skal vi lytte ekstra nøye til bibelordet i dag, for det er til oss: «Nåde være med dere og fred fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus!  Jeg takker alltid min Gud når jeg tenker på dere, og alltid, i alle mine bønner, ber jeg for dere alle med glede. For fra første dag og fram til nå har dere hatt del med meg i evangeliet.  Og jeg er trygg på at han som begynte sin gode gjerning i dere, skal fullføre den – helt til Jesu Kristi dag.»

Han en god dag!

Hilsen Astrid, prest

Kontaktinformasjon for Østenstad menighet

Besøksadresse/postadresse:

Østenstad kirke,

Gudolf Blakstads vei 40,

1392 Vettre

Tlf. 66754090

Sentralbordet er åpent hverdager kl. 09.00-15.00

Kontonummer: 1620 30 85242

Organisasjonsnummer: 976986458

Givertjeneste: Vipps 15370, merk Gave

Daglig leder: Liv Ruud

E-post: lr356@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"