Befaring i Røyken, Holmsbu og Hurum

Tirsdag 28. september besøkte ordfører, formannskap og kommunedirektøren Kunstnerkirken Holmsbu og middelalderkirkene Røyken og Hurum. Der fikk de innblikk i lokalt kirkelig engasjement, kirkenes historie og hvordan pengene de bevilger til rehabiliteringprogrammene blir brukt.

Ordfører Lene Conradi og resten av formannskapet på befaring i Holmsbu kirke tirsdag 28. september. Gruppen var også på befaring i Hurum og Røyken middelalderkirker. Foto: Bo Mathisen

Omfattede prosjektprogram for rehabilitering

Befaringen kom i stand i forbindelse med at kommunedirektøren i Asker i forrige uke la fram sitt forslag til Handlingsplan 2022-2025 og budsjett for 2022. Innstillingen følger fellesrådets forslag til investeringsbudsjett, og da ligger mye til rette for at fellesrådet i løpet av de neste 2-3 årene skal kunne fullføre de planlagte rehabiliteringsprogrammene for både Kunstnerkirken i Holmsbu (1186), Hurum middelalderkirke (1150) og Røyken middelalderkirke (1227).

Vedlikeholdsnivå i Røyken

I Røyken fikk forsamlingen se en kirke fra 1200-tallet som nå er i ferd med å komme opp på godt vedlikeholdsnivå ved gjennomgående solid rehabilitering. Her er det gjort et grundig arbeid, og nå benyttes tradisjonelle håndverksteknikker. Samtidig blir det fortalt at man gjerne kan se på disse middelalderkirkene som en mosaikk av ulike kulturer og byggetekniske tradisjoner, som har preget kirkene i løpet av deres 800 år lange historie.

Energitiltak, brannsikring og universell tilgjengeliggjøring av kunstskattene i Holmsbu

I Holmsbu kirke har Asker kirkelige fellesråd boret to energibrønner for jordvarme. Her bygges det også et lite servicebygg ved siden av kirken hvor jordvarmen blir omdannet til vannbåren varme inn i kirken. Samtidig vil hovedstrømforskyningen flyttes fra kirken og det etableres et nytt sprinkleranlegg. Dette er tilpasset det faktum at mye av kunsten er vannløselig. I servicebygget etableres universelt utformede toaletter, og det bygges rampe opp til kirken.

Kommunens eldste bygning

Hurum kirke går for å være kommunens eldste stående bygning, men også her foregår et moderniseringsarbeid knyttet til bergvarme og strømforskyning, i tillegg til universelt utformede sanitærfasiliteter. I Hurum har fellesrådet igangsatt et grundig rehabiliteringsarbeid og er allerede godt i gang med å rydde i konstruksjoner og reparere både takstol og eksteriør.

Lokalhistorisk reise

Ordfører Lene Conradi reflekterte rundt at befaringen på mange måter oppleves som en reise i tid og rom. Man får innblikk i tradisjoner, samhold og fellesskap gjennom generasjoner. Ordføreren forteller at det er viktig for kommunen å ta vare på disse skattene, og at disse kirkene både har vært og fortsatt skal være møteplasser i kommunen.

Ordfører Lene Conradi på vei opp av kirkegulvet etter befaring i krypten i Hurum kirke

Ordfører Lene Conradi på vei opp fra kirkegulvet etter befaring i krypten i Hurum kirke. Foto: Bo Mathisen

«Asker kirkelige fellesråd er dypt takknemmlig og glad for tilliten Asker kommune viser oss med forslaget til handlingsplan.»

Det forteller kirkesjef John Grimsby, og legger til at han samtidig håper at investeringsmidlene blir fulgt opp med tilstrekkelig driftsmidler til forebyggende vedlikehold, slik at man ikke igjen får et tilsvarende vedlikeholdsetterslep.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"