Protokoll. Røyken menighetsråd

Protokoll fra møte i Røyken menighetsråd

 

Dato: Torsdag 22. april 2021
Tid:     Kl. 19.00-21.00
Sted:   Fjernmøte over Zoom

Tilstede: Ida-Marie Aarak, Arne Bertheussen, Harald S. Kjos, Ellen Martha Blaasvær, Stephen Sirris, Sigmund Hole og Åge Rasmussen. Varamedlemmer: Hans Frivold og Christian Bugge

Rådgiver Heidi Kjølseth og Tove Sveva daglig leder

Liv Jorunn Koller (misjonskontakt) sak 22/21

___________________________________________________________________________

Åpning kl. 19.00 ved Sigmund

Sak 19/21: Godkjenning av innkalling (Vedlegg: Innkalling)
Vedtak: Innkalling godkjent.

Sak 20/21: Godkjenning av protokoll menighetsrådsmøte 11.03.21 (Vedlegg: Protokoll)
Vedtak: Protokoll godkjent.

Sak 21/21 Siden sist

  • Nytt fra de ansatte, smittevern og aktiviteter v/ Tove og Heidi:
    Heidi, Tove og Ellen Martha er stort sett på kontoret. Viktig at Teglen er åpen.
    Menighetspedagogene, diakonen og kantorene kommer innom når det påkrevet i jobben som skal gjøres.
  • Nytt fra utvalgene v/ Arne, Ida-Marie og Stephen:

Diakoniutvalget jobber godt og har hatt tre møter i år. På møtet 8. april startet arbeidet med å lage en årsplan. Det jobbes også med inkludering av kristne innvandrere etter en oppfordring fra Kirkerådet

Barne- og ungdomsutvalget har ikke hatt møte siden sist, men vedlagt status fra menighetspedagogene:

  • I advent samarbeidet Røyken, Åros, Slemmestad/Nærsnes og menighetene i Hurum om et krybbespill med ansatte i alle rollene i juleevangeliet. Vi besøkte seks kirker og hadde besøk av totalt 25 barnehagegrupper.

  • Hver uke er det TenSing. Da det var mulig å møtes fysisk ble det gjennomført i Teglen, og med ny nedstenging nå i vår har de holdt på tidspunktet og hatt digitale møter.

 

  • Før jul og i påsken hang vi opp en jule/påske natursti på Oltidsveien mellom Teglen og Røyken kirke, mye god respons og mange som sendte inn svar.
    Vi har også hele tiden hatt tilbud om å laste ned og skrive ut en Turbingo som en fin aktivitet å bruke ute på tur.

  • Før påske samarbeidet menighetene i Røyken, Åros, Slemmestad/Nærsnes og Hurum igjen om et nytt konsept: påsketeater. Dukketeater med dukkene Thomas og Solfrid som sammen med forteller formidlet påskefortellingen til barnehagebarn. Vi rakk å besøke Åros kirke og Teglen før nye retningslinjer gjorde at vi måtte avlyse. Påsketeateret ble tilpasset en digital versjon, og innspillingen ble sendt til barnehagene som skulle besøkt oss, og lagt ut på menighetens hjemmesider, YouTube-kanal og Facebook-side. Totalt skulle vi besøkt syv kirker og hatt besøk av 22 barnehagegrupper.

  • Før påske lanserte vi også konseptet påskepakker til familier, dette ble formidlet via gruppene vi har på facebook for babysang og knøttesang. Pakkene inneholdt ulike hobbyaktivtiteter, påskefortellingen med barnevennlige ord og bilder, quiz og godteri. I Røyken ble delt ut pakker til 25 familier.

  • Konfirmantene har vekslet mellom fysiske samlinger og digital undervisning i takt med endringene i lokale og nasjonale retningslinjer. Vi er i rute med vårens undervisning, og akkurat nå er temaet diakoni og håp. Jan Arne og Liv Jorunn deltok i gårdagens digitale undervisning. Når vi ikke kan ha konfirmantsamlinger i kirkene, inviteres de til møter i Google Meet. Det fungerer fint, og vi kan ha toveis kommunikasjon. Vi setter opp kameraer og mikrofoner i kirkerommet i Teglen, og kan på den måten fremdeles invitere inn i kirkerommet. Årets fasteaksjon var heldigital, med digitale samlinger og innlegg i konfirmantenes grupper på Facebook og Snapchat. Dette året er vi så heldige å ha med Halvor Tverdal som ungdomsleder i undervisningen, og flere enn tidligere fra staben er involvert i konfirmantarbeidet. Vi setter stor pris på å jobbe som et team!

 

Kultur- og gudstjenesteutvalget jobber med kirkemusikkplanen som nå ligger hos Ellen Martha og Johan. Arbeidet er i prosess og i rute. Nytt møte i starten av mai. Kirkemusikkplanen kommer som sak til menighetsrådet enten i juni eller i august/september.

 

  • Nytt fra Fellesrådet v/Åge

Mal for nytt økonomireglement for menighetene har blitt sent ut på høring. (Menighetsrådets AU har sendt til Sigmund som økonomikontakt for en vurdering. Saken tak opp i maimøtet.) Svarfrist til AKF er 31. mai.
Det jobbes det med budsjetter for 2022

Kirkesjefen/administrasjonen har hatt møte med Utvalg for medborgerskap blant annet om Temaplan for kultur, hvor kirken bør ha en sentral plass.

Ellers; det har vært møte i sameiestyret som også har hatt møte med husstyret for Teglen.

Parken som en planlagt på området utenfor kirkekontorene og foran hovedinngangen til kirken, er nå godkjent i Asker kommunestyre. Oppstart i august.

 

Henviser til nettsiden for Asker kirkelige fellesråd, der alle protokoller fra fellesrådet blir lagt inn.

 

 

  • Nytt fra bygningsutvalget v/Harald.

Bygningsutvalget har ikke hatt møte siden sist. Harald følger opp fremdrift i saken om avløp ved Røyken kirke på neste møte i BU 25. mai.

          

Sak 22/21 Sammen som kirke i hele verden. Innledning ved Liv Jorunn Koller (menighetens misjonskontakt)

Røyken menighet mottok 8. april følgende e-post:

Kjære alle menigheter som har misjonsavtale med NMS

Staber, menighetsråd og misjonsutvalg                  

Takk for at dere står sammen med den verdensvide kirke i forbønn og innsamling gjennom misjonsavtalen dere har med oss. Ved hver dåp, lyder: «Dette er Nora, Guds barn, døpt inn i vår menighet og Kristi verdensvide kirke». Med misjonsavtalen er dere med på å knytte disse båndene videre.  Nå skriver jeg dette brevet for å oppfordre dere til å bli med på aksjonen «Sammen som kirke i hele verden», og for å informere dere om nytt materiell vi har laget spesielt for denne aksjonen. «Sammen som kirke i hele verden» startet lokalt i Agder og Telemark bispedømme i fjor, men har spredt seg til hele Norge. I 2020 var 185 menigheter med. Vil det bli enda flere i år? Menigheten din har kanskje fått informasjon om denne aksjonen fra ditt bispedømme? Aksjonen er ikke i tillegg til alt annet menigheten skal gjøre, men et verktøy for å styrke menighetens eget misjonsprosjekt. I tiden mellom Kristi Himmelfart og Sankthans, altså fra 13.05. til 24.06. har dere mulighet til å få litt ekstra drahjelp for å sette fokus på, be for og samle inn til deres misjonsavtale.

Nytt materiell: videoer og forbønner til hvert land
Vi i NMS synes dette initiativet er veldig flott og ønsker å legge godt til rette for menigheter som har misjonsavtale med oss og ønsker å være med. Derfor har vi laget en egen nettside som vi har fylt med nylaget materiell: 
www.nms.no/sammen Her finner du videoer, tekster og forbønner til bruk for digitale aksjoner, til hjemmesiden, Facebook, infoskjerm, menighetsblad, gudstjenester osv.   Ved å legge dette stoffet på hjemmesidens fremside i aksjonsperioden, gjøres aksjonen bedre kjent for flere.

Digital innsamlingsaksjon

Alle menigheter oppfordres til å lage en digital innsamlingsaksjon. Vi i NMS anbefaler å bruke nettsiden Spleis, der vi har en egen aksjonside for «Sammen som kirke i hele verden»: www.spleis.no/sammen Du kan opprette en innsamlingsaksjon til «ditt» land med et par tastetrykk. For å starte en innsamling på Spleis oppretter du først en bruker og logger inn med epost, Facebook eller Google. Det er satt opp ferdige forslag til innsamlinger til Madagaskar, Thailand, Mali, Etiopia, Midtøsten, Estland og England + en mal som kan redigeres til å passe for avtaler i andre land.

Fordelene med Spleis er mange: 

  • Pengene går raskt og rimelig rett til NMS.
  • Pengene blir ført på din menighets misjonsavtale. (Ved innsamlinger på for eksempel Facebook er det komplisert for oss å føre pengene på menighetens egen avtale.)
  • Selv om du må logge deg inn som en enkeltperson kan innsamlingen opprettes slik at menigheten står som avsender. Klikk på «som en gruppe» når du får spørsmål om hvordan innsamlingen skal opprettes. 
  • Innsamlingen kan deles både i sosiale medier som Facebook og Instagram, og i SMS og som link i Messenger og e-post. 
  • Giverne kan gi både med VIPPS og med kort. 
  • Alle kan se hvor mye penger som kommer inn og hvor langt det er igjen til målet er nådd. 

Meld deg på!

Menigheten blir med på aksjonen ved å registrere seg på: http://www.kirken.no/sammen

Det finnes også en Facebook-gruppe for aksjonen: https://www.facebook.com/groups/284938892532027/  

Aksjonen «Sammen som kirke i hele verden» oppstod i 2020 som en solidaritetsaksjon i forbindelse med Covid 19. Nettopp i den tøffe korona-situasjonen verden fremdeles står midt opp i er det viktig å vise praktisk omsorg og solidaritet. Ettervirkningene etter korona-pandemien vil forfølge oss lenge. Noen land har opplevd enormt mange dødsfall. For de fattigste landene i verden er situasjonen aller verst. Som i alle kriser er det de mest sårbare som lider mest. Kvinner. Barn. Familier. For første gang på mange år er det en markant økning i antall mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Nå er det enda flere som strever med å ha nok mat på bordet og å kunne kjøpe nødvendige medisiner. Nå er det enda flere barn som ikke kan gå på skole.

Men sammen kan vi forandre verden. For når mennesker møter Guds kjærlighet skapes forandring – hos den enkelte, i menigheter og i samfunnet. Når så mye annet stenges ned og er umulig, er dette en unik mulighet.

Velkommen til å være med å skape mer himmel på jorden - sammen med den verdensvide kirke!

Med vennlig hilsen

May Lisbeth Hovlid Aurdal

Mobiliseringsansvarlig menighet | NMS

Takk til Liv Jorunn for god innledning!

Vedtak: Menighetsrådet støtter at Røyken menighet blir med på aksjonen Sammen som kirke i hele verden ut september og gjennomfører følgende tiltak hvorav diakonirådet bes følge opp punkt 1 og 2:

  1. Informasjon på hjemmesidene og video fra Thailand
  2. Innsamling via Spleis på menighetens facebookside
  3. Markering i gudstjenesten Kristi Himmelfartsdag 13. mai i Røyken kirke
    11 eller digital andakt– offerformålet er menighetens misjonsprosjekt
  4. Omtale i kommende utgave av menighetsbladet
  5. Eventuelle tiltak organisert av misjonskontakt i samarbeid med misjonsforeningene

   

Sak 23/21 Åpen kirke (vedlegg: Åpen kirke)

Se vedtak sak 12/21: Menighetsrådet ber en prosjektgruppe bestående av Ellen Martha, Hans, Halvor Tverdal og Tove utarbeide en skisse med budsjett på grunnlag av innspill som kom fram i møtet. Prosjektskissen presenteres og drøftes i menighetsrådets aprilmøte.

Vedtak: Menighetsrådet vedtar prosjektskissen med følgende endring: Det blir også Åpen kirke ytterligere tre onsdager; 16. juni, 23. juni og 18. august.

 

Sak 24/21 Sakristiet i Røyken kirke (Vedlegg ettersendes av Tove)

På bakgrunn av sakspapirer fra AKF, befaring 19.4 med rådgiver for kirkebygg i AKF Marte Fjøse samt drøftingen i menighetsrådsmøtet 22.4 avgir Røyken menighetsråd en uttalelse som sendes AKF.

Vedtak: Røyken menighetsråd gir enstemmig følgende høringssvar til Asker kirkelige fellesråd når det gjelder ny innredning i sakristiet i Røyken kirke. Sakristiet er et viktig rom for menigheten og brukes både til forberedelser, til søndagsskole under gudstjenestene og til oppbevaring.

 

  1. Menighetsrådet mener det ikke er påtrengende behov for et toalett i kirken all den tid dette finnes i nabobygget. Et toalett vil kreve plass, og er heller ikke et krav fra ansatte.
  2. Menighetsrådet ønsker at AKF vurderer mulighetene for å installere gulvvarme som gir god oppvarming. Oppheng av ovner på veggene tar plass.
  3. Menighetsrådet ønsker en god og hurtig oppvaskmaskin som vil være nyttig med tanke på vask av særkalker. Vi ser ikke behovet for kokeplate eller kjøleskap.
  4. Menighetsrådet vil ikke at det settes inn søyler. Disse vil virke som et fremmedelement og oppta mye veggplass.
  5. Menighetsrådet finner det viktig at det blir en helhetlig utforming av interiøret med like fasader og skapdører. Vi ønsker ikke glassdører. Skapene bør ha høyde helt opp til taklist for å unngå at noe blir lagt oppå skapene. Det er behov for dypere skap enn det som er tegnet inn, for å få mer oppbevaringsplass. Vi foreslår et dobbeltskap til venstre for døra inn mot kirkerommet til blant annet korkapper. Av hensyn til bruk av plass ser vi ikke for oss skap på langveggen inn mot kirkerommet. Vi ønsker heller ikke settekasser e.l. i sakristiet. Vi foreslår to dobbeltskap øverst på langveggen mot nord, der skapene står i dag. Et lavt skap med skyvedører er ønskelig under vinduet mot nord. For oppbevaring av messehagler foreslår vi et skap bak alteret. Messehaglene henger fint der i dag. Vi ser ikke behov for et alter under det andre vinduet, men et skap som kan romme en safe er viktig.

 

 

Sak 25/21 Årsmøtedato og årsmøteprogram våren 2021

Se vedtak 15/21: Menighetsrådet vedtar i aprilmøtet hva årsmøtedatoen blir. Menighetsrådet ber AU forberede program for årsmøtet, inkludert takke av daglig leder. Frivillighetsprisen tas også opp som sak i aprilmøtet. Det kom forslag om å utsette årsmøtet til høsten.

Vedtak: Årsmøte finner sted søndag 6. juni etter gudstjenesten kl. 17 i Teglen etter avstemming med 5 mot 2 stemmer. Forslag til kandidater til Frivillighetsprisen for 2020 kunngjøres av Ellen Martha på Facebook og forslag sendes menighetsleder før saken kommer opp i menighetsrådsmøtet 20. mai. Daglig leder bes gjøre innkjøp av gaven til prisvinner. Program:

  1. Valg av møteleder, referent, evt. tellekorps og medunderskriver til protokoll
  2. Årsmeldinger 2020 - kort oversikt
  3. Utvalgene informerer om deres arbeid
  4. Informasjon om fellesrådets arbeid
  5. Gudstjenester i koronatiden - erfaringer og veien videre
  6. Samtale i grupper og/eller plenum
  7. Valg til menighetshusets hus-styre
  8. Frivillighetsprisen 2020

 

 

Sak 26/21 Samspill i menighetsrådsmøtene

Menighetsrådet tar regelmessig opp sin arbeidsform. Det siste året har vært annerledes med fjernmøter. Hvordan kan møtene, samspillet og dialogen fungere best mulig i denne situasjonen? Sak 113/19 gir noen holdepunkter - fungerer disse, og skal vi beholde dem også i fortsettelsen?

-           Vi ønsker at møtene preges av åpenhet og trygghet

-           Vi vil ikke avbryte hverandre

-           Vi ønsker saklige innspill

-           Vi vil ha en delekultur

-           Vi ønsker god stemning og vi vil hverandre vel

-           Mangfold er bra

-           Uenighet er ok

Innspill fra gruppene:

Gruppe 1: Takhøyde for å være uenig, god stemning, god møteleder

Gruppe 2: Mye å gå på når det gjelder kultur. Må bli enda flinkere til å spille hverandre gode.     Opplever at vi er nysgjerrige, føler seg verdsatt

Gruppe 3: Fornøyd, men vi savner å møtes.

Gruppe 4: God ledelse, trygghet. Røyken menighetsråd jobber bra; ´etter boken´

Vedtak: Menighetsrådet tar innspillene med seg i sitt videre arbeid.

 

Sak 27/21 Orienteringer ved sokneprest

  • I forbindelse med at organiseringen av daglig ledelse endres når nye daglig ledere ansettes og tiltrer, faller det nåværende samarbeidet om fellesgudstjenester mellom de tre menighetene i gamle Røyken bort. I fortsettelsen er det Røyken og Åros som skal samordne gudstjenester i ferier og høytider, gjeldende fra 1.juli. Vi avventer en ny gudstjenesteforordning fra biskopen etter hvert. Forordningen fastsetter hvor og hvor ofte det skal være gudstjenester i hvert sokn.
  • Nytt antependium (alterforstykke) til Røyken kirke skal leveres og innvies søndag 30.mai. Dette har vært i bestilling lenge og blir bekostet av Venner av Røyken kirke. Det lages av kunstneren Solveig Aalberg. Det gamle antependiet skal leveres til Drammen Museum. Dette er tidligere behandlet i MR og søkt om og godkjent av biskopen i Tunsberg. Det gamle antependiet skal registreres med foto og beskrivelse i Kirkebygg-databasen slik at man kan gjenfinne det der.
  • I fellesrådets møteplan er det satt opp et fellesmøte for menighetsrådene i Asker 12.10.21.
  • Dåpslysestake i Teglen er ´lånt´ fra Røken kirke der det er to like lysestaker.

 

Vedtak: Menighetsrådet tar informasjonen til etterretning.

 

Avslutning med Vår Far kl. 21.00.

 

Røyken, 22. april 2021

Stephen Sirris, leder Røyken menighetsråd                              Tove Sveva, daglig leder/referent                                                                 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"