Tekst: Thomas Jentoft.
Vi skal ikke avsløre for mye i vår omtale av saken, da oppfordrer vi heller til at du tar turen i Domkirka og tar utstillingen og dens historie i nærmere øyesyn. Det vi dermot vil si noe om er at gjenoppbyggingen av Bodø Domkirke som ble bombet under krigen, førte til splittelse mellom mange av byens innbyggere og kirkegjengere.
Tapet av den folkekjære Bodø Kirke
At kirka i sentrum skulle gjenreises etter krigen var over, var det ingen tvil om. Det var vel heller ingen som satte seg til motmæle mot dette heller. Stridens kjerne ble til da det ble kjent at kirken som skulle bygges opp igjen, ikke kom til å bli som den engang var. En tradisjonell gulmalt kirke i nygotisk stil tegnet av arkitekt Nordan, som ble gitt til folket den 6.januar i det herrens år 1888. Det kjente landemerket i den kulturelle kjernen av Bodø by, fikk bare stå fram til bombedagen 27.mai 1940.
Bodø Kirke slik den så ut fram til den brant ned til grunnen under bombedagen 27.mai 1940
Dagen da bombene falt over byen, ble en sorgens dag. Ikke bare mistet folk hus og hjem. Også kirka, som så mange søkte til i sorgen, for å søke trøst og for å få åndelig føde, måtte også gi tapt for krigens herjinger. Etter å ha stått i mange timer i brann og når kvelden kom, falt det høytrugende kirketårnet overende. Dette gjorde sterkt inntrykk på byens innbyggere. Et lite lysglimt av glede, var at kirketjener Albert Andersen kort tid før tårnet falt, fikk reddet ut kirkesølvet.
Gjennom resten av krigen og i etterkrigstiden, ble gudstjenestene gjennomført mange steder i og rundt Bodø. Det var friluftsgudtjenester ved Soløyvannet, i frimurerlosjen, i Sangerhallen ved Rensåsen og i Betania som i en periode ble interimkirke for innbyggerne i sentrum. Helt siden de ble eget sokn, eller prestegjeld som det het da i 1897, hadde innbygerne i sentrum vært vant til å kunne gå fast i sin egen kirke. Det var selvfølgelig en utfordring å være kirke på stadig flyttefot, uten eget tilholdssted. Det var derfor hevet over enhver tvil at ei ny kirke måtte komme på plass.
Ikke alle var like begeistret
Etter at det ble utlyst en arkitektkonkuranse med flere innsendte forslag, ble det til sist arkitektene Blakstad & Munthe-Kaas med utkastet "Kathedral" som vant. Forslaget ble godkjent i Menighetsrådet og det såg omsider ut som at byen igjen skulle få en ny kirke. Dette ble ikke uten videre vel mottatt blant flere av byens fremtredende og sterke personligheter. Disse gikk i opposisjon mot bygging av det som ble kalt "arbeidskirkemodellen". Motstanderne av den nye modellen synes lite om at en nær og kjær kirke skulle ha et frittstående kirketårn, samt huse både kontorer og hele to boenheter!
Som i de fleste moderne politiske debatter, flagret argumentene i alle retninger, det gjorde de også her. En av den lød som vi startet med; "Skal vi vær nødt tel å se klesvasken til kjerringa langs kirkeveggan??!"
Få med deg hele historien
Vi vil med dette oppfordre deg til å dra innom Bodø Domkirke og se hele utstillingen og lære mer om vår 200 år gamle lokale kirkehistorie. Det har vært lagt ned betydelig arbeid fra mange hold for å samle informasjon, bilder og for å sette opp utstillingen som kom på plass i anledning Bodø Domkirkes 60-årsjubileum.